Tjestenina i krumpir: Recept za klasik talijanske ’siromašne kuhinje’

Krumpir i tjestenina
(FOTO: Shutterstock)

10.1.2024. | 10:05 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 1945

Pasta e patate ili u prijevodu ʼtjestenina i krumpirʼ tradicionalno je jelo i ukusan primjer talijanske cucine povere – siromašne kuhinje koja, iako je nastala iz nužde, baš uvijek ima sjajan okus.

Najpoznatiji primjer cucine povere sigurno je carbonara, ali vjerujemo da će vam se svidjeti i ova tjestenina u kremastom umaku, zasitna i puna okusa, koja se priprema od jednostavnih, svakodnevnih namirnica i bez ikakvog kompliciranja.

Pasta e patate u nekom je obliku prisutna u većini nacionalnih kuhinja, a recept za ovu talijansku dolazi iz Napulja. Možete s ostalim povrćem i pancetom pirjati i malo češnjaka, a ovo je idealan recept da iskoristite onaj trik s korom od parmezana – kuhajte je s krumpirom i tjesteninom za još bolji okus i još kremastiju teksturu.


Sastojci za napuljsku tjesteninu s krumpirom:


1 žlica maslinova ulja

150 g pancete, narezane na kockice

1 srednja glavica luka, nasjeckana nasitno

1 srednja mrkva, narezana na kockice

2 stabljike celera listaša, narezane na kockice

1 žlica listića svježeg ružmarina, nasjeckanog nasitno

600 g krumpira

1 žlica paste od rajčice

750 ml vruće vode

300 g male tjestenine

30 g ribanog parmezana, plus za posluživanje

kora od parmezana

sol i papar

Priprema napuljske tjestenine s krumpirom:

Zagrijte maslinovo ulje u dubokoj tavi s poklopcem i pržite kockice pancete 2-3 minute na srednjoj vatri dok ne postanu lagano hrskave.

Dodajte luk, mrkvu i celer i nastavite kuhati 4-5 minuta uz povremeno miješanje. Umiješajte ružmarin i kuhajte još minutu.

Dodajte krumpir nasjeckan na kockice, pastu od rajčice i 500 ml vruće vode. Promiješajte pa pustite da prokuha. Smanjite vatru, poklopite tavu i kuhajte 25-30 minuta dok krumpir sasvim ne omekša.

Dodajte malo vode ako je potrebno. Zgnječite dio krumpira žlicom ili gnječilicom za krumpir, a onda dodajte tjesteninu u tavu i ulijte još 250 ml vode.

Kuhajte 10 minuta ili dok tjestenina ne postane al dente. Po potrebi dodajte još vode, ali ne pretjerujte.

Umiješajte naribani parmezan, začinite po želji i odmah poslužite. Po želji posipajte s još parmezana.

izvor: Pun kufer


VIŠE NA TEMU:
RECEPT
HRANA
KRUMPIR
TJESTENINA

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI