Odlične vijesti: Požeško-slavonska županija bez minsko sumnjivih područja

FOTO: PSŽ

21.11.2022. | 15:49 | Redakcija 034
IZVOR: PSŽ
Pregleda: 2227

Kao rezultat kontinuiranog razvoja i rada hrvatskog sustava protuminskog djelovanja, ostvaren je strateški cilj od iznimne važnosti po pitanju sigurnosti Republike Hrvatske, a u prostoru Gradske vijećnice Grada Pakraca - kuriji Janković, svečanom dodjelom potvrde o isključenju iz minsko sumnjivih područja obilježen je završetak razminiranja Požeško-slavonske županije, jedan od osnovnih preduvjeta županijskog gospodarskog razvoja.

Početkom godine minski sumnjivo područje Požeško-slavonske županije iznosilo je 6,3 km2 i nalazilo se na području grada Pakraca. Cjelovito rješavanje minskog problema ostvareno je početkom listopada, kada su završetkom razminiranja na području Pakraca izdane potvrde o isključenju Županije iz minski sumnjivog područja.

Saborska zastupnica i gradonačelnica Grada Pakraca Anamarija Blažević ovog prigodom istaknula je kako su minski sumnjivi prostori na našem području detektirani 1996. godine te kako su prije svega desetak godina grad Pakrac i okolna naselja imali 50,5 četvornih kilometara miniranih područja.


„Danas se nalazimo ovdje s jednim posebnim razlogom - više nemamo mina, Požeško-slavonska županija i grad Pakrac su razminirani! Upravo razminiranost našeg područja daje nam još jedan dodatan zamah da možemo planirati budućnost našeg društva i naše djece. Porezni prihod na nekretnine iz godine u godinu kod nas raste, a to je znak da se naše područje može razvijati, da smo prepoznati kao područje u koje vrijedi ulagati kroz gospodarstvo i turizam.“ – rekla je gradonačelnica Blažević.


Županica Antonija Jozić istaknula je zadovoljstvo današnjim svečanim događanjem te istaknula kako je Požeško-slavonska županija nakon Domovinskog rata imala minski sumnjiva područja na dijelovima dvije općine i dva grada te kako je gotovo trećina stanovništva živjela okružena minama.

„Današnji dan izuzetno je bitan, jer imati županiju bez mina znači imati slobodu, razvijati se u gospodarskom smislu, razvijati šumarstvo, poljoprivredu, ali i turizam. Sjećamo se kada smo do prije par godina iz Požege dolazili u Pakrac, a kroz šume kroz koje smo prolazili nalazile su oznake „Mine“. To zasigurno nije bilo ugodno ni nama koji ovdje živimo, ali ni onim ljudima koji dolaze otkrivati Požeško-slavonsku županiju u gospodarskom i turističkom smislu. U ime županije i svih njezinih žitelja zahvaljujem Vladi RH što je prepoznala važnost ovog pothvata, kao i Ministarstvu unutarnjih poslova te Ravnateljstvu civilne zaštite. Velika zahvala i svim donatorima, svim onim pirotehničarima i ljudima koji su kroz cijelo ovo vrijeme čistili naše područje od mina.“ - rekla je županica Jozić.

„Nakon Zadarske županije, Požeško-slavonska županija druga je županija bez mina u Republici Hrvatskoj. Danas predajemo potvrdu kojom struka označava kraj operacije čišćenja mina u Požeško-slavonskoj županiji, a time i ostale kontaminirane kilometre vraćamo stanovnicima županije što je trajan doprinos svakodnevnom životu ljudi.“ – rekao je ministar Božinović.

„Iako proteklih 17 godina na području Požeško-slavonske županije nije bilo minskih nesreća, 1996. godine ovdje je od mina stradalo 16 osoba, od toga 4 smrtno. Svim stradalima i smrtno stradalima Republika Hrvatska odaje počast, a njihovim obiteljima kontinuirano pomaže. Mi smo se ovdje suočili sa zlim ljudima pomračenog uma koji su doveli ljude ovoga kraja da svoj život žive u strahu i da ne mogu slobodno hodati vlastitim gradovima, općinama i županijom.“ - rekao je ministar Božinović.

U razdoblju od 1998. do 2022. godine ukupno je u aktivnosti protuminskog djelovanja uloženo gotovo 373,7 milijuna kuna. Minski sumnjivo područje u Požeško-slavonskoj županiji 2005. godine iznosilo je ukupno 70,6 km2, uz procijenjeni broj eksplozivnih ostataka rata od gotovo 6.600 komada, a kako je tekao put do cjelovitog rješavanja minskog problema u Županiji, prezentirao je dr.sc. Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite.

„Iz minsko sumnjivih područja koja su se radila razminiranjem isključeno je ukupno 42,14 km2, tehničkim izvidom, općim i dopunskim izvidom 51 km2, a pronađeno je ukupno 1.741 komad eksplozivnih ostataka rata. Posljednji odrađeni poslovi razminiranja u Požeško-slavonskoj županiji bili su na području grada Pakraca - „Novakovo brdo 2. dio“, veličine 675.295 m2, gdje je pronađeno 10 komada protupješačkih mina i četiri komada neeksplodiranih ubojitih sredstava s čime smo došli do situacije da je Požeško-slavonska županija županija bez mina.” – rekao je ravnatelj Trut.

Ovom prigodom potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova županici Jozić predao je potvrdu o isključenju Požeško-slavonske županije iz minski sumnjivih prostora, dok je saborskoj zastupnici i gradonačelnici Grada Pakraca Anamariji Blažević, na čijem su području izvršeni posljednji poslovi razminiranja u Županiji, simbolično uručena „zadnja mina“.

Po završetku svečanosti uzvanici su obišli Muzej vojne i ratne povijesti u Pakracu koji ima veliki značaj za sva povijesna razdoblja od Templara, turskih osvajanja, Trenkovih pandura, prvi i drugi svjetski rat, razdoblje između 1945.-1991. godine, a posebno mjesto u muzeju zauzima Domovinski rat i moderna Hrvatska vojska i policija.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova ovom prigodom istaknuo je kako je razminiranje jedan od prioriteta na području sigurnosti te kako se u njega sustavno ulaže.

Izvor: pszupanija.hrSamo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Da se danas održavaju Lokalni izbori, kome biste dali svoj glas?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI