Trenkovi panduri sudjelovali u obilježavanju 100. obljetnice viteškog reda Sv. Jurja u Beču

FOTO: V.P.

25.4.2018. | 09:19 | Mladen Mirković
IZVOR: V.P.
Pregleda: 2757

Na poziv Vojne kancelarije Beč, a zahvaljujući Gradu Požegi, Trenkovi panduri su od 20. -22. travnja boravili u Beču gdje su kao predstavnici Grada Požege sudjelovali u obilježavanju 100. obljetnice viteškog reda Sv. Jurja u Beču. Okupljanje sudionika svečanosti bilo je u središtu Beča u unutarnjem dvorištu palače Innere Burghof pred kipom cara Franje I, od kuda je svečani mimohod praćen limenom glazbom krenuo prema katedrali Sv. Stjepana. U mimohodu je sudjelovalo nekoliko stotina sudionika. Sv. Misa koju je predvodio austrijski vojni ordinarijat je održana u središnjoj bečkoj katedrali Sv. Stjepana, ( ova katedrala je jedna od najviši katedrala na svijetu). Nakon Sv. Mise u katedrali je održana ceremonija uvođenja novih članova u viteški red pod vodstvom velikog meštra reda , Karla von Habsburga.Po izlaska iz katedrale dočekani smo tisućama posjetitelja koji su se našli na glavnom bečkom trgu, nakon svečanog postrojavanja mimohod je krenuo glavnim ulicama Beča do svečane dvorane bečke Gradske vijećnice gdje je održan zajednički ručak, druženje i podjela zahvalnica.

Ovo je ujedno bila prigoda da Trenkovi panduri obiđu Beč te se upoznaju sa znamenitostima ovoga prelijepoga grada.U svibnju 1741. godine, Trenkovi panduri prolaze ulicama Beča gdje ih je dočekala carica Marija Terezija i ostale kraljevske visosti, u memoarima Franje baruna Trenka tako stoji da su 01. travnja krenuli u Nysa u Šleskoj gdje 15. svibnja 1741. i dolaze, dalje se navodi“ Za moga prolaska kroz Beč dobro su nas pogledale i njihove kraljevske visosti. Zbog toga sam u vojsci imao mnogo zavidnika koji mi nisu bili nakloni. Osjetio sam to vrlo brzo.“

 VIŠE NA TEMU:
TRENKOVI PANDURI
BEČ

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI