Recept za božanstvenu tjesteninu za koju vjerojatno nikad niste čuli


(FOTO: Shutterstock)

9.2.2023. | 10:02 | punkufer.dnevnik.hr
IZVOR: punkufer.dnevnik.hr
Pregleda: 1476

Pasta alla zozzona ili u prijevodu s talijanskog jezika prljava tjestenina popularno je jelo koje potječe iz Rima. Izvan Italije, pak, rijetki su čuli za njega što je prava šteta. Riječ je o kombinaciji dvaju (ili čak tri) popularnih tjestenina – carbonare i amatriciane (s natruhama cacio e pepea).

 

Kada se priprema pasta alla zozzona najčešće se kuha tjestenina cjevastog oblika poput rigatonija te poslužuje u gustom i bogatom umaku napravljenom od rajčice, žumanjka i pikantnog sira od ovčjeg mlijeka pecorino romano s kobasicama i slaninom guanciale.


 


Ako ne možete pronaći legendarnu talijansku slaninu od sušenih svinjskih obraza, poslužite se pancetom. Recept je vrlo jednostavan, a napravite li sve kako treba dobit ćete bogat, kremast i ukusan umak s nevjerojatnom kombinacijom okusa.

 

Sastojci za pastu alla zozzona:

250 g tjestenine

200 g rajčica iz konzerve

100 g slanine

75 g sira pecorino romano

60 ml suhog bijelog vina

3 žumanjka

2 svinjske kobasice

1 luk

sol i crni papar po želji

maslinovo ulje po želji

Priprema paste alla zozzone:

Zagrijte vodu u loncu, posolite je i skuhajte tjesteninu po uputama s pakiranja da budu al dente.

U tavi ispržite slaninu narezanu na trakice kako biste otopili masnoću. Izvadite pržene komadiće slanine iz tave i stavite sa strane.

Na preostaloj masnoći popržite luk i kobasice narezane na kolute. Po želji možete dodati i malo maslinova ulja, ali nije potrebno. Pirjajte kobasice i luk oko 5 do 7 minuta dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.

Deglazirajte tavu s vinom i dobro je postružite. Kad alkohol ispari, dodajte rajčice iz konzerve. Kuhajte sve zajedno oko desetak minuta.

Dok se umak kuha, u maloj zdjelici izmućkajte žumanjke, crni papar, naribani sir i malo tople vode u kojoj se kuhala tjestenina. Stavite sa strane.

Kuhanu tjesteninu stavite u umak i dobro promiješajte. Ugasite vatru na štednjaku i onda umiješajte mješavinu žumanjaka i sira te prženu slaninu u tjesteninu. Dobro promiješajte i odmah poslužite s još nešto naribanog sira. Dobar tek!

(IZVOR: www.punkufer.dnevnik.hr)





VIŠE NA TEMU:
TJESTENINA
RUČAK
RECEPT
HRANA
JELO

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI