NASLOVNAŽIVOT
Zlato Trenkovim Pandurima na smotri puhačkih orkestara u Novom Vinodolskom

FOTO: D.T.

Zlato Trenkovim Pandurima na smotri puhačkih orkestara u Novom Vinodolskom

11.6.2019. 09:22 | Dora T. PREGLEDA: 1415

33. Susret hrvatskih puhačkih orkestara službeno je otvoren zajedničkim muziciranjem glazbenika iz sedamnaest orkestara iz cijele Hrvatske. Čast da u Novom Vinodolskom predstavljaju Slavoniju i Baranju u najzahtijevnijoj A kategoriji zavrijedila je Gradska glazba Trenkovi Panduri iz Požege.

Početkom svibnja 2019. Godine u Valpovu održan je SAPOSIB- Smotra puhačkih orkestara Slavonije i Baranje na kojem su naši Panduri već tradicionalno dokazali svoju dominaciju među orkestralnim sastavima u regiji te su istodobno predloženi za državno natjecanje koje se održalo 8. i 9. Lipnja 2019. Godine.

Požeški se orkestar pripremao mjesecima za smotru vježbajući zadanu skladbu Hrvatskog autora Tonćija Ćićerića-Morlački ples, zadanu skladbu stranog autora Satoshija Yagisawe- Moses and Ramses te skladbu po izboru skladatelja Vaclava Nelhyebela- Trittico. Cjelokupni program traje 26’39’’minuta.
U konkurenciji za glavnu nagradu A kategorije sudjelovalo je sveukupno pet orkestara, a Panduri su bili oni koji su prvi zasvirali pred Vanjom Lisjak, Mirom Sajom, i Ivanom Josipom Skenderom koji su činili stručno povjerenstvo smotre.

Relativno smo malen sastav od 30 člana kojemu su gotovo većina glazbenika učenici i učenice osnovnih i srednjih škola koji nerijetko osvajaju prve nagrade na individualnim natjecanjima te se nastavljaju školovati u tom smjeru u glazbenim akademijama diljem Hrvatske, ali i Europe.- poručila je Kristina Banovac, profesorica Glazbene škole u Požegi koja je i sama započela svoju glazbenu karijeru u Trenkovim Pandurima.Nakon što su svi sastavi odsvirali svoj repertoar, došao je i red za proglašenje pobjednika. Nakon vijećanja stručno je povjerenstvo odlučilo da je Gradska glazba Trenkovi Panduri s 94,25 bodova zaslužila zlatnu plaketu s pohvalom koju Požeški orkestar dijeli s Puhačkim orkestrom “Lipa” Tuhelj. Orkestar s najvećim brojem brojem osvojenih bodova je Hrvatski puhački orkestar Gradska glazba Imotski sa svega 2 boda više od naših Pandura.

Svašta mi je prolazilo glavom kada smo putovali za Novi Vinodolski. Bilo je mnogo problema. Mali "pilići" su svirali, a ovi stariji su nekad znali preskočiti probu. No bili smo prava ekipa sa stavom i obavili smo svirku iznad očekivanja. Ovo nam može biti poticaj za dalje. Mi imamo nešto što nema niti jedna druga glazba, a neću vam otkriti što je to. Pričao sam s ocjenjivačima koji su rekli da smo imali nekoliko greškica, ali da smo orkestar s karakterom. - Dirigent orkestra, Mirko Ćačić obratio se orkestru nakon osvojene nagrade.

Dirigent Mirko Ćaćić svojim je glazbenicima također poručio sljedeće: Najveći stručnjaci za glazbu u gradu- to ste vi. Vi to razumijete (…) Mi znamo u čemu je štos.

Radosni i ponosni, Trenkovi Panduri uputili su se prema Požegi s prestižnom nagradom kojom se ne može pohvaliti svaki orkestar. Međutim, priča nije gotova jer se probe orkestra održavaju dva puta tjedno, preko cijele godine. Mirko Ćaćić i dalje će nastaviti podučavati mlade glazbenike ili “piliće” kako ih on od milja naziva, a orkestar će nastaviti uporno vježbati za nadolazeće koncerte i natjecanja.Tagovi: limena glazba, trenkovi panduri, zlatna medalja, novi vinodolski, natjecanje

48 SATI NA 034PORTALU

.

19. kolovoza 1991. započeo je opći napad na Lipik i Pakrac

.

Članovi HPD-a „Sokolovac“ Požega, Silvija i Ratimir Čajka - prvi Požežani koji su se popeli na Elbrus, najviši vrh Europe

.

Proslava blagdana Gospe Voćinske

.

Tips&Tricks: rashladite vino u svega nekoliko minuta

.

Nestala Dolores Bingula - Valdin iz Kaptola

.

ARTine Vas daruju za početak plesne sezone

2.000€ do 500.000€

Financijska potpora za pojedince 2% kamata

Financijska potpora za pojedince 2% kamata

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Zaključeno prvo kolo Kupa NSPSŽ

.

Struje danas neće biti .....

.

Vikend obilježili požari, prometne nesreće, posjedovanje droge, narušavanje javnog reda i mira...

.

Danas sunčano i vruće

.

Gori stan u Babinom viru, na terenu vatrogasci i policija

.

Marsonia s dva pogotka Mirze Jašarevića bolja od Pleternice

.

17 nepalskih radnika u mesnici Ravlić polako uče hrvatski jezik

.

Sažalnica biskupa Škvorčevića prigodom smrti umjetnika Šime Perića

.

Temperature se danas penju i do 31°C

.

Čobanijada u Sibinju posjećenija više nego ikad...

.

Struje danas neće biti .....

FOTONALAZ

Požeški ʺzdraviʺ vozači masovno ne poštuju invalidska parking mjesta