Recept za malo drukčiju musaku

Recept za malo drukčiju musaku

Musaka
(FOTO: Getty Images)

16.3.2024. | 09:16 | Glas Istre
IZVOR: glasistre.hr
Pregleda: 2095

Iako je uvriježeno mišljenje da potječe iz Grčke - ovaj pravi kulinarski evergreen - musaka - tradicionalno je jelo koje svoje korijene ima u balkanskoj i bliskoistočnoj kuhinji.

Po strukturi je klasični složenac, pa je ovo jelo pravi "poligon kreativnosti" za svakog kuhara i kuharicu - mi vam donosimo našu varijaciju pripreme, a vi pak nadodajte ili oduzmite sastojke po svom guštu.

Sastojci za četiri osobe:

Pola kile mljevenog mesa
Panceta nasjeckana na kockice (otprilike 2 šake)
1 konzerva polpa di pomodoro ili pomodori pelati (ili pola litre šalše - passata)
2 veće glavice luka
krumpiri (količina ovisi o veličini pleha)
1 kiselo vrhnje
1 jaje malo
mlijeka
papar
sol
kajenski papar (ili crvena paprika)
mljeveni ružmarin

Priprema:

U dubljoj tavi popržite sitno sjeckan luk dok ne požuti, pa dodajte mljeveno meso i nasjeckanu pancetu i kratko popržite dok meso ne promijeni boju.

Dodajte pomodore pelate, sol, papar, malo kajenskog papra (ili crvene paprike) i ružmarina, dodajte malo vode, poklopite i na laganoj vatri uz povremeno miješanje kuhajte 20-ak minuta dok meso i panceta ne omekšaju.

Za to vrijeme očistite krumpir, te ga narežite na tanke ploške. Tako narezan krumpir stavite u posudu, posolite i dodajte malo ulja te promiješajte, da sve ploške budu podjednako nauljene.

U dublji pleh posložite ploške krumpira da pokrijete dno. Na to dodajte prije pripremljeno meso sa šalšom, te na kraju preko nadjeva posložite ploške krumpira da prekrijete cijelu površinu i stavite nekoliko kockica maslaca da krumpir bude mekši, te stavite peći u pećnicu pola sata na 180 stupnjeva.

Nakon pola sata izvadite musaku, i prelijte je umakom napravljenim od kiselog vrhnja, jaja, malo mlijeka te začina po želji (soli, papra…). Vratite u pećnicu na 180 stupnjeva još pola sata. Dobar tek!

izvor: Glas Istre


VIŠE NA TEMU:
RECEPT
HRANA
MUSAKA
KRUMPIR
MESO

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni ovogodišnjim programom Zlatnih žica Slavonije u Požegi?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI