Oduševljava na prvi zalogaj: Recept za juhu od celera koja grije poput grijalice

15.11.2022. | 13:15

punkufer.dnevnik.hr
IZVOR: punkufer.dnevnik.hr

Pregleda: 2989

NOVO

Ljubav prema planinama bez granica: Rajka Šimunović osvojila Hrvatsku korak po korak
Ljubav prema planinama bez granica: Rajka Šimunović osvojila Hrvatsku korak po korak
Adventska čarolija u srcu zajednice: Koncert „Ususret Ljubavi“ i „Advent u KOŠ-u“ okupili brojne posjetitelje
Adventska čarolija u srcu zajednice: Koncert „Ususret Ljubavi“ i „Advent u KOŠ-u“ okupili brojne posjetitelje
Ove nedjelje Advent u Mihaljevcima
Ove nedjelje Advent u Mihaljevcima
Posljednji pozdrav Krešimiru Bodegrajcu: Nebo je dobilo novu zvijezdu, Kutjevo izgubilo svoju dušu
Posljednji pozdrav Krešimiru Bodegrajcu: Nebo je dobilo novu zvijezdu, Kutjevo izgubilo svoju dušu
Droga, volan i kazne: Vozač “pao” u Njemačkoj ulici, slijedi paprena sankcija
Droga, volan i kazne: Vozač “pao” u Njemačkoj ulici, slijedi paprena sankcija
DRUŠTVO NAŠA DJECA PLETERNICA: U školskoj dvorani održan prvi RuralSTEM festival
DRUŠTVO NAŠA DJECA PLETERNICA: U školskoj dvorani održan prvi RuralSTEM festival
Hrvatske ceste zatvaraju prometnicu uz neznanje ili obmanu
Hrvatske ceste zatvaraju prometnicu uz neznanje ili obmanu
Ustrijeljena srna kod Donjih Emovaca: Policija traga za krivolovcem
Ustrijeljena srna kod Donjih Emovaca: Policija traga za krivolovcem
Svečana godišnja skupština Povijesnoga društva Požega: Georgije Diklić primio je Godišnju nagradu
Svečana godišnja skupština Povijesnoga društva Požega: Georgije Diklić primio je Godišnju nagradu
Komunalni redari Požege: Devet zapisnika, ali nijedna kazna za nepropisno odbačeni otpad
Komunalni redari Požege: Devet zapisnika, ali nijedna kazna za nepropisno odbačeni otpad
Oduševljava na prvi zalogaj: Recept za juhu od celera koja grije poput grijalice


(FOTO: Shutterstock)

15.11.2022. | 13:15 | punkufer.dnevnik.hr
IZVOR: punkufer.dnevnik.hr
Pregleda: 2989

Glava celera možda ne izgleda osobito atraktivno, a nije ju lagano ni oguliti. Ipak, ovo niskokalorično korjenasto povrće nudi mnoštvo hranjivih tvari, ali i mogućnosti za kulinarske igre.

Glava celera ima nježan orašasti okus i teksturu nalik na pastrnjak. Može se jesti sirova u salatama – obavezno je nakapajte limunom nakon guljenja i ribanja da ne počne tamnjeti dok pripremate preljev, ali i skuhati na različite načine.

Od nje se priprema i vrlo kremasta juha. Sljubite je s porilukom, lukom, češnjakom i krumpirom te ponešto začina i pretvorite u fino zimsko jelo. Ako pak želite uživati u kremastoj teksturi, izblendajte sve sastojke juhe prije posluživanja.

Sastojci za kremastu juhu od glave celera:
1 glava celera
1 veliki krumpir
1 poriluk
1 luk
1-2 češnja češnjaka
1 l povrtnog ili pilećeg temeljca
sol i papar po želji
biljno ulje za pirjanje
svježi peršin za posluživanje

Priprema kremaste juhe od celera:
- Glavu celera pažljivo ogulite, operite i narežite na kocke. Očistite krumpir i narežite na kocke otprilike iste veličine. Luk i poriluk narežite na tanke kriške. Sitno nasjeckajte češnjak.
- U većem loncu zagrijte nešto ulja pa na njemu prepirjate luk, češnjak i poriluk. Pirjajte oko pet minuta dok povrće ne omekša.
- Dodajte kocke celera i krumpira pa pirjajte sve zajedno još oko pet minuta.
- Podlijte sve zajedno povrtnim temeljcem. Posolite i popaprite po želji.
- Kuhajte juhu oko 20 minuta, odnosno dok sve povrće ne omekša i ne bude kuhano.
- Štapnim mikserom pretvorite smjesu u gustu juhu. Začinite po ukusu.
- Poslužite juhu toplu s malo nasjeckanog peršina. Dobar tek!

(IZVOR: www.punkufer.dnevnik.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni ovogodišnjim programom Zlatnih žica Slavonije u Požegi?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI