FOTO: Stockfood
Umjesto krumpira Grci koriste kriške patlidžana, a od mljevenog mesa svinje i junca draža im je janjetina ili kozletina...
Iako je u Hrvatskoj musaka postala sinonim za složenac od krumpira i mljevenog mesa koji se završava u pećnici, zapravo je riječ o grčkom jelu koje ima nešto drugačije namirnice.
Umjesto krumpira Grci koriste kriške patlidžana, a od mljevenog mesa svinje i junca draža im je janjetina i/ili kozletina. U prvom je planu umak od rajčice i mljevenog mesa, ali i bešamel koji daje sočnost cijelom jelu.
Iznenađujuće, u originalnom receptu nema ni komadića krumpira, iako se i on može dodati.
Ljubitelji ove fleksibline namirnice moraju isprobati trik za savršeno mekani pečeni krumpir s najhrskavijom koricom, a oni koji vole eksperimentirati s okusima ovaj recept za musaku.
Sastojci:
2-3 srednje velika patlidžana
biljno ulje za prženje
Za umak od mljevenog mesa:
500 grama mljevenog mesa
400 grama pelata iz konzerve
250 ml mesnog temeljca
1 žlica koncentrata od rajčice
1 luk
2-3 češnja češnjaka
1 čajna žličica šećera
½ čajne žličice mljevenih klinčića
1 čajna žličica mljevenog cimeta
1 čajna žličica sušenog timijana
2 žlice maslinova ulja
stručak svježeg peršina
stručak svježeg bosiljka
sol i papar po želji
Za umak bešamel:
700 ml mlijeka
150 grama naribanog parmezana
100 grama maslaca
100 grama brašna
prstohvat muškatnog oraščića
sol i papar po želji
(Izvor: Punkufer.hr)