Recept za pravu musaku u kojoj ćete uživati kao grčki bogovi

FOTO: Stockfood

25.7.2021. | 09:51 | Punkufer.hr
IZVOR: Punkufer.hr
Pregleda: 1912

Umjesto krumpira Grci koriste kriške patlidžana, a od mljevenog mesa svinje i junca draža im je janjetina ili kozletina...

Iako je u Hrvatskoj musaka postala sinonim za složenac od krumpira i mljevenog mesa koji se završava u pećnici, zapravo je riječ o grčkom jelu koje ima nešto drugačije namirnice.

Umjesto krumpira Grci koriste kriške patlidžana, a od mljevenog mesa svinje i junca draža im je janjetina i/ili kozletina. U prvom je planu umak od rajčice i mljevenog mesa, ali i bešamel koji daje sočnost cijelom jelu.


Iznenađujuće, u originalnom receptu nema ni komadića krumpira, iako se i on može dodati.


Ljubitelji ove fleksibline namirnice moraju isprobati trik za savršeno mekani pečeni krumpir s najhrskavijom koricom, a oni koji vole eksperimentirati s okusima ovaj recept za musaku.

Sastojci:

2-3 srednje velika patlidžana
biljno ulje za prženje

Za umak od mljevenog mesa:

500 grama mljevenog mesa
400 grama pelata iz konzerve
250 ml mesnog temeljca
1 žlica koncentrata od rajčice
1 luk
2-3 češnja češnjaka
1 čajna žličica šećera
½ čajne žličice mljevenih klinčića
1 čajna žličica mljevenog cimeta
1 čajna žličica sušenog timijana
2 žlice maslinova ulja
stručak svježeg peršina
stručak svježeg bosiljka
sol i papar po želji

Za umak bešamel:

700 ml mlijeka
150 grama naribanog parmezana
100 grama maslaca
100 grama brašna
prstohvat muškatnog oraščića
sol i papar po želji

(Izvor: Punkufer.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI