Prof. Ljiljana Marić nova je ravnateljica Gradskog muzeja Požega?

FOTO: TZ grada Požege/ 034 portal

7.2.2024. | 19:55 | S.I.
Pregleda: 6302

U trećem natječaju za izbor i imenovanje ravnatelja Gradskog muzeja Požega, nakon što su prethodna dva natječaja poništena iz bizarnih razloga, prema informacijama koje je objavio Požeški vodič, prijavila se samo prof. Ljiljana Marić. Zanimljivo, Marić je bila jedan od dvoje prijavljenih kandidata i na posljednje poništenom natječaju, a trenutno je kustosica Muzeja u kojem radi već 9 godina.

Podsjetimo, u prvom natječaju raspisanom još u ljeto 2022. godine prijavile su se dvije kandidatkinje, tadašnja ravnateljica Mirela Pavličić Hein te Nikolina Raguž koja nije dostavila svu potrebnu dokumentaciju. Natječaj je poništen na sjednici Upravnog vijeća zbog proceduralne greške, a kada je arheologinja i tadašnja predsjednica Marijana Matijević Pejić zaključila kako je natječaj objavljen za vrijeme ljetnih mjeseci koje je utjecalo na neiskazani interes eventualnih kandidata bogatijeg životopisa, te da se zbog možebitnih vrućina ostalo uskraćeno za boljeg i kvalitetnijeg ravnatelja Muzeja. Sjednica na kojoj je donijeta odluka o poništenju natječaja trajala je cijelih 7 minuta, iako je to bio više nego li očit, uradak po diktatu gradonačelnika, dr. sc. Željka Glavića. Koliko nisko se krenulo u tim igrama svjedočili su i napisi iz jednog medija, inače financ fan-a čelnog čovjeka Grada Požege, koji će „proceduralnu pogrešku“, opravdati blaćenjem dotadašnjeg rada sad već bivše ravnateljice. Spomenuti medij tako je eksplicitno naglasio da je upravo „proceduralna greška“ zgodno poslužila gradskoj vlasti (čitaj gradonačelniku) da „sačuva“ obraz Mireli Pavličić Hein jer njezin dotadašnji rad ne zadovoljava njihove „visoke standarde profesionalnosti“. Dakle, gradonačelnik je toliko „obazriv i uviđavan“ da svoja eventualna nezadovoljstva na rad sad već bivše ravnateljice nije mogao riješiti jednim preliminarnim službenim razgovorom, nego se pred cijelom javnošću, sudeći po lažnim objedama na račun Mirele Pavličić Hein izvodilo medijsko iživljavanje. Stvari su otišle toliko daleko da je nekadašnja ravnateljica Mirela Pavličić Hein pokrenula privatnu tužbu, kako bi zaštitila svoju čast i ugled. Ubrzo za v.d. ravnateljicu Upravno vijeće imenuje Lidiju Španiček, a koja je tom prilikom glasovala sama za sebe i bila glas prevage za svoj izbor, što je zakonski dozvoljeno no moralno dvojbeno.

Ponovljeni natječaj održao se u gotovo identično vrijeme, godinu dana kasnije, dakle u jeku ljetnih vrućina koje ovaj put očigledno nisu smetale potencijalnim kandidatima da se na natječaj prijave. Na drugi natječaj prijavile su se dvije osobe, i to tada svježe-bivša predsjednica Upravnog vijeća Gradskog muzeja Požega, Marijana Matijević Pejić te Ljiljana Marić, prof. phil. hist., Kustos u Muzeju. U tijeku izbora novog ravnatelja, požeški politički doajen, nekadašnji zastupnik u Hrvatskom saboru, župan požeško-slavonski i gradonačelnik Požege, Zdravko Ronko, upoznao je javnost s „Aferom prsten“, a čiji je glavni protagonist bila upravo nekadašnja predsjednica Upravnog vijeća, a tada kandidat za ravnateljicu Gradskog muzeja Požega, Marijana Matijević Peić. Tada su iz Upravnog vijeća Gradskog muzeja Požega kao razlog za neizbor niti jednog od dvoje prijavljenih kandidata, lakonski izjavili da nitko od kandidata nije dobio potrebnu natpolovičnu većinu glasova Upravnog vijeća Gradskog muzeja Požega, a u kojem upravo predstavnici Grada Požege nisu podržali nikoga. Boljim poznavateljima političkih prilika bilo je jasno kako je upravo Matijević Pejić bila izbor pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Požege, Maje Petrović, odnosno gradonačelnika Glavića. Ponovno se birao i v.d. ravnatelj, a na čijem je mjestu ostala Lidija Španiček, a za čije će se vrijeme kao kustos zaposliti i njezina snaha, o čemu smo u više navrata pisali.


Na drugi ponovljeni natječaj, odnosno ukupno treći za izbor i imenovanje ravnatelja Gradskog muzeja Požega prijavila se samo Ljiljana Marić, prof. phil. hist., kustos u Muzeju. Doznajemo kako je Upravno vijeće Gradskog muzeja Požega svom osnivaču Gradu Požega za ravnateljicu predložilo Ljiljanu Marić koja je po raspisanom ponovljenom javnom natječaju (Narodne novine, broj: 3/24. od 5. siječnja 2024.) bila jedina podnositeljica prijave i ujedno jedina kandidatkinja predmetnog natječaja. Osnivač će se o dostavljenom prijedlogu Upravnog vijeća Gradskog muzeja Požega izjasniti u zakonskom roku, a ostaje za vidjeti s obzirom na sve dosadašnje razloge o poništavanju natječaja za izbor i imenovanje ravnatelja Gradskog muzeja Požega, hoće li ovaj put natječaj biti poništen, a gdje bi se kao razlog za poništavanje, vođeni istom analogijom kao u prvom natječaju, mogla navesti zima i siječanjske hladnoće.


Bolje upućeni u odnose u Gradskom muzeju Požega tvrde kako je upravo Ljiljana Marić kompromisno rješenje gradonačelnika Glavića i požeškog biskupa Antuna Škvorčevića, a koji već duže vrijeme želi veći interes, zalaganje i brigu Gradskog muzeja Požega za sakralnu baštinu i crkvenu povijest. Gradonačelnik Glavić nedavno je već izašao u susret biskupu Škvorčeviću ne kupnjom nekretnine Samostana Družbe sestara milosrdnica svetog Vinka za što je Grad imao pravo prvokupa, na što je upozoravao predsjednik Županijske organizacije SDP-a Mitar Obradović, a kupac bi trebala biti upravo Požeška Biskupija koja na toj lokaciji navodno planira izgradnju dječjeg vrtića. Moguće je da će Glavić imenovanjem Marić za ravnateljicu još jednom izaći biskupu u susret.

Ipak, ostaje za vidjeti hoće li Ljiljana Marić, prof. phil. hist., nakon silnih poništavanja natječaja, trakavica, bizarnih razloga i alanfordovskih odgovora postati nova ravnateljica Gradskog muzeja Požega.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Idete li ove godine na ljetovanje?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI