Slavonsko-baranjski logopedi podižu svjesnost o afaziji

Logopedi
(FOTO: compas.com.hr)

11.11.2023. | 10:38 | lipički kompas
IZVOR: compas.com.hr
Pregleda: 1251

U konferencijskoj dvorani"Quella" Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju – Toplica Lipik danas je, po prvi put u Lipiku, održan sastanak Slavonsko-baranjske podružnice HLD-a (Hrvatskog logopedskog društva) posvećen temi afazije. Afazija je stečeni jezični poremećaj koji može ozbiljno utjecati na komunikaciju i kvalitetu života osoba koje ga dožive. Sastanak je okupio stručnjake logopede kako bi razmotrili najnovija saznanja o dijagnostici, rehabilitaciji te izazovima s kojima se osobe s afazijom susreću.

Sastanak je započeo uvodnim govorom pomoćnika ravnatelja Toplica Lipik, Darkom Kelemenom, koji je istaknuo važnost edukacije i podrške osobama s afazijom te potrebu za multidisciplinarnim pristupom u njihovom liječenju.
Kao nekadašnji dugogodišnji ravnatelj, Darko Kelemen se prisjetio kako je zahvaljujući izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, logopedska djelatnost postala i nominalno jedna od djelatnosti lipičkih Toplica te općenito priznata zdravstvena djelatnost 2019. godine. Stoga je naglasio kako se Toplice Lipik ponose svojim logopedima koji su važan, a statusom djelatnosti i ravnopravan dio rehabilitacijskog procesa.
Tema afazije dublje je razrađena u predavanjima dvoje stručnjaka u području logopedije, koji su zaposleni u Toplicama Lipik. Mateja Visković, magistra logopedije, i Snježana Kligl, također magistra logopedije, istaknule su važnost dijagnostike i rehabilitacije afazije, s posebnim osvrtom na njihovo iskustvo u Toplicama Lipik. Naglasile su da afazija nije samo jezični poremećaj, već može značajno utjecati na različite aspekte komunikacije i kvalitete života pacijenata.

Nakon toga, Lucija Šušak , magistra logopedije, govorila je o logopedskoj terapiji afazije te istaknula važnost individualnog pristupa i rane intervencije kako bi se povećale šanse za uspješnu rehabilitaciju.Dejan Tišljar, profesor logopedije, predstavio je koncept "Afazija za van" koji naglašava važnost informiranja i educiranja obitelji i skrbnika osoba s afazijom kako bi se uspostavila bolja komunikacija i podrška.

Sastanak je završen raznim temama i raspravama, a sudionici su istaknuli kako je važno kontinuirano raditi na podizanju svijesti o afaziji te osigurati pravovremenu i kvalitetnu logopedsku terapiju za osobe koje se suočavaju s ovim izazovima.Afazija je jedna od najrazornijih posljedica moždanog udara, i stoga je nužno da stručnjaci iz različitih područja zajedno rade kako bi osigurali najbolju moguću podršku osobama s afazijom.

Sastanak Slavonsko-baranjske podružnice HLD-a posvećen afaziji donio je vrijedne spoznaje i informacije te potaknuo daljnju suradnju u pristupu ovoj kompleksnoj jezičnoj teškoći odraslih osoba.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE.Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI