Recept za savršeno kremastu juhu koja grije poput radijatora

Krem juha
(FOTO: Getty Images)

4.11.2023. | 09:08 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 1361

Juha u kruhu nije samo jelo koje efektno izgleda nego i ukusni specijalitet u kojem ćete uživati. Ako želite, jestive "tanjure" možete i sami zamijesiti, a tijesto čuvati u zamrzivaču do dva mjeseca i izvaditi kada vam zatreba pa ispeći kruh.

Guste i pune okusa, juhe koje se poslužuju u kruhu mogu biti od sira i povrća poput brokule, više vrsta gljiva i slanine ili mesa, a idealne su za vrijeme kada vani zahladi i priželjkujete obrok koji grije poput toplog zagrljaja.

Postupak će, naravno, biti puno brži ako se na listi sastojaka nađe i nekoliko malih, okruglih komada rustikalnog kruha tvrđe korice, a sourdough je pun pogodak.


Sastojci za juhu od sira u kruhu:


4 žlice maslaca

1 glavica luka

1 stabljika celera

1/2 žličice soli

1 režanj češnjaka

3 žlice brašna

250 ml mlijeka

250 ml vrhnja za šlag (bez šećera)

500 ml pilećeg ili povrtnog temeljca

450 g brokule

1 veća mrkva

1/2 žličice svježe mljevenog crnog papra

1/4 žličice svježe naribanog muškatnog oraščića

400 g sira (cheddar) + za posipavanje

1 žličica ljutog umaka + za posluživanje

4 okrugla kruščića

4 komada slanine

Priprema juhe od sira u kruhu:

Rastopite maslac u loncu pa dodajte sjeckani luk, celer i sol te pirjajte dok ne omekša pa dodajte sitno sjeckani češnjak i pirjajte još 1 minutu.

Pospite brašno preko povrća i kuhajte uz stalno miješanje 2 minute pa umiješajte mlijeko, vrhnje i temeljac.

Dodajte sjeckanu brokulu, mrkvu, papar i muškatni oraščić. Poklopite i pirjajte dok povrće ne omekša.

Odrežite krišku debljine oko pola centimetra s vrha kruha. Izvadite meki dio iz sredine kruha, ostavljajući oko centimetar i pol oko rubova i dna.

Kruh koji ste odvojili sačuvajte za krušne mrvice ili neko drugo jelo. Slaninu popržite na tavi. Juhu maknite s vatre i procijedite pa dio povrća vratite unutra i izmiksajte te vratite na laganu vatru i umiješajte naribani sir, šaku po šaku tako da se stigne otopiti prije dodavanje nove ture.

Kušajte i začinite: Umiješajte ljuti umak te soli i papra prema potrebi.

Ulijte juhu u zdjelice od kruha i pospite još nasjeckanim sirom i dodajte ljutog umaka. Ukrasite slaninom.

izvor: Pun kufer


VIŠE NA TEMU:
RECEPT
HRANA
JUHA
JESEN

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI