Prvi biskupski govor novoimenovanog biskupa Martinovića

Biskup Martinović
(FOTO: V.B./ika.hkm.hr)

11.3.2024. | 16:37 | Požeška biskupija
Pregleda: 4582

Govor novoimenovanog požeškog biskupa Ive Martinovića povodom imenovanja požeškim biskupom 11. ožujka 2024. prenosimo u cijelosti.

"Draga braćo i sestre,

sve vas srdačno pozdravljam u ovoj prigodi objavljivanja da me je papa Franjo imenovao požeškim biskupom i iskreno zahvaljujem Papi na povjerenju koje mi je ukazao. Svjestan sam da nisam dostojan te službe jer znam da ima mnogo zaslužnijih, kompetentnijih, svetijih, učenijih i boljih svećenika i redovnika od mene, kao i onih koji bi tu službu spremnije prihvatili i bolje izvršavali. No isto sam tako svjestan da se biskupsko imenovanje ne ostvaruje po željama, natječajima i stručnoj spremi nego po Božjoj providnosti.


Dok zahvaljujem papi Franji na povjerenju koje mi je ukazao, svoje misli i molitve upućujem Bogu za časnu Požešku biskupiju i sav kler na čelu sa njezinim uzornim i zauzetim pastirom, preuzvišenim gospodinom biskupom Antunom Škvorčevićem.


Iskrena srca i s velikim poštovanjem pozdravljam Vas, dragi biskupe Antune, draga braćo svećenici, redovnici, časne sestre redovnice, bogoslovi, sjemeništarci, Kristovi vjernici laici, članovi crkvenih institucija, vas drage obitelji, roditelji, mladi, djeco, djedovi i bake, bolesni i osamljeni, kao i sve vas kojima su potrebni Kristova ljubav, snaga i svijetlo života. Papa Franjo i Crkva šalju me danas u Požešku biskupiju ˗ k vama koji ste bili na periferiji moga životnog, svećeničkog i fratarskog puta. Od danas niste na periferiji mog života, nego u središtu mojega srca, molitava, poziva i poslanja. Po Božjoj providnosti moj će se duhovni poziv i životni hod kao svećenika i pastira u Crkvi nastaviti s vama kojima dolazim ponajprije kao brat u Kristu Isusu i kao učenik koji je spreman učiti, ali također kao i pastir i učitelj koji od Boga ima dužnost naviještati evanđelje i brinuti se za povjereno mu stado Božje.

Pozdravljam preuzvišenog oca nadbiskupa mons. Đuru Hranića i sve pastire Đakovačko-osječke crkvene pokrajine kojima obećavam bratsku suradnju i u čije se molitve iskreno preporučam.

Iskreno pozdravljam sve predstavnike građanskih, političkih i kulturnih institucija koje s poštovanjem uključujem u svoje molitve da nas dobri Bog jača u izgradnji općeg dobra i mira.

Svoje pozdrave upućujem svim vjernicima pravoslavne vjere i svih ostalih vjeroispovijesti.

Pozdravljam sve predstavnike medija i medijske djelatnike i zahvaljujem im na trudu i svemu što čine za Crkvu i društvo u nastojanju da se još više upozna, prihvati i ostvaruje civilizacija ljubavi.

Svatko od nas ima svoj život i osobnu životnu povijest. Nitko od nas nije birao vrijeme i mjesto svoga rođenja, pa ni obitelj u kojoj će se roditi. Na svome životnom putu od začeća do današnjega dana uvijek sam otkrivao prisutnost svemogućega Boga koji sve stvara i svime upravlja; takvu Božju prisutnost gledam i u ovom imenovanju za požeškoga biskupa. Svoj svećenički i fratarski poziv, poslanje i služenje Crkvi i narodu Božjemu do sada sam ostvarivao s potpunim povjerenjem i predanjem Njemu; tako će biti i u budućnosti. Uz zatečenost, zbunjenost i strah, uz svijest o nedostojnosti za biskupsku službu, pa i uz molitvu, ostaje jednako teško prihvatiti da se dosadašnji život, rad i sve ostalo mora napustiti i krenuti od početka, u nešto novo i potpuno nepoznato.

U ovoj prigodi posebno želim zahvaliti mojim dragim roditeljima, bratu i sestrama i njihovim obiteljima, svoj rodbini, prijateljima, mještanima i vjernicima sela Matići i župe Tolisa, u kojima sam odrastao te svim vjernicima župa u kojima sam pastoralno djelovao.

Posebnu zahvalnost upućujem Upravi Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša iz koje dolazim, svoj braći Provincije i našega Reda te svima koji su utkani u moj životni hod po zajedničkom životu

i službama koje sam obnašao do danas. Zahvaljujem svojim odgojiteljima, profesorima, župnicima i pastoralnim suradnicima, časnim sestrama i svima s kojima sam bio povezan na bilo koji način.

Danas, na dvadesetdrugu godišnjicu smrti uzornog pastira Crkve u Hrvata i sluge Božjega kardinala Franje Kuharića, molim Gospodina da nam naš dragi Nadbiskup svima bude uzor u vjeri i ljubavi prema Bogu, Crkvi, našemu hrvatskom narodu i svakoj osobi.

Neka nam u tome pomogne zagovor Blažene Djevice Marije, svetoga Lovre, blaženoga Alojzija Stepinca i svete Terezije Avilske. Zahvaljujem svima na molitvama i preporučam se u vaše molitve i ubuduće. Bog vas blagoslovio!"


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćte li glasati na izborima za EU Parlament?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI