SEZONA GLJIVA: Na hitnoj zabilježeno već nekoliko slučajeva trovanja. Evo kako se dobro najesti, a ne otrovati...

5.10.2022. | 10:23

rtl.hr
IZVOR: rtl.hr

Pregleda: 4126

VEZANO

Jednostavni i brzi recept za kremastu juhu od gljiva, savršenu za zimski ručak
Lisnato s gljivama: Recept za slasno jelo koje će postati omiljeni ručak ili večera
FOTO: Planinarska Gljivarijada i Kestenijada na Požeškoj gori
Recept za piletinu u umaku sa senfom i gljivama kojem ćete se rado vraćati svaki tjedan
Recept za palačinke s mladim lukom i gljivama: Odlična večera koja će vas dobro zasititi
Punjene gljive portobello: Recept hrvatske glumice za brzi obrok bez glutena
Kašena juha s vrganjima: Iskusna gljivarka otkrila nam je svoj omiljeni podravski recept i kako za njega pravilno rezati gljive
Veliko otkriće: Halucinogene gljive mogu biti i važan lijek!
Najlakši recept za najfinije bukovače koje idu uz meso, kruh i tjesteninu
Hrvatske šume objavile koliko gljiva, kestena i ljekovitog bilja smijete nabrati

Gljive
(FOTO: Google )

5.10.2022. | 10:23 | rtl.hr
IZVOR: rtl.hr
Pregleda: 4126

Osam osoba u teškom je stanju nakon trovanja gljivama kupljenim na jednoj srpskoj tržnici. Vojnomedicinska akademija navela je da su pacijenti iz gljive kupili kod neovlaštenog prodavača i konzumirali ih misleći da je riječ o lisičarkama i rudnjačama. Policiaj je zbog tog uhitila 72-godišnjakinju.

Sezona je gljiva pa smo provjerili kakva je situacija kod nas na tržnicama. Ali i u šumama s gljivarima koji imaju savjete kako se najesti, a ne otrovati, piše RTL.

Zelena pupavka najotrovnija je gljiva u Hrvatskoj i jedna od najotrovnijih na svijetu. Djeluje podmuklo pa prve simptome osjetite prekasno kada je otrov već počeo razarati vitalne organe.


 


Ostaje samo da se pozdravite s najbližima

"Preporučio bih odlazak u šumu za one koji nisu poznavatelji isključivo s nekim tko dobro, dobro, dobro pozna gljive", poručuje Branko Kezerle, predsjednik Udruge Gljivara Donji Miholjac.

 

U hitnoj već nekoliko godina nisu imali slučaj trovanja najotrovnijim gljivama, no i one manje ubojite truju.

 

"Svako trovanje kao trovanje je zapravo stanje koje zahtijeva tretman, naravno da mogu uvijek nazvati 194 pa će od liječnika s HMP-a koji radi na telefonu dobiti savjet što i kako dalje", tvrdi Robert Vrselja, dispečer Zavoda za hitnu medicinu OBŽ.

 

Građani su oprezni, kupuju na tržnici od poznatih prodavača iako gljive i vole i poznaju.

 

"Poznam, ali ne bih se usudila tražiti. Ne bih se usudila tražiti. Kupim gdje je sigurno", kazala je Ljerka Mađarević Kubatka iz Osijeka.

Od prodavača se traže gljive, ali i savjet kada ići u gljive.

 

"Poslije kiše", poručuje Josip Vrbanec.

 

Branko je dugogodišnji gljivar. U šumi širom bez staze i puta povazdan.

 

Govori i pokazuje gljive ovo je ova jestiva, ova ne jestiva, ova jestiva.

 

"Svaka gljiva ima svoga dvojnika i u svaku gljivu moramo biti baš 100 posto sigurni. Onaj jedan posto nas može koštati života", poručuje Kezerle.

 

S gljivama uvijek oprezno kako bi u njima maksimalno uživali, a ne potvrdili izreku da je svaka gljiva jestiva, ali neka samo jednom.

(IZVOR: www.rtl.hr)

 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI