Župani nevremenom pogođenih županija u Požegi: Povjerenstva izlaze na procjene štete

Sastanak župana zbog štete u nevremenu
(FOTO: PSŽ)

9.8.2023. | 17:24 | PSŽ
IZVOR: pszupanija.hr
Pregleda: 3101

Čelnici osam županija pogođenih olujnim nevremenom održali su radni sastanak dogovoren uslijed zajedničkog sastanka u Ministarstvu financija, a vezanog uz upute oko raspodijele inicijalnih 20 milijuna eura iz Državnog proračuna, usmjerenih prema stradalim županijama za sanaciju šteta nastalih na stambenim objektima nužnima za život.

Uz požeško-slavonsku županicu Antoniju Jozić, sastanku su prisustvovali Danijel Marušić župan Brodsko-posavske županije, Damir Dekanić župan Vukovarsko-srijemske županije, Željko Kolar župan Krapinsko-zagorske županije, Martina Furdek - Hajdin županica Karlovačke županije, Damir Tomljenović zamjenik župana Zagrebačke županije, Mihael Jurić zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije, Mato Lukić zamjenik župana Osječko-baranjske županije, glavna tajnica Hrvatske zajednice županija Melita Pavlek te pročelnici i savjetnici župana.
Po isteku roka za prijavu štete, operativne službe žurno pristupaju provedbi kako bi sredstva čim prije bila na računima građana, a s obzirom na razmjere štete i zakonske rokove očekuje se kako će procedure u svim županijama biti završene polovicom rujna.


- U Požeško-slavonskoj županiji predano je preko 2400 obrazaca prijave štete i u ovom trenutku povjerenstva izlaze na procjenu štete nastale na stambenim objektima, poljoprivrednim usjevima i ostaloj imovini građana – rekla je županica Antonija Jozić.

Na sastanku čelnika bilo je govora i o izjednačavanju procedura i kriterija za raspodjelu sredstava u svih osam županija prema modelu raspodijele sredstava koji je korišten prilikom prirodne nepogode u Požeško-slavonskoj županiji 2021. godine.

- Nažalost, Požeško-slavonska županija je prije dvije godine također bila zahvaćena nezapamćenom prirodnom nepogodom kada smo u koordinaciji s gradskim i općinskim tijelima ujednačili kriterije za raspodjelu prema svim žiteljima naše županije. U suradnji s jedinicama lokalne samouprave jednakom modelu pristupamo i sada jer je u ovoj situaciji najbitnije da građani isplatu dobiju čim žurnije i prema jednakim kriterijima – rekla je Jozić.

Uz oštećenja na stambenim objektima građana, govorilo se i o posljedicama nevremena na objektima javne infrastrukture i poljoprivrednim usjevima na kojima su zabilježene velike štete, posebice u najviše pogođenim županijama, Vukovarsko-srijemskoj, Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji.VIŠE NA TEMU:
PSŽ
ŠTETA
NEVRIJEME
SASTANAK

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Idete li ove godine na ljetovanje?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI