Udruga vinogradara i vinara “Kutjevački vinari” održala redovnu Godišnju skupštinu

26.4.2024. | 08:55 | Marko Karačić
IZVOR: kutjevacki.hr
Pregleda: 1763

Redovna Izvještajna Skupština udruge vinogradara i vinara “Kutjevački vinari” održana je u Kinodvorani Kutjevo. Članovima udruge podnesena su Izvješća o radu u protekloj 2023. godini i financijska izvješća, te Izvješća nadzornog odbora koja su jednoglasno usvojena uz dovoljan broj članova za pravovaljano glasovanje. Predsjednik Krunoslav Sontaki iznio je niz događanja koje je udruga odradila u proteklom razdoblju. U članstvo su primili novog člana Vinum Academicum d.o.o. iz Podgorja. Proveli su Festival graševine u 2023. godini, organizirajući Ocjenjivanje vina graševine u dvorcu Kutjevo, po prvi put ocjenjivanje vina u sklopu GROW du Monde, međunarodno ocjenjivanje vina. Otvorili su vrata posjetiteljima na Danu otvorenih podruma sa sedam vinskih podruma. Održane su tri radionice na temu graševine, kao i degustacija laureata koja je vodio somelier Darko Lugarić, te salon ocijenjenih vina pod nazivom “Retrospektiva”.Već tradicionalnu berbu grožđa organizirali su u jedinstvenom pokaznom vinogradu na Trgu graševine u Kutjevu, a izabrali su novog vincilira koji dolazi iz OPG Kristine Svitok i koji će brinuti o vinogradu godinu dana. Vinogradarske i vinske blagdane, Martinje i Vincelovo, tradicionalno su obilježili u suradnji s gradom Kutjevom, TZ grada Kutjeva i Planinarskim društvom “Vidim” iz Kutjeva. Sudjelovali su na EN Primeur izložbi u organizaciji Graševine Croatica u Hotelu Esplanada u Zagrebu, na kojoj je sedam njihovih članova predstavilo svoja vina. Udruga redovito provodi svoje projekte i javlja se na javne natječaje za sufinanciranje projekata. Prošle godine su sudjelovali na natječaju Grada Kutjeva pod nazivom Jačanje kapaciteta udruga, gdje su ostvarili poticaje. Javili su se i na natječaj Ministarstva turizma te na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, gdje su zatražili sufinanciranje Festivala graševine u 2024. godini, čija sredstva očekuju.

Nastavljen je rad na klonskoj selekciji graševine u suradnji s Agronomskim fakultetom Zagreb i rasadnikom Antes iz Njemačke, iako je rasadnik pretrpio velike štete od elementarne nepogode u prošloj godini, pa su na raspolaganju imali samo 2.000 cijepova klonskih sadnica graševine.U sklopu Udruge odvija se i gospodarska djelatnost kroz uslugu rada punilice za punjenje vina i usluge analiza u vinskom laboratoriju. Bilježe porast vrijednosti pruženih usluga, a prošle godine su uprihodili 17.578 eura u punionici vina i 12.063 eura u vinskom laboratoriju. Udruga je za cjelogodišnji rad imala na raspolaganju proračun od 65.000 eura, a isti iznos planiran je za sve aktivnosti u 2024. godini.

Pohvale za rad udruge stižu od predstavnika desetak udruga s područja grada Kutjeva, ističući dobru suradnju s “Kutjevačkim vinarima”.

izvor: kutjevački.hr
VIŠE NA TEMU:
UDRUGA
VINARI
VINOGRADARI
KUTJEVO

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćte li glasati na izborima za EU Parlament?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI