NASLOVNAPOLITIKA
Prate trendove: I naše zastupnice Blažević i Vlašić-Iljkić uzimaju naknadu za odvojen život

FOTO: Arhiv

Prate trendove: I naše zastupnice Blažević i Vlašić-Iljkić uzimaju naknadu za odvojen život

17.2.2022. 18:34 | Ante Mandarić PREGLEDA: 3755

Ovih dana medijske stupce pune natpisi u kojima se vode diskusije tko od zastupnika u Hrvatskom saboru uzima koliko novca i na konto koje naknade.

Ovu temu otvorio je Jutarnji list sa šefom oporbe Peđom Grbinom (SDP), a koji je donedavno uzimao naknadu za odvojeni život (iako sa suprugom i sinom živi u Zagrebu), jednostavno, u javnosti se zakotrljala priča o zastupničkim povlasticama. Na tragu navedenoga odlučili smo provjeriti kako stoje zastupnice u Hrvatskom saboru, a koje su iz Požeško-slavonske županije odnosno Anamarija Blažević (HDZ) te Martina Vlašić-Iljkić (SDP)

Tako je Anamariji Blažević u periodu od 01.01.2021. do 21.12.2021. na ime svih troškova isplaćeno 59.412,67 HRK. Na trošak automobila 15.360,00 HRK, cestarine 2.396,00 HRK, stanarine 29,975,99 HRK, režije 2.680,68 HRK te odvojenog života 9.000,00 HRK


Martini Vlašić-Iljkić, u istom periodu na ime svih troškova isplaćeno je 70.477,15 HRK. Na trošak automobila 24.360,00 HRK, cestarine 4.190,00 HRK, stanarine 29.975,99 HRK, režije 2.951,16 HRK te odvojenog života 9.000,00 HRK

Zastupnički paušal i naknada za odvojeni život

- Zastupnici, uz mjesečnu plaću, ostvaruju pravo na isplatu zastupničkog paušala u iznosu od 1.500,00 kuna mjesečno te naknade za odvojeni život u iznosu od 1.000,00 kuna mjesečno. Naknada za odvojeni život ne isplaćuje se zastupnicima tijekom ustavne stanke u radu Sabora (od 15. srpnja do 15. rujna, od 15. prosinca do 15. siječnja tekuće godine, te u razdoblju od raspuštanja do konstituiranja novog saziva Sabora (u skladu s Odlukom o smještaju zastupnika Hrvatskoga sabora u Zagrebu u vrijeme zasjedanja Sabora, radnih tijela i klubova zastupnika, NN 44/05 – pročišćeni tekst, i 47/16).

Zastupnički paušal i naknada za odvojeni život

- Zastupnici, uz mjesečnu plaću, ostvaruju pravo na isplatu zastupničkog paušala u iznosu od 1.500,00 kuna mjesečno te naknade za odvojeni život u iznosu od 1.000,00 kuna mjesečno. Naknada za odvojeni život ne isplaćuje se zastupnicima tijekom ustavne stanke u radu Sabora (od 15. srpnja do 15. rujna, od 15. prosinca do 15. siječnja tekuće godine, te u razdoblju od raspuštanja do konstituiranja novog saziva Sabora (u skladu s Odlukom o smještaju zastupnika Hrvatskoga sabora u Zagrebu u vrijeme zasjedanja Sabora, radnih tijela i klubova zastupnika, NN 44/05 – pročišćeni tekst, i 47/16).

Dnevnica

- U okviru obavljanja svojih zastupničkih dužnosti i aktivnosti zastupnici imaju pravo na isplatu dnevnice - koja za službeno putovanje u zemlji iznosi 150,00 kuna - i naknadu troškova za korištenje privatnog automobila u službene svrhe (2,00 kune po prijeđenom kilometru), a u skladu s Odlukom o visini dnevnice za službeno putovanje u zemlji i visini naknada za državne dužnosnike, suce i druge pravosudne dužnosnike, te ostale zaposlene koji se financiraju iz sredstava državnog proračuna, a čija prava nisu uređene kolektivnim ugovorima (NN 117/12), kao i na naknadu troškova cestarine uz predočenje računa.

Naknada troškova prijevoza

- Zastupnici, koji se koriste smještajem u stanovima za službene potrebe ili u unajmljenim stanovima i oni koji se iznimno koriste hotelskim smještajem, a na sjednice Sabora, radnih tijela i klubova zastupnika dolaze vlastitim vozilom, imaju pravo na višekratnu naknadu troškova kilometraže (pri dolasku i odlasku u svakom tjednu koliko traje zasjedanje). Zastupnici, koji se ne koriste smještajem u stanovima za službene potrebe, u unajmljenim stanovima, hotelskim smještajem ili u stanu koji je u njihovom vlasništvu ili vlasništvu člana njihove uže obitelji, a imaju prebivalište udaljeno više od 50, a manje od 150 km od Zagreba i na sjednice Sabora, radnih tijela i klubova zastupnika dolaze vlastitim ili unajmljenim vozilom odnosno vozilom u vlasništvu člana uže obitelji ili člana zajedničkog kućanstva, imaju pravo na naknadu mjesečnih troškova prijevoza do 2.500,00 kuna (u skladu s Odlukom o uvjetima korištenja službenih osobnih automobila, mobilnih telefona, sredstava za službena putovanja, poslovnih kreditnih kartica i sredstava reprezentacije, NN 137/02-pročišćeni tekst, 18/06, i 59/16).

Za dolazak na plenarna zasjedanja Hrvatskoga sabora zastupnicima s prebivalištem udaljenim više od 50 kilometara, uz korištenje osobnog vozila, omogućeno je i korištenje sredstava javnog prijevoza (autobus, vlak, zrakoplov, trajekt), a tako nastali troškovi također im se refundiraju uz predočenje računa. Isto vrijedi i za službena putovanja u inozemstvo, koja uz to uključuju i plaćanje hotelskog smještaja.

Zastupničke povlastice su pitanje morala, a ne Zakona

Unatoč tome što su sve isplaćene zastupničke povlastice odnosno naknade u skladu sa Zakonom i same po sebi nisu dvojbene, stvar je više pitanje morala.

Nejasno je kako na primjer, zastupnica u Hrvatskom saboru Anamarija Blažević, a koja je ujedno i gradonačelnica Grada Pakraca uspije obnašati obje funkcije kvalitetno u isto vrijeme, ako uzmemo u obzir da „stanuje u Zagrebu“ i prima naknadu za stan, odvojen život i tako dalje. Legitimno je pitanje je li takav gradonačelnik uopće sposoban valjano voditi svoj grad ili je tu funkciju trebao preuzeti netko drugi?

Tako nešto više novca od naknada ubire Martina Vlašić-Iljkić nego li Anamarija Blažević, a ponajviše kod stavki automobil te cestarina, što je i logično s obzirom na to da je udaljenija od Zagreba nego li kolegica joj Anamarija Blažević. Valja spomenuti kako je to jedini značajniji politički angažman Martine Vlašić-Iljkić ako zanemarimo funkciju vijećnika u Gradskom vijeću Grada Požege za razliku od Anamarije Blažević koja je i gradonačelnica.

Suma sumarum. Tko god obnašao dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru, bila to Anamarija, Martina, Janko ili Matko, bio u HDZ-u ili SDP-u, nije imun na novac i na ono što mu Zakonski pripada. Još nismo vidjeli političara koji se toga odrekao, a pitanje je kada će i hoćemo li ikada takvog vidjeti.

Ante Mandarić

Tagovi: Anamarija Blažević, Martina Vlašić-Iljkić, politika, hrvatski sabor, sabor, zastupnici, saborske povlastice, povlastice

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

FOTO: Šokački običaji- pudarenje u Kaptolu

.

Pogledajte koje krivotvorene lijekove Hrvati najviše kupuju, gdje i zašto

.

UO Plesna radionica Ilijane Lončar gostovala u prepunom Istarskom narodnom kazalištu u Puli

.

POŽEGA: Uspješno obavljena prodaja napuštenih i pronađenih stvari

.

HŽ najavio da kreće u veliku modernizaciju: ʼʼImat ćemo nove vlakove koji će ići 160 kilometara na satʼʼ

.

Za vrijeme dok mu je oduzeta vozačka dozvola upravljao vozilom pod utjecajem alkohola od 1,93 promila

.

Besplatne radionice vještina za mlade od 18 do 29 godina

.

U Požegi održana sjednica članova svih pastoralnih povjerenstava Požeške biskupije

.

Tvrtka radniku slučajno isplatila 330 puta veću plaću pa ga molila da vrati novac. Pogledajte što je potom učinio

.

Sedam najčešćih kvarova na ljetnim putovanjima! Broj dva: Puknuće gume!

.

Počela žetva pšenica: Bit će je dovoljno, no ne zna se njena otkupna cijena

.

Uskoro zaštita slavonskog zlatoveza?

.

Nitko ne želi brati trešnje za plaću od 9000 kuna?

.

Gradski bazeni Požega otvoreni su svakog dana od 8,00 do 20,00 sati

.

Specijalizacija župnih animatora Požeške biskupije

.

Eksplozija okusa: Recept za prefina pileća krilca punjena svinjetinom i povrćem

.

Tijekom posljednja 24 sata u PSŽ 7 novooboljelih osoba od koronavirusa

.

Danas sunčano uz poslijepodnevnu kišu i grmljavinu

.

Biciklist teško ozlijeđen u prometnoj nesreći, policija treba pomoć pri utvrđivanju njegovog identiteta

.

Započelo suđenje: Gradonačelnik Požege Željko Glavić svjedočio na sudu u Osijeku zbog afere Vitez

.

Gradonačelnik Požege: ʼNisu zastave te koje nas ugrožavaju, već ona ponašanja ljudi koja su nasilna i koja streme ugrožavanju ljudskih pravaʼ

.

Održan 9.Vatrogasni kup mladeži u Zakorenju

.

Ispit iz matematike zakompliciralo kiselo mlijeko

.

FOTKA DANA: Žetva u Zlatnoj dolini

.

Ljetna muška moda – „must have“ odjevni komadi

.

ODRAZ PRIMITIVIZMA: U Požegi skinuta srpska zastava koja je stajala na Trgu Svetog Trojstva zbog održavanja Festivala jednominutnog filma

.

Cijene goriva nisu nikad bile više: Uz ove jednostavne trikove potrošnja će biti manja i do 20%

.

OPREZNO: Poreznici i carinici za par dana kreću u pojačane inspekcije

.

SULKOVCI: Nepoznati počinitelj razbio sedam prozora na zgradi željezničke stanice

.

64-godišnji vozač sa 3,34 promila skrivio prometnu nesreću, oštetio tri parkirana automobila

.

Danas je najgori dan toplinskog vala: Temperature i preko 35°C

.

Vraćaju li se na jesen koronamjere?

.

Kuglački klub Požega osvojio naslov prvaka 3. HKL - zona Požega i plasirao se u 2. HKL - Istok

.

HPD „Sokolovac“ Požega organizirao zadnji izlet prije ljetne stanke: „Izlet u susret ljetu na Papuku“

.

Spas od vrućine: Bez nereda iscijedite cijelu lubenicu za tri minute (VIDEO)

.

Danas pretežno sunčano uz temperaturu i do 36 °C

.

Ilegalno uzidano pecalo tik do trafostanice ekspresno uklonjeno

FOTONALAZ

FOTKA DANA: Žetva u Zlatnoj dolini