Recept za savršeno kremastu juhu koja grije poput radijatora

Recept za savršeno kremastu juhu koja grije poput radijatora

Krem juha
(FOTO: Getty Images)

4.11.2023. | 09:08 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 2233

Juha u kruhu nije samo jelo koje efektno izgleda nego i ukusni specijalitet u kojem ćete uživati. Ako želite, jestive "tanjure" možete i sami zamijesiti, a tijesto čuvati u zamrzivaču do dva mjeseca i izvaditi kada vam zatreba pa ispeći kruh.

Guste i pune okusa, juhe koje se poslužuju u kruhu mogu biti od sira i povrća poput brokule, više vrsta gljiva i slanine ili mesa, a idealne su za vrijeme kada vani zahladi i priželjkujete obrok koji grije poput toplog zagrljaja.

Postupak će, naravno, biti puno brži ako se na listi sastojaka nađe i nekoliko malih, okruglih komada rustikalnog kruha tvrđe korice, a sourdough je pun pogodak.

Sastojci za juhu od sira u kruhu:

4 žlice maslaca

1 glavica luka

1 stabljika celera

1/2 žličice soli

1 režanj češnjaka

3 žlice brašna

250 ml mlijeka

250 ml vrhnja za šlag (bez šećera)

500 ml pilećeg ili povrtnog temeljca

450 g brokule

1 veća mrkva

1/2 žličice svježe mljevenog crnog papra

1/4 žličice svježe naribanog muškatnog oraščića

400 g sira (cheddar) + za posipavanje

1 žličica ljutog umaka + za posluživanje

4 okrugla kruščića

4 komada slanine

Priprema juhe od sira u kruhu:

Rastopite maslac u loncu pa dodajte sjeckani luk, celer i sol te pirjajte dok ne omekša pa dodajte sitno sjeckani češnjak i pirjajte još 1 minutu.

Pospite brašno preko povrća i kuhajte uz stalno miješanje 2 minute pa umiješajte mlijeko, vrhnje i temeljac.

Dodajte sjeckanu brokulu, mrkvu, papar i muškatni oraščić. Poklopite i pirjajte dok povrće ne omekša.

Odrežite krišku debljine oko pola centimetra s vrha kruha. Izvadite meki dio iz sredine kruha, ostavljajući oko centimetar i pol oko rubova i dna.

Kruh koji ste odvojili sačuvajte za krušne mrvice ili neko drugo jelo. Slaninu popržite na tavi. Juhu maknite s vatre i procijedite pa dio povrća vratite unutra i izmiksajte te vratite na laganu vatru i umiješajte naribani sir, šaku po šaku tako da se stigne otopiti prije dodavanje nove ture.

Kušajte i začinite: Umiješajte ljuti umak te soli i papra prema potrebi.

Ulijte juhu u zdjelice od kruha i pospite još nasjeckanim sirom i dodajte ljutog umaka. Ukrasite slaninom.

izvor: Pun kufer


VIŠE NA TEMU:
RECEPT
HRANA
JUHA
JESEN

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni ovogodišnjim programom Zlatnih žica Slavonije u Požegi?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI