UPRAVO: Fra Ivo Martinović novi je biskup Požeške biskupije

Biskup fra Ivo Martinović
(FOTO: Požeška biksupija)

11.3.2024. | 12:12 | 034 PORTAL
Pregleda: 10089

U podne danas izabran je novi biskup, fra Ivo Martinović. Vijest je potvrdila i Požeška biskupija na svojoj Facebook stranici.Drugi biskup od utemeljenja Požeške biskupije


Na blagdan slavenskih apostola sv. Ćirila i Metoda, 5. srpnja 1997., papa Ivan Pavao II. apostolskim pismom „Ad unum corpus“ imenova Antuna Škvorčevića je prvim biskupom novoutemeljene Požeške biskupije. Na svečanosti uspostave Požeške biskupije, 27. rujna 1997., za biskupa ga je zaredio umirovljeni zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić, a suzareditelji su bili apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giulio Einaudi i imenovani zagrebački nadbiskup Josip Bozanić.
Biografija novog biskupa

Fra Ivo Martinović je u drugom mandatu provincijal franjevaca trećoredaca. Rođen je 28. lipnja 1965. g. u Županji. Odrastao je i niže je razrede osnovne škole završio u Matićima u župi Tolisa, u Bosni i Hercegovini, a više razrede u susjednoj Oštroj Luci. U sjemenište franjevaca trećoredaca primljen je 1980. g., klasično gimnazijsko školovanje završio je u Interdijecezanskoj srednjoj školi za spremanje svećenika u Zagrebu te diplomirao na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Svečane redovničke zavjete u Provinciji franjevaca trećoredaca glagoljaša položio je 1990. g. u Zagrebu, a za svećenika je zaređen 1992. g. također u Zagrebu. Bio je župni vikar u Belišću, Splitu i Zadru te gvardijan i župnik u Zadru, Zagrebu i Splitu. Na Papinskome lateranskom sveučilištu u Rimu stekao je 2011. g. naslov magistra pastoralne teologije. Bio je član Provincijske uprave (2005. ‒ 2009. i 2011. ‒ 2013.) te provincijal posljednje četiri godine (2017. ‒ 2021.). Drugi mandat provincijala započeo je 2021.godine, prema pisanju IKA-e.Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI