Sastanak biskupa Škvorčevića i ministra Beroša

31.1.2023. | 10:13

Požeška biskupija

Pregleda: 588

NOVO

OBAVIJEST: Pogledajte koja mjesta oko Pleternice ostaju sutra bez vode
Povodom smrti monsinjora Josipa Devčića prisjetimo se dokumentarnog filma ’Monsinjor’
UPRAVO: Kod Vojne ceste automobil naletio na vlak. Jedna osoba ozlijeđena
Palo najskuplje vještačenje DORH-a: Todorić na potezu, među kazneno prijavljenima i Požežanin
Izlet članova HPD ’Sokolovac’ Požega na Krndijske stjenjake
Gotovo polovina uvezenog meda je lažna? U njemu sirupi od riže, pšenice i šećerne repe
Slavonija zavijena u crno: Sinoć ubijen muškarac
VRAĆA SE PROLJEĆE: Temperature će rasti preko 20°C, no stiže i kiša!
Bliži se Uskrs, a jaja skuplja no ikad : Evo što kažu proizvođači, prodavači i kupci
Pogledajte na koji način se prije 110 godina u Požegi rješavao problem konkurencije ili tračeva


(FOTO: Požeška biskupija )

31.1.2023. | 10:13 | Požeška biskupija
Pregleda: 588

U prostorima Ministarstva zdravstva u Zagrebu, 30. siječnja 2023. održan je sastanak ministra Vilija Beroša i požeškog biskupa Antuna Škvorčevića. Uz ministra bili su Silvio Bašić, državni tajnik Ministarstva zdravstva; Gordan Žanić, ravnatelj Uprave za financijske poslove i javnu nabavu; Jasminka Hlupić, ravnateljica Uprave za bolničku zdravstvenu zaštitu, transplantaciju, biomedicinu i kvalitetu zdravstvene zaštite, dok je u biskupovoj pratnji bio Ivica Žuljević, predstojnik Nacionalnog ureda za katoličke škole i Matej Siluković, biskupov tajnik.

Naime, na sastanku Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije s predsjednikom Hrvatske vlade Andrejom Plenkovićem u Banskim dvorima u Zagrebu, 28. studenog 2022. na kojem je sudjelovao i požeški biskup Antun Škvorčević pokrenuto je među ostalim i pitanje pravnog statusa »Specijalne bolnice za psihijatriju i palijativnu skrb Sveti Rafael Strmac«, za sada jedine katoličke bolnice u Hrvatskoj. Predsjednik Vlade i Stalno vijeće povjerili su biskupu Antunu da se sastane s ministrom Berošem i otvori razgovor o statusu navedene katoličke bolnice u okviru zdravstvenog sustava Republike Hrvatske.

Biskup Antun predstavio je ministru Berošu osnovne poteškoće s kojima se susreće bolnica na Strmcu, prvenstveno zbog činjenice da hrvatsko zakonodavstvo poznaje dvije kategorije pružatelja zdravstvenih usluga – javnu i privatnu – dok katolička bolnica ima specifičan status neprofitne ustanove, uključene u Mrežu javne zdravstvene službe i svi su njezini kapaciteti ugovoreni s HZZO-om. No, navedena bolnica nije proračunski korisnik, te s obzirom na osnivača – pravnu osobu Katoličke Crkve – nema ista prava kao javne bolnice, ali joj se nameću iste obveze. Biskup je istaknuo kako bi određenim ugovorom između Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske biskupske konferencije a u skladu s Ugovorima između Svete Stolice i Republike Hrvatske, napose Ugovorom o pravnim pitanjima, trebalo uz javne i privatne pružatelje zdravstvenih usluga urediti posebnu kategoriju, u koju bi bile svrstane katoličke bolnice kao kategorija crkvenih pravnih osoba pružatelja javnih zdravstvenih usluga – ugovornih partnera HZZO-a.


Ministar Beroš je s razumijevanjem prihvatio prijedlog da se uredi navedeno pitanje te će poraditi na tome da se uskoro sastanu stručnjaci koji bi izradili nacrt takvog dokumenta i kako bi se njegova rješenja, prihvaćena od Vlade i HBK, uključila u Zakon o zdravstvenoj zaštiti, čiji je prijedlog dopuna u tijeku.

 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Mislite li da je uvođenje eura dodatno pogoršalo stanje u Hrvatskoj?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI