FOTO: Shutterstock
Za hariru se najčešće koriste slanutak i leća, ali slobodno je isprobajte i s grahom i ne zaboravite mirisne začine...
Najpopularnija marokanska juha zasigurno je harira, koja se tradicionalno jede tijekom ramazana, kao pauza od posta za vraćanje energije. Baza joj je rajčica, a ovisno o temeljcu, može biti veganska ili mesna. Osim pilećeg temeljca, poslužit će i juha od junetine ili janjetine, a odriješene su vam ruke i kad se radi o odabiru grahorica.
Najčešće se koriste slanutak i leća, ali slobodno eksperimentirajte i s raznim vrstama graha. Kako bi bila još bogatija, u juhu se može dodati i tjestenina, poput špageta, koji se razlome kako bi se lakše mogli jesti. Pripremu juhe možete dodatno skratiti korištenjem konzervirane rajčice i slanutka. Količina sastojaka za hariru doista može biti pozamašna, ali kako biste manje vremena proveli u kuhinji, poslužit će i jednostavnija, a superukusna varijacija.
Sastojci za marokansku juhu:
250 g slanutka2 l neslane pileće juhe ili temeljca1/2 žličice cimeta1 žličica naribanog đumbira1 žličica kumina1 žličica kurkume1/2 žličice sušenog čilija1 glavica luka125 g crvene leće1 kg rajčicesol i svježe mljeveni crni paparmaslinovo uljeperšin ili korijandar
Priprema:
Slanutak namočite preko noći pa ga kuhajte u temeljcu ili juhi najmanje dva sata ili dok ne omekša. Ako se juha reducira, dolijte još vode kako bi se zadržala količina potrebne tekućine.
Rajčice blanširajte pa ogulite i narežite na kocke, luk sitno nasjeckajte.
Kada slanutak omekša, dodajte luk, leću, rajčice i začine. Nakon što zakuha, kuhajte još pola sata. Prelijte maslinovim uljem i posipajte korijandrom ili peršinom.
(Izvor: Punkufer.hr)