Zaboravljena juha iz 80-ih koja se skuha za manje od 10 kuna, a liječi mamurluk i probavne smetnje

16.1.2022. | 09:48

punkufer.dnevnik.hr
IZVOR: punkufer.dnevnik.hr

Pregleda: 4533


(FOTO: kuhaona.com)

16.1.2022. | 09:48 | punkufer.dnevnik.hr
IZVOR: punkufer.dnevnik.hr
Pregleda: 4533

Nijemci imaju Einbrennsuppe, a Hrvati ajnpren ili prežganu juhu. Riječ je o jelu na žlicu napravljenom od jednake količine prženog brašna i masnoće koja se razrjeđuje s nešto vode te oplemenjuje sa začinima poput lovorova lista i mljevene paprike.

Kada se juhi željela dati dodatna dubina okusa, u njoj bi se skuhalo razmućkano jaje.

U osamdesetim godinama prošlog stoljeća ovim su se jelom u Hrvatskoj, a posebno u sjeverozapadnom dijelu zemlje liječile probavne smetnje poput pokvarenog želuca ili proljeva. Drugi su pak juhu koristili kao sredstvo za suzbijanje mamurluka.

Iako je priprema vrlo jednostavna, a sastojci iznimno pristupačni, danas je ovo uglavnom zaboravljeno jelo koje se rijetko kada radi.


Sastojci za prežganu juhu:
30 grama brašna
30 grama svinjske masti ili 30 ml ulja
1 litra vode
1 čajna žličica mljevene paprike
½ čajne žličice kima
1 lovorov list
sol i papar po želji
jaje po želji


Priprema:
1. U loncu zagrijte masnoću pa dodajte brašno. Pržite brašno uz stalno miješanje dok ne dobije zlatnosmeđu boju.

2. U lonac postupno dodajte vodu uz stalno miješanje dok ne izgladite sve grudice.

3. Ubacite u lonac lovorov list.

4. Začinite juhu mljevenom paprikom, kimom, solju i paprom.

5. Sve zajedno kuhajte 15-ak minuta.

6. Pred kraj kuhanja u juhu dodajte razmućeno jaje.

7. Prežganu juhu poslužite s preprženim kruhom. Dobar tek!

(IZVOR: www.punkufer.dnevnik.hr)


VIŠE NA TEMU:
JUHA
HRANA
80-TE
DORUČAK

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI