Prijatelji životinja pozivaju na obilježavanje Svjetskog dana za okončanje ribolova

25.3.2022. | 09:56

Prijatelji životinja

Pregleda: 1245

I dalje sunčano uz dnevnu temperaturu do 22 °C
(FOTO: Google)

25.3.2022. | 09:56 | Prijatelji životinja
Pregleda: 1245

Svjetski dan za okončanje ribolova obilježava se 26. ožujka s ciljem skretanja pozornosti na dobrobit morskih životinja poput riba, rakova, hobotnica, kornjača i morskih sisavaca. „Oni su osjetljiva i inteligentna bića s vlastitom svrhom života koja utječe na život čovjeka i naš opstanak na planetu”, apeliraju iz udruge Prijatelji životinja. Šokantnim informacijama i podatcima iz Hrvatske obilježit će ovaj datum.

U Hrvatskoj veliki problem predstavlja ribolov koćama koje zbog svoje neselektivnosti love i usmrćuju sve morske životinje koje im se nađu na putu: rakove, školjkaše, bodljikaše i glavonošce, a uz to poput buldožera devastiraju i pustoše cijelo morsko dno uzrokujući štetu u golemim razmjerima.
Istraživači su izračunali klimatske utjecaje koćarenja te otkrili da svake godine ovaj način ribolova u prosjeku proizvodi jednu gigatonu ugljika. Destruktivna praksa koćarenja remeti morsko dno i oslobađa dio ugljika koji ono sadrži, a zatim ga mikrobi razgrađuju i pretvaraju u ugljični dioksid, koji potom izlazi iz mora u zrak, gdje povećava zagrijavanje planeta”, iznosi Trisha Atwood sa sveučilišta Utah.


Enric Sala iz National Geographic Societyja upozorio je da je život u oceanima osiromašen zbog prekomjernog ribolova, klimatskih promjena i štete načinjene morskim staništima. Europska agencija za okoliš objavila je da je Hrvatska jedna od zemalja koje su pod najvećim negativnim utjecajem klimatskih promjena.Prijatelji životinja napominju da svaki dan diljem svijeta ribarski brodovi ubiju više od tri milijarde vodenih životinja, a sportskim ribolovom i pecanjem ubija se dodatnih 245 milijuna životinja godišnje. Agonija, koja može trajati i do četiri sata na ribarskim brodovima, ​​uzrokuje ogromnu patnju ovim osjećajnim i inteligentnim životinjama.

Osim ciljanih vrsta riba, u ribarskim mrežama najčešće završavaju i druge životinje poput ptica, morskih pasa, kornjača, hobotnica i školjkaša, tzv. usputni ulov. Znanstvenici su nedavno otkrili da gotovo 1000 morskih sisavaca umre svaki dan nakon što se ulove u ribarske mreže. Prema podacima WWF-a, godišnje se nenamjerno ulovi ukupno 38 milijuna tona morskih organizama, što je 40 % ukupnog svjetskog ulova u ribarstvu.„Riblja industrija ubija stotine milijardi životinja svake godine te je desetkovala ekosustav mora i oceana. Štoviše, 90 posto velikih ribljih populacija istrijebljeno je u posljednjih 50 godina, a procjenjuje se da ako nastavimo s ovom okrutnom praksom, do 2048. godine više neće biti riba u oceanima”, upozoravaju iz Prijatelja životinja.

„Prestankom jedenja riba i drugih morskih životinja itekako možemo utjecati na smanjenje i zabranu okrutnih praksa izlova, utjecati na povećanje bioraznolikosti mora i na smanjenje negativnog utjecaja klimatskih promjena”, zaključuju Prijatelji životinja.

Više informacija može se pronaći na www.prijatelji-zivotinja.hr gdje se nalazi i besplatna veganska kuharica „Zelena jela za plavo more”.

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćte li glasati na izborima za EU Parlament?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI