Prošle godine ljeto problem, ove nije: Objavljen novi natječaj za ravnatelja Gradskog muzeja Požega

FOTO: TZ PSŽ/ YT Screenshot

16.8.2023. | 23:39 | Redakcija 034
Pregleda: 4897

Upravno vijeće Gradskog muzeja Požega, prošle godine, dana 8. srpnja 2022. godine, raspisalo je javni natječaj za izbor i imenovanje ravnatelja Gradskog muzeja Požega.

Na natječaj su se prijavile dvije kandidatkinje: 1. Mirela Pavličić Hein (dugogodišnja ravnateljica) i 2. Nikolina Raguž. Mirela Pavličić Hein dostavila je svu potrebnu dokumentaciju i njena prijava valjana je prema uvjetima javnog natječaja, dok Nikolina Raguž nije dostavila svu traženu dokumentaciju i njena prijava ne ispunjava uvjete natječaja.

Nikolina Raguž nije zadovoljavala uvjetima natječaja prema sljedećim kriterijima: nije odgovarajuće struke (ona je biolog i grafički dizajner), nije imala dovoljno staža u muzeju ili nekoj drugoj kulturnoj, znanstvenoj ili obrazovnoj ustanovi (prema javnom natječaju i Zakonu o muzejima), općenito nema dovoljno radnog staža (ukupni radni staž je manji od potrebnog u struci) i nema dokaz o položenom stručnom ispitu za zvanje u muzejskoj struci.


Zaključak: Kandidatura Nikoline Raguž nije bila valjana i nije se razmatrala u daljnjem postupku, dok je kandidatura Mirele Pavličić Hein išla na daljnje razmatranje i postupak oko izbora kandidata. - bilo je navedeno na stranicama Gradskog muzeja Požega.

Ipak, Upravno vijeće Gradskog muzeja Požega na svojoj 10. sjednici, održanoj 22. kolovoza 2022. godine, donijelo je: odluku o poništenju javnog natječaja za imenovanje ravnatelja Gradskog muzeja Požega.

Upravno vijeće Gradskog muzeja Požega utvrdilo je na svojoj 10. sjednici održanoj 22. kolovoza 2022. godine, da je tijekom natječaja došlo do proceduralne pogreške. Na osnovu tog saznanja odlučilo je poništiti Javni natječaj za imenovanje ravnatelja Gradskog muzeja Požega (ur.br. 258/2022) od 24. lipnja 2022. godine, koji je bio objavljen u Narodnim novinama (https://narodne-novine.nn.hr/ - 15 dana od 8. srpnja 2022. godine), Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (https://burzarada.hzz.hr/Posloprimac.Radna.Mjesta.Aspx) i na mrežnoj stranici Gradskog muzeja Požega (https://www.gmp.hr/info/natjecaji).U dokumentima objavljenim na stranicama Gradskog Muzeja Požega vidljivo da je potpisnica ovih dokumenata sada već bivša predsjednica Upravnog vijeća,Marijana Matijević Pejić, mag. hist. et arheo., v.r.

Tada je pod izlikom „proceduralna pogreška“ poništen natječaj te je postalo jasno da se iza „muzejskih likova“ najvjerojatnije u Gradskoj kući vruća stolica ravnatelja Gradskog muzeja podešava podobnoj osobi, u nedostatku naj, naj podobnijih kadrova, sretni dobitnik ili dobitnica postat će najkompletniji.

Koliko nisko se krenulo u tim igrama svjedoćili su i napisi iz jednog medija, inače financ fan-a čelnog čovjeka Grada Požege, koji će „proceduralnu pogrešku“, opravdati blaćenjem dotadašnjeg rada sad već bivše ravnateljice.

Spomenuti medij tako eksplicitno naglašava kako je upravo „proceduralna greška“ zgodno poslužila gradskoj vlasti (čitaj gradonačelniku) da „sačuva“ obraz Mireli Pavličić Hein jer njezin dotadašnji rad ne zadovoljava njihove „visoke standarde profesionalnosti“.

Dakle, gradonačelnik je toliko „obazriv i uviđavan“ da svoja eventualna nezadovoljstva na rad sad već bivše ravnateljice nije mogao riješiti jednim preliminarnim službenim razgovorom, nego se pred cijelom javnošću, sudeći po lažnim objedama na račun Mirele Pavličić Hein izvodilo medijsko iživljavanje. Stvari su otišle toliko daleko da je nekadašnja ravnateljica Mirela Pavličić Hein pokrenula i privatnu tužbu, kako bi zaštitila svoju čast i ugled.

Ponukani misterioznošću, ali i zdravom novinarskom znatiželjom uputili smo nekoliko pitanja Gradskom muzeju Požega te smo saznali što je zapravo bila ta famozna „proceduralna pogreška“. Iz Zapisnika s 10. sjednice Upravnog vijeća Gradskog muzeja Grada Požege vidljivo je da je „proceduralna greška“ ustvari sklepana izlika čiju režiju je na sebe preuzela sada već bivša predsjednica Upravnog vijeća muzeja Grada Požege, Marijana Matijević Pejić, ujedno i dopredsjednica Županijske organizacije HDZ-a Zajednice žena Katarina Zrinski.

Tako je arheologinja Matijević Pejić, za koju se, by the way, priča da je nasljednica pročelnika Konzervatorijskog odjela u Požegi, Žarka Španičeka, zaključila kako je natječaj objavljen za vrijeme ljetnih mjeseci koje je utjecalo na neiskazani interes eventualnih kandidata bogatijeg životopisa, te da se zbog možebitnih vrućina ostalo uskraćeno za boljeg i kvalitetnijeg ravnatelja Muzeja.

Jasno je kako upravo bivša predsjednica Upravnog vijeća Gradskog muzeja Požega Marijana Matijević Pejić tada predložila poništenje spornog natječaja, iako je to bio, više no očit, uradak po diktatu gradonačelnika Glavića ili pak nadležne primapročelnice novokombinovanog Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege, Maje Petrović.

Očito je gradonačelnik Glavić svojedobno iskoristio apsolutnu pokornost i poslušnost Matijević Peić, pa je tako u ovom konkretnom slučaju u kojem je, uz ovu izuzetno važnu, zahtjevnu i propitljivu točku dnevnog reda, sjednice Upravnog vijeća, Marijana Matijević Pejić odradila još i dvije točke i to za nevjerojatnih, pazite sad, cijelih 7 minuta.

Nakon što je natječaj za imenovanje ravnatelja Gradskog muzeja Požega propao, usljedio je još bizarniji izbor vršitelja dužnosti ravnatelja, a gdje je za v.d. ravnatelja u konačnici izabrana Lidija Španiček. Tako su članovi Upravnog vijeća Gradskog muzeja Požega birali privremenog ravnatelja, a gdje je s jednim glasom prevage za ravnatelja izabrana Lidija Španiček, i to upravo prevagom glasa kojeg je Lidija Španiček dala sama sebi.

Kako nikada nismo bili senzacionalistički medij, već onaj koji koristi i objavljuje provjerene informacije, nije nam bilo teško provjeriti je li takvo postupanje Lidije Španiček u skladu sa Zakonom. U odgovoru Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa vidljivo je da je postupanje bilo u skladu sa Zakonom, no riječ je o moralno dvojbenom činu i praksi koja se ne provodi (gotovo) nigdje u Republici Hrvatskoj, osim u Požegi, i to za vrijeme najnovije i najpoštenije vlasti kojoj smo svjedočili.

Kako je funkcija vršitelja dužnosti ravnatelja uvijek na određeno vrijeme, dočekali smo vrijeme u kojem Gradski muzej Požega mora ponovno birati novog/starog ravnatelja, i to u vremenskom trajanju cijelog mandata. E sad dolazi ono najbolje. Nakon što je prvotni natječaj za izbor ravnatelja Gradskog muzeja Požega prošle godine poništen, kako smo već napisali, zbog “proceduralne greške” konkretno zvane ljeto i ljetni praznici, Upravno vijeće Gradskog muzeja Požega za kojeg se više niti ne zna tko je u njemu, s obzirom na brzinu davanja ostavki, u sred ljeta i ljetnih godišnjih odmora, točnije 27. srpnja 2023. godine, ponovno donosi Odluku o RASPISIVANJU NOVOG JAVNOG NATJEČAJA za imenovanje ravnatelja Gradskog muzeja Požega.

Uz dužno poštovanje svima, postavlja se pitanje, tko je ovdje lud i mislite li i dalje od Požežanki i Požežana praviti budale? Isto tako postavlja se sada već logično pitanje nakon brojnih nebuloza i svinjarija u režiji istih ljudi, vladaju li Požegom totalne neznalice, bitange i diletanti ili je samo riječ o beskrajnoj bahatosti pod pokroviteljstvom aktualnog gradonačelnika Glavića, jer kako ovakve stvari drugačije tumačiti ili objasniti?

Sve u svemu, još jedna sprdačina ide dalje, a bit će zanimljivo pratiti kako će proći i ovaj natječaj?! Sudionicima natječaja predlažemo da prate vremensku prognozu, s obzirom da su posljednji put ljeto i ljetni praznici bili “krivci” za poništavanje natječaja, za nedavne poplave i neočišćene kanale i odvod klimatske promjene, tako bi ove godine “krivac” moglo biti toplo i sunčano, ljetno vrijeme. Tko zna.

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Da se danas održavaju Lokalni izbori, kome biste dali svoj glas?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI