Diže iz mrtvih: Recept za talijansku juhu od rajčice s tjesteninom i parmezanom

FOTO: Getty Images

2.9.2021. | 09:13 | Punkufer.hr
IZVOR: Punkufer.hr
Pregleda: 2298

Nakon dugačkog puta ili pijanke, ponekad je sasvim dovoljno za sreću pojesti tanjur fine, domaće juhe...

Mirisna rajčica, dobro maslinovo ulje i domaće povrće osnova su fine talijanske juhe koja lako može poslužiti kao glavno jelo zahvaljujući tjestenini i siru. Osvježavajući limun, papar i chilli čine je i praktičnim lijekom protiv mamurluka ili specijalitetom koji vraća energiju nakon dugačkog putovanja i suhe hrane.

Sastojci za talijansku juhu:



4 žlice maslinovog ulja
1 srednji luk
2 srednje mrkve
1 mali komadić korijena celera
1 žlica paste od rajčice
2 šalice sjeckanog sezonskog povrća (krumpir, tikvice, grašak ili prema želji)
4 češnja češnjaka
½ žličice sušenog origana
½ žličice sušenog timijana
1 velika konzerva pelata
700 ml povrtnog temeljca
2 šalice vode
1 žličica morske soli
1 žlica limunova soka
1 žličica šećera
2 lovorova lista
1 prstohvat chillija u pahuljicama
2 prstohvata svježe mljevenog papra
1 šalica sitne tjestenine
100 g parmezana


Priprema:


1. Zagrijte tri žlice maslinova ulja pa popržite nasjeckani luk. Zatim dodajte nasjeckanu mrkvu i celer. Za deset minuta dodajte pastu od rajčice i prstohvat soli te miješajte koju minutu.

2. Dodajte sezonsko povrće (prema potrebi narežite), sjeckani češnjak, origano i majčinu dušicu. Kuhajte dok ne zamiriše uz često miješanje, oko 2 minute.

3. Ulijte pelate sa sokom, temeljac i vodu. Dodajte sol, šećer, lovorov list i pahuljice chillija. Začinite obilno svježe mljevenim crnim paprom.

4. Pojačajte vatru na srednje jaku i kad juha zavrije, djelomično poklopite tako da para može djelomično izaći. Kuhajte na laganoj vatri, a zatim skinite poklopac i dodajte tjesteninu. Nastavite pirjati nepokriveno dok se tjestenina ne skuha.

5. Maknite lonac s vatre, a zatim uklonite lovorov list. Umiješajte limunov sok i preostalu žlicu maslinovog ulja. Probajte i prema potrebi posolite ili dodajte papra. Izvadite juhu u tanjure i pospite ribanim parmezanom.

(Izvor: Punkufer.dnevnik.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI