Kašena juha s vrganjima: Iskusna gljivarka otkrila nam je svoj omiljeni podravski recept i kako za njega pravilno rezati gljive

8.11.2022. | 12:17

punkufer.dnevnik.hr
IZVOR: punkufer.dnevnik.hr

Pregleda: 1497


(FOTO: Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

8.11.2022. | 12:17 | punkufer.dnevnik.hr
IZVOR: punkufer.dnevnik.hr
Pregleda: 1497

Punih 18 godina gospođa Jadranka Lakuš provela je u Korporativnim komunikacijama Podravke, a danas je u mirovini. U goste je donijela svoj recept za kašenu juhu z vrganjima pa je već samim izgovorom naziva donijela duh Podravine i kajkavštine te šaljivih situacija s pravilnim naglaskom. Jadrankin bivši kolega, chef Mišel Tokić, na simpatičan način je pokazao da kao veliki Podravkaš izvrsno poznaje podravski dijalekt i podravska jela iako je Dalmatinac.

Jadranka Lakuš je s veseljem također donijela i dvije vrste pogača, slanu i slatku, koje pokazuju, kako kaže, umješnost podravskih domaćica, koje su zapravo od samo tri namirnice, brašna, vode i masti, znale napraviti ovako fino jelo.

Imala je i kao iskusna gljivarka pokoji savjet za sve one koji će se upustiti u spravljanje ove juhe. ''Ljudi znaju u ovom receptu pogriješiti s rezanjem vrganja. Režu ih pretanko i to nije dobro'', rekla je Jadranka, koja je s načinom na koji ih je narezao Podravkin chef Mišel Tokić bila zadovoljna.


Jadranka Lakuš jedna je od onih umirovljenica koja u mirovini ne miruje. Predsjednica je udruge ''Naša djeca'' u Koprivnici, suprug i ona uređuju jednu staru klet iz 1878. godine, koju nastoje sačuvati u izvornom obliku, brinu se o dva vinograda i dva vrta, čije plodove ubiru i rade zimnicu, likere, suše ljekovito bilje i još ''svašta nešto'', kako kaže, zbog čega joj jedan dan uvijek prekratko traje.


Ponekad ipak osjeća nostalgiju te s ponosom ističe: „jednom Podravkaš - zauvijek Podravkaš“. Ispričala je Tatjani Jurić u emisiji „Kuhamo s Podravkom“ kako joj nedostaju kolege s kojima je provela radni vijek u Podravki i koji su obogatili njezin život. Jedna od njih bila je i Zlata Bartl, za koju kaže da je, između ostalog, bila i velika vizionarka.

''Ona je tamo već 60-ih godina prošlog stoljeća govorila da ćemo hranu naručivati telefonom i kuhati pomoću kompjutora. Profesorica Bartl doista je vidjela dalje nego mnogi iz njezine generacije i kad je vežemo samo uz Vegetu¸, zapravo joj činimo nepravdu. Ona je zaslužna za prve juhe i, ono što uvijek ističem kad pričam o njoj, zaslužna je i za emancipaciju žena u Podravki'', kaže Jadranka Lakuš i dodaje kako je Zlata uvijek tražila od uprave da se žene školuju, napreduju, da one koje su majstorice na strojevima idu na dodatne tečajeve, one sa srednjom školom idu studirati i to je bila njezina velika zasluga.

Uvijek vedra i nasmijana, Jadranka Lakuš puna je priča sa svojeg nekadašnjeg radnog mjesta i kaže kako je imala sreću da je radila posao koji je obožavala, a posebno ju je veselio projekt ''Lino višebojac''. Osmislio ga je velikan hrvatskog nogometa Zvone Boban, s kojim je Jadranka rado surađivala.

Jadranka Lakuš pak svoju vedru narav pripisuje, između ostalog, činjenici da voli jesti. ''Ljudi koji ne vole jesti znaju biti čangrizavi'', dodala je duhovito.

Zato vas pozivamo da se i vi razveselite ovom krepkom juhom od heljdine kaše s vrganima na podravski i isprobate je napraviti kod kuće.

RECEPT - JUHA OD HELJDINE KAŠE S VRGANJIMA NA PODRAVSKI

(KAŠENA JUHA Z VRGANJIMA)

Sastojci (za 4 osobe):

100 g Zlato polje Heljdine kaše

sol

malo Vegeta Maestro Chilija

2 žlice masti

1 srednji luk (100 g)

1 češanj češnjaka

oko 300 g vrganja

½ žlice Vegete

2 srednja krumpira (oko 300 g)

¼ žličice Vegeta Maestro Bosiljka

½ žličice Vegeta Maestro Dimljene paprike

2 – 3 žlice kiselog vrhnja

1 žlica nasjeckanog peršina

Priprema:

- Heljdu skuhajte u vodi s malo soli, chilija i žličicom masti.
- Na preostaloj masti popecite sitno narezani luk pa, kada omekša, dodajte sitno nasjeckani češnjak.
- Zatim dodajte narezane gljive i Vegetu. Pirjajte pet minuta pa dodajte na kockice narezan krumpir, dimljenu crvenu papriku i bosiljak. Podlijte vodom i kuhajte dok krumpir ne omekša.
- Umiješajte kuhanu heljdu, kratko prokuhajte, dodatno začinite po želji, posolite po potrebi i pospite nasjeckanim peršinom.
- Poslužite toplu juhu s kiselim vrhnjem.

(IZVOR: www.punkufer.dnevnik.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI