Poput pirea od krumpira, ali bolje: Omiljeni grčki prilog pohanoj piletini, ribi ili mesu s roštilja

FOTO: Shutterstock

23.2.2022. | 08:59 | Punkufer.hr
IZVOR: Punkufer.hr
Pregleda: 5634

Ima li nešto bolje od pire-krumpira? Ima, rekli bi Grci i preporučili skordaliju, mirisnu mješavinu krumpira, orašastih plodova, maslinova ulja i limunova soka. Glatak i aromatičan prilog savršen je dodatak pohanoj piletini, ribi ili roštilju.

Sastojci za skordaliju:


500 g krumpira80 g blanširanih badema4 češnja češnjaka¼ šalice limunova soka¾ šalice maslinova ulja

Za ukrašavanje:


2 žličice limunova soka1 mladi lukperšinkora limuna


Priprema:

Krumpir narezan na kockice ispirite hladnom vodom dok voda ne postane bistra. Prebacite ga u lonac i dodajte vodu tako da razina bude oko pet centimetara viša od krumpira. Zakuhajte na jakoj vatri, smanjite je i kuhajte 15 minuta ili dok se krumpir dobro ne skuha. Ocijedite krumpir i ponovno isperite, ovaj put vrućom vodom, 30 sekundi. Ostavite krumpir po strani 5 do 7 minuta.
 Napravite pastu od češnjaka i badema. Dok se krumpir hladi, pomiješajte bademe, češnjak, veliki prstohvat soli i limunov sok pa izmiksajte u glatku smjesu. Zgnječite krumpire pa dodajte otprilike polovicu količine maslinova ulja, malo po malo, miješajući kuhačom.

Dodajte pastu od češnjaka i badema pa dobro promiješajte. Zatim dodajte preostalo maslinovo ulje, opet malo po malo, miješajući. Kušajte i po potrebi dodajte još soli pa ukrasite ribanom limunovom koricom, peršinom, sjeckanim mladim lukom i maslinovim uljem.

(Izvor: Punkufer.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI