Nakon trećeg natječaja: Jedina kandidatkinja Ljiljana Marić izabrana je za novu ravnateljicu Muzeja

Nakon trećeg natječaja: Jedina kandidatkinja Ljilja Marić izabrana je za novu ravnateljicu Muzeja
(FOTO: TZ Grada Požege/ 034 portal)

16.2.2024. | 20:01 | Redakcija 034
Pregleda: 6342

Nakon drugi put ponovljenog, dakle nakon trećeg Javnog natječaja za imenovanje ravnatelja Gradskog muzeja Požega, na prijedlog Upravnog vijeća Gradskog muzeja Požega gradonačelnik Požege dr.sc. Željko Glavić donio je Rješenje o imenovanju ravnateljice Gradskog muzeja Požega – prenosi Radio Vallis Aurea.

Na mandat od četiri godine, počevši od danas, imenovana je kustosica Pedagoškog odjela Gradskog muzeja Požega Ljiljana Marić, prof. phil., hist. S današnjim danom prestaje obnašanje dužnosti vršiteljice ravnatelja Gradskog muzeja Požega Lidiji Španiček, prof.art., koja je na toj poziciji bila od rujna 2022. godine.

Ovim Rješenjem gradonačelnika Glavića završena je do sada najkatastrofalnija epizoda u novijoj povijesti Gradskog muzeja Požega, a gdje smo imali prilike svjedočiti apsurdnim razlozima za poništavanjem javnih natječaja, još apsurdnijim opravdanjima iz Upravnog vijeća Gradskog muzeja Požega, pokušaju maksimalnog politiziranja i ove javne ustanove, a prilikom čega su se odvijale brojne situacije koje graniče s klijentelizmom i korupcijom. Također, posebno je bio zanimljiv izbor v.d. ravnatelja Gradskog muzeja Požega prilikom čega je presudni glas sama sebi dala Lidija Španiček za čijeg će se vremena kasnije u Muzeju, iako se formalno iz natječaja izuzela, zaposliti i njezina snaha.


Da to nije sve, dovoljno je prisjetiti se kandidature nekadašnje predsjednice Upravnog vijeća Gradskog muzeja Požega za mjesto ravnateljice Muzeja, Marijane Matijević Pejić. U Gradskoj kući su već stavili šampanjac na hlađenje, članovi upravnog vijeća su dobili instrukcije, neki od gradonačelnika Željka Glavića, neki od pročelnice Maje Petrović, šuškalo se tih dana, ali njihove je osmjehe kiselima učinio požeški politički doajen, nekadašnji zastupnik u Hrvatskom saboru, župan požeško-slavonski i dugogodišnji gradonačelnik Požege Zdravko Ronko. U svom im je stilu poručio: "No, pasaran!" I nije prošlo. Matijević Pejić nije izabrana za ravnateljicu. Ronko je iz rukava izvukao "asa". Kao pravi džentlmen bečke škole dao je dotičnoj MMP priliku da časno odstupi i povuče kandidaturu, znajući nešto što drugi nisu znali. Nije ga poslušala. Slijepo vjerujući Glaviću, išla je do kraja. Koje li zablude. Ali bila je uvjerena da će biti izabrana, međutim nakon Ronkovog društveno odgovornog otkrića o "aferi prsten", o čemu smo pisali OVDJE, i Glavić je "povukao ručnu". Očekivano, jer poznato je da on gleda samo sebe i svoj interes, MMP mu od tada više ništa nije značila. Tada smo došli do još jedne muzejske blamaže, zapravo do još jedne Željkove i Majine blamaže, a Ronkov „muzejski aperkat“ dugo je ljuljao Glavića i najbližu mu suradnicu.


Unatoč svemu, svim nelogičnostima i nedosljednostima te principima i kriterijima po načelu „jednakih i jednakijih“ Glavić je prelomio i za novu ravnateljicu Gradskog muzeja Požega izabrao Ljiljanu Marić kojoj je svoje konačno amenovanje dao potaknut nekim drugim izvorima moći, barem ne onim svjetovnim. Ostaje nepoznato zbog čega ovu, ali i druge slične situacije Glavićevi stranački šefovi, ponajprije Antonija Jozić, ali i Borislav Miličević tek nijemo promatraju. Nakon silnih poništavanja natječaja, trakavica, bizarnih razloga i alanfordovskih odgovora, nadamo se kako gradski oci koji su se u slučaju Muzej ogolili do kostiju i pokazali svu svoju nekompetenciju i neznanje, da će se u nekim budućim natječajima barem malo manje miješati i fingirati tijek izbora jer Požega nije ničija privatna prčija, a ponajmanje interesne skupine okupljene oko Glavića čija vladavina poprima obilježja autokracije.

Ipak, novoizabranoj ravnateljici Ljiljani Marić, prof. phil., hist. želimo sretan i uspješan četverogodišnji mandat na čelu Gradskog muzeja Požega!


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI