NASLOVNADRUŠTVO
Susreti stalne formacije svećenika Požeške biksupije

FOTO: požeška biskupija

Susreti stalne formacije svećenika Požeške biksupije

14.11.2020. 09:20 | Požeška biskupija PREGLEDA: 889

Jesenski regionalni, odnosno arhiđakonatski susreti trajne formacije svećenika Požeške biskupije, sukladno biskupijskom pastoralnom načelu u vrijeme pandemije koronavirusa „ne dokidati, nego prilagoditi“, održani su od 9. do 13. studenog. U Daruvaru, 9. studenog sastali su se svećenici Zapadno-slavonskog arhiđakonata pod vodstvom Milana Vidakovića, arhiđakona i župnika Župe sv. Luke Evanđelista u Novskoj; u Slatini, 10. studenog okupili su se svećenici iz Slavonsko-podravskog arhiđakonata pod vodstvom Vladimira Škrinjarića, arhiđakona i župnika u Podravskoj Moslavini; u Novoj Gradiški sastali su se 12. studenog svećenici iz Posavskog arhiđakonata, pod vodstvom Antuna Prpića, arhiđakona i župnika u Brodskom Stupniku a 13. studenog u Velikoj imali su svoj susret svećenici iz Katedralnog arhiđakonata, pod vodstvom Dražena Akmačića, arhiđakona i župnika u Vetovu, na kojem je sudjelovao i biskup Antun Škvorčević. Na programu je učestvovao ograničeni broj svećenika prema dogovoru dekana u svakom dekanatu, kako bi se izbjegla mogućnost da u slučaju pojave zaraze svi svećenici pojedinog arhiđakonata moraju u izolaciju.Ovogodišnji jesenski susreti trajne formacije svećenika Požeške biskupije bili su posvećeni Enciklici pape Franje „Fratelli tutti“ – „Svi smo braća“ i Instrukciji „Pastoralno obraćenje“ Kongregacije za kler. Mladi svećenici iz pojedinog arhiđakonata pripravili su prikaz dvaju spomenutih crkvenih dokumenata: u Daruvaru Ivan Rončević i Tomislav Sanić; u Slatini Ivan Certić i fra Mario Kuzminski; u Novoj Gradiški Marko Dušak i Kristijan Perić; u Velikoj Tomislav Dokoza i Josip Prpić. Svi spomenuti predavači uručili su pisani tekst svoga izlaganja nazočnim svećenicima a dekani su ih proslijedili i onim svećenicima koji nisu sudjelovali na susretu. Pored toga, na isti način svim svećenicima predana je građa koju je pripravio Biskupski ordinarijat u Požegi a koja će im pomoći da prikaz što su ga primili od predavača nadopune teološko-pastoralnim promišljanjima. U navedenoj građi nalazi se tekst o Enciklici „Fratelli tutti“ jednoga od najbližih suradnika pape Franje, o. Antonija Spadara, a o Instrukciji „Pastoralno obraćenje“ tumačenje kardinala Beniamina Stelle, prefekta Kongregacije za kler, s kojim je povezan i dodani tekst o pitanju priloga za misne nakane i druge sakramente prema Zakoniku kanonskoga prava. Svećenici su među ostalim razgovarali i o organiziranju božićnih ispovijedi te o božićnom blagoslovu domova u sadašnjim okolnostima. Program je u svim arhiđakonatima završio zajedničkom molitvom pred Presvetim u crkvi.
Na susretu svećenika Katedralnog arhiđakona u Velikoj biskup Antun je izrazio radost što može biti s njima. Istaknuo je da okupljanjima trajne formacije svećenici svjedoče ponajprije međusobnu duhovnu blizinu utemeljenu u sakramentu svetoga reda i zajedničkom poslanju, koju nikakva fizička distanca, pa ni ona koju traži oprez od zaraze koronavirusom ne može umanjiti. Podsjetio je na veliki napor na različitim svjetskim stranama i razinama da se odgovori na ugrozu koronavirusa i pronađe cjepivo koje će ga pobijediti. Kazao je kako papa Franjo u „Fratelli tutti“ podsjeća na mnogobrojne druge ugroze prisutne u čovječanstvu, koje nam priječe da bismo međusobno živjeli kao braća i sestre te socijalno prijateljstvo. Ustvrdio je kako nas Sveti Otac želi potaknuti da sličnim žarom kojim se čovječanstvo nastoji obraniti od opasnosti koronavirusa, upnemo sve snage u traganju za odgovorima na pitanje mira, pravednosti, gospodarskog napretka, rata i ekologije, te da na navedene planetarne probleme nitko od svećenika ne smije ostati ravnodušan. Biskup je još istaknuo da papa Franjo ne analizira negativno stanje u svijetu da bi ga osudio, nego da bi promaknuo evanđeoske odgovore u službi promjena koje čovječanstvo treba poduzeti da bi svi ljudi živjeli kao braća u socijalnom prijateljstvu. Kazao je da je to na tragu i naviještenog kratkog čitanja u današnjem Trećem času iz Poslanice Rimljanima, gdje Apostol uvjerava kako nikome ne valja uzvraćati zlo za zlo, nego ga dobrim pobijediti. Biskup je dodao kako je to božanska metoda očitovana u Isusu Kristu kad je sebe posve dao za nas te je ohrabrio svećenike neka je nastoje ostvarivati u međusobnim odnosima i u svom poslanju.

Potom je na temelju jednog intervjua kardinala Beniamina Stelle, prefekta Kongregacije za kler, razjasnio određena pitanja, napose misnih intencija o kojima je riječ u Instrukciji „Pastoralno obraćenje“. Na svršetku je biskup zahvalio svećenicima što u sadašnjim izazovnim okolnostima nastoje vjerno ostvarivati svoje poslanje, istaknuvši da je svako vrijeme posebna prigoda da evanđeoskim svjetlom obasjamo ljudske životne situacije.


Tagovi: Požeška biskupija, susreti, arhiđakonat, formacija, svećenici

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Usporavajući semafor uskoro u Vidovcima

.

Webinar: Kako isplativo ugraditi i koristiti sunčanu elektranu?

.

Policijski službenici diljem županije dijelili cvijeće i prigodne poklone ženama-vozačicama

.

MIJENJA SE ZAKON: Više neće biti dozvoljena vožnja s do 0,5 promila, prekršitelji dobivaju detektor alkohola?

.

Mitar Obradović: ʺŽene daju najveći obol u borbi protiv COVID-aʺ

.

Učenici Obrtničke škole sudjelovali u nacionalnoj kampanji ʺZasadi stablo, ne budi panjʺ

.

Zanimljivost iz povijesti Požege: sredinom 16. st. u Požegi je bilo 75 dućana

.

HZJZ promijenio pravila za karantenu i testiranje

.

Mini slatkice: ʺPaperjasteʺ palačinkice oduševljavaju svojim izgledom i okusom

.

Policija će od danas do kraja tjedna pojačano kontrolirati jeste li vezali sigurnosni pojas

.

Za prometnu nesreću u subotu kriv pijani vozač. U Resniku dijete palo s bicikla i teško se ozlijedilo

.

Dovršena kriminalistička istraživanja nad tri muškarca koje se sumnjiči za razna kaznena djela

.

Građani zabrinuti jer plaćamo previsoke bankarske naknade: ʺI dalje nas pelješe!ʺ

.

Na današnji dan 1909. godine više od 15.000 žena marširalo je za svoja prava

.

Danas će bez struje biti nekoliko naselja u Općini Velika

.

PSŽ: Na posljednjem testiranju obrađeno je 8 uzoraka, od kojih je 1 pozitivan

.

Biskup Škvorčević krstio peto dijete obitelji Babić u Požeškom Brestovcu

.

Danas pretežno sunčano uz povremenu naoblaku

.

Oglasili se organizatori sinoćnjeg partyja: Vreće za smeće smo dijelili, isprike svima koje su se našli uvrijeđeni

.

Vozačku dozvolu mogu vam dostaviti i na kućna vrata, evo koliko to košta

.

Poznati najnoviji podaci Nacionalnog stožera

.

Noćas požar krovišta obiteljske kuće u Mihaljevcima

.

Kremšnite gotove za 20 minuta: Desert koji paše i nakon obilnog ručka

.

Oprez pri spaljivanju korova: Vatrogasci DVD-a Brestovac zadnjih dana imaju pune ruke posla

.

PSŽ: Na posljednjem testiranju obrađeno je 183 uzorka, od kojih su 2 pozitivna

.

VELIKA PREVARA U SLAVONIJI: Sklapali lažne ugovore, evo detalja...

.

Kućni testovi na koronu uskoro i u dućanima, poznata i cijena

.

Što sve trebaju znati podstanari u Njemačkoj

.

Hrvatska do 2030. mora otvoriti 200.000 radnih mjesta i zaposliti 75% odraslih

.

Korizmena duhovna obnova za redovnice u Požegi

.

Nakon jutranje magle i mraza, sunčano

.

U Požegi je upravo po uzoru na druge gradove započeo party na otvorenom

FOTONALAZ

Bira se Europsko stablo godine – podržite „Najstariju Medulinku“ koja predstavlja Hrvatsku