Analiza: Tko bi iz Požege mogao u Hrvatski sabor?

FOTO: Hrvatski sabor/ SDP/ Grad Požega/ PSŽ/ HDZ

2.3.2024. | 01:14 | Redakcija 034
Pregleda: 7613

Više nije pitanje mjeseca već tjedna kada će se raspustiti Hrvatski sabor, a što znači da ćemo uskoro ući u predizbornu groznicu i neformalnu kampanju sve dok Vlada ne raspiše redovne parlamentarne izbore. Krajnja odluka o točnom datumu parlamentarnih izbora je na predsjedniku Zoranu Milanoviću, a on može odabrati neku od nedjelja najmanje 30 te najviše 60 dana nakon raspuštanja Sabora, no okvir za djelovanje daje Vlada putem saborske većine. Glavno pitanje koje se u Požegi postavlja jest ono tko bi mogao postati saborski zastupnik 11. saziva Hrvatskog sabora?

Prekrojavanjem izbornih jedinica za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, V. izborna jedinica u kojoj se osim Požeško-slavonske županije nalaze i Vukovarsko-srijemska te Brodsko-posavska, nadodan je i dio Sisačko-moslovačke županije. Tako će se u V. izbornoj jedinici po prvi puta naći gradovi Hrvatska Kostajnica i Novska te općine Donji Kukuruzari, Hrvatska Dubica, Jasenovac, Lipovljani i Majur. S obzirom na to da je broj zastupnika koje svaka izborna jedinica bira ostao jednak, jasno je da će stranke koje svoje liste temelje na zastupljenosti kandidata iz svih županija morati nešto mijenjati. Upravo bi to mogao biti problem za požeške političare, ponajprije iz HDZ-a, ali i SDP-a.

Prema Crobarometru objavljenom 25. siječnja 2024. godine, HDZ je i dalje na prvom mjestu s podrškom od 29%, daleko iza je SDP s pozitivnim trendom rasta, a koji ima 13,5% podrške. Izrazito gusta utrka je za treće mjesto koje drži Domovinski pokret sa 7,6% podrške. Možemo i Most dijeli jedna decimala i kreću se oko 6,7, odnosno 6,6% podrške. Ostale stranke ne prelaze prag od pet posto, a podrška im je ostala ispod tri posto ispitanika. S obzirom na to da Možemo ima zanemarivu podršku na području V. izborne jedinice, kao relevantne stranke uzet ćemo HDZ, SDP, Domovinski pokret te Most, a također važno je napomenuti kako za sada nema naznaka da će se pojaviti neka nezavisna lista ili pojedinac koji bi mogao ozbiljnije ugroziti spomenute stranke.


HDZ


Odnosi i prilike u požeško-slavonskom HDZ-u već godinama su intrigantni, ponajviše radi potenciranja sukoba Požega-Pleternica po potrebi, zbog želje pojedinaca za indirektnom kontrolom ove organizacije koju koriste ponajprije za osobne i obiteljsko-generacijske probitke. Način na koji desetljećima egzistiraju i funkcioniraju ne bi se posramili niti članovi zloglasne Cosa Nostre. Upravo takvi duboki i začahureni odnosi starih igrača rezultat su kratkog vijeka, a moguće i, pokazat će se kasnije, bratoubilačkog sukoba između Vedrana Neferovića te Darka Puljašića koji više nisu aktivni političari. Požeški HDZ čini približno trećinu svih članova požeško-slavonskog HDZ-a pa su prema tome i očekivanja uvijek velika.

Požeški HDZ-ovci koji bi prema našoj analizi mogli izgledno konkurirati za mjesto na listi za sabor su zamjenik gradonačelnika Požege i predsjednik GO HDZ Požega Borislav Miličević, zamjenik županice Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha te aktualni gradonačelnik Željko Glavić.

Borislav Miličević, aktualni je dekan Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi, svojom funkcijom zamjenika gradonačelnika Požege, ali i onom u HDZ-u, uz samozatajan i besprijekoran rad, najkompletniji je i najlogičniji izbor za mjesto na listi, no da u HDZ-u vrijede neki drugi parametri svjedočili smo više puta.

Ferdinand Troha bio je zamjenik župana Marijanu Aladroviću, kasnije i Alojzu Tomaševiću, da bi 2017. godine napravio svojevrstan transfer u Grad gdje je bio zamjenik gradonačelnika Darku Puljašiću. Na posljednje održanim Lokalnim izborima 2021. godine, HDZ mu je dao „odkomandu“ pa je tako vraćen na staro i dobro znano mjesto zamjenika župana koje obnaša već po treći put. Većih afera, ali kao i zapaženijih rezultata Ferdinand Troha do sada nije imao, a njegovo dobro poznanstvo s Vladimirom Šeksom plus mu je onoliko koliko i minus među članovima HDZ-a.

Željko Glavić, aktualni gradonačelnik Požege, iako opterećen brojnim neobjašnjivim kadroviranjima, poništavanjima natječaja, odlukama te policijskim istragama, a koje se silom drže ispod površine, također priželjkuje da će se njegovo ime naći na listi za Hrvatski sabor. Njegovi neformalni mentori Mario Včelik i Marija Bajt i dalje ga drže na životu svjesni da će iduće godine teško proći za gradonačelnika, pa koriste zadnji voz da ga putem svojih starih poznanstava postave na listu za sabor, a sve kako bi bio bliže izvoru moći. Ipak, Glavićevo postavljanje na listu za sabor bilo bi ravno „harakiriju“, a htjeli to priznati ili ne, svjesni su toga i u HDZ-u.

Uz sve izrečeno, pitanje je što želi požeško-slavonska županica i predsjednica ŽO HDZ-a PSŽ, Antonija Jozić, koja će sigurno biti na listi, a čija će riječ imati najveću težinu. Također, ako se svemu doda da nositelj HDZ-ove liste za V. izbornu jedinicu neće biti nitko iz „matičnih županija“, uz nove granice, pitanje je koliko će Požeško-slavonska županija uopće imati svojih kandidata na listi, a kojih je do sada uvijek bilo troje.

SDP

Lokalni SDP godinama muku muči s profiliranjem novih kadrova i ostvarivanjem zapaženijih rezultata na lokalnim, ali i parlamentarnim izborima. Odlaskom požeškog političkog doajena, dugogodišnjeg zastupnika u Hrvatskom saboru, župana požeško-slavonskog i gradonačelnika požeškog, nekadašnjeg predsjednika ŽO SDP-a PSŽ Zdravka Ronka, SDP kao da godinama luta i traži svoju sretnu strategiju, ali bezuspješno.

Požeški SDP-ovci koji bi prema našoj analizi mogli izgledno konkurirati za mjesto na listi za sabor su aktualni predsjednik ŽO SDP-a PSŽ Mitar Obradović, predsjednik GO SDP Požega Dinko Zima te aktualna zastupnica u Hrvatskom saboru Martina Vlašić Iljkić.

Mitar Obradović, nekadašnji je pročelnik Porezne uprave područni ured Požega, ravnatelj Doma zdravlja Požeško-slavonske županije, pomoćnik direktora Tekija d.o.o., direktor poslovnice FINA Požega, predsjednik Upravnog vijeća Doma umirovljenika Požega, predsjednik Sanacijskog vijeća Opće županijske bolnice "dr. Josip Benčević" Slavonski Brod, predsjednik NK "Slavonija" Požega, dok je danas potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Požege koji možda i jedini od oporbenih vijećnika ozbiljnije kritizira i napada aktualnu, kako gradsku tako i županijsku vlast, uz redovno sazivanje presica i pisanja priopćenja za medije. Upravo Obradović svojim kontinuiranim radom najizgledniji je požeški SDP-ovac koji bi se mogao naći na ulaznom mjestu za Hrvatski sabor.

Dinko Zima, nekadašnji je dekan Veleučilišta u Požegi, a koji je poznat po svom aktivizmu u atletici. Osim što je predsjednik požeškog SDP-a, predsjednik je i Atletskog kluba Požega, a upravo zelene politike i sport ga najviše zanimaju. Dojma smo kako se Zima želi baviti politikom, ali bez direktnih konflikata i sukoba s političkim oponentima mu, a što baš i nije moguće.

Martina Vlašić Iljkić, nekadašnja vježbenica u Gradu Požegi, viši stručni suradnik za socijalnu skrb u Gradu Požegi i ravnateljica Centra za socijalnu skrb Požega, a danas zastupnica u Hrvatskom saboru jedna je od aktivnijih SDP-ovih zastupnica. Teme kojima se Vlašić-Iljkić uglavnom bavi su socijalnog karaktera, a upravo neprimjetan ili nedovoljan rad na terenu V. izborne jedinice, ponajprije u Požegi, zamjeraju joj brojni SDP-ovci, ali i drugi.

Ipak, najveći utjecaj na slaganje liste imat će svakako predsjednik SDP-a Peđa Grbin, pa je tako za očekivati da će bolje mjesto imati ona osoba koja ima bolje odnose s predsjednikom stranke.

Domovinski pokret, Most & ostali

Očekuje se da će Domovinski pokret svoj najbolji rezultat na predstojećim parlamentarnim izborima ostvariti upravo u V. izbornoj jedinici, pa tako ne bi trebalo čuditi ukoliko Domovinski pokret osvoji tri mandatna mjesta, a koji će najbolji rezultat ostvariti zasigurno na području Vukovarsko-srijemske županije. Kako i ne bi kraj Ivana Penave, Maria Radića, Stipe Mlinarića Ćipe, Josipa Dabre i drugih koji svoj najveći rad upravo temelje u Vukovarsko-srijemskoj županiji, no pitanje je tko će se od njih naći u kojoj izbornoj jedinici jer Domovinski pokret sigurno neće sve teškaše staviti u istu izbornu jedinicu.

Iako Domovinski pokret formalno djeluje na području Požeško-slavonske županije, a koji su na Lokalnim izborima 2021. godine zajedno s MOST-om osvojili određena vijećnička mjesta, Domovinski pokret u Požegi nema dovoljno isprofiliranog političara. Predsjednik ŽO Domovinski pokret PSŽ Goran Ribičić po ključu će se sigurno naći na listi za sabor, no nije realno za očekivati da će na listi biti dovoljno visoko da bi postao zastupnik u Hrvatskom saboru. Da se primjerice nekadašnji HDSSB-ov saborski zastupnik i liječnik Dražen Đurović ima volje i želje baviti politikom i da se priključi Domovinskom pokretu, tada bi postojala realna šansa da Požežani imaju još jednog saborskog zastupnika i to iz redova Domovinskog pokreta. Ako je vjerovati Đuroviću i njegovim natpisima na društvenim mrežama, Đurović nema namjere uključiti se u ovu izbornu trku.

Što se tiče Mosta, na listi u V. Izbornoj jedinici naći će se zasigurno aktualni gradski vijećnik te koordinator MOST-a za Požeško-slavonsku županiju, Antonio Šarić, no teško je za očekivati da će Most uopće osvojiti mandat za sabor u V. Izbornoj jedinici, pa tako nije realno očekivati da će Antonio Šarić završiti u Hrvatskom saboru. Nepoznato je hoće li Most na izbore ići samostalno ili će imati koalicijske partnere. Također, bit će zanimljivo vidjeti koja će se lokalna imena pojaviti na nekim drugim listama poput one Damira Vanđelića i sličnih.

Požega realno može imati dva saborska zastupnika, ali isto tako lako može ostati kratkih rukava

Požega bi u 11. sazivu Hrvatskog sabora realno mogla imati dva zastupnika i to najvjerojatnije iz HDZ-a i SDP-a. Naravno, postoji i scenarij u kojem bi Požežani ostali „kratkih rukava“ tj. bez svog predstavnika u Hrvatskom saboru, a što ne bi bilo dobro za najveći grad i administrativno središte Požeško-slavonske županije. Moguće je da će ovaj put do izražaja kao nikad prije doći i mogućnost preferencijskog glasovanja pa tako zapravo samo mjesto odnosno pozicija na listi neće biti presudno.

Bilo kako bilo, pred nama su uzbudljivi tjedni, a novih intriga i zakulisnih igara, uvjereni smo, neće nedostajati.

Na kraju članka nalazi se anketa s pitanjem koga biste iz Požege željeli vidjeti u Hrvatskom saboru?


ANKETA
Koga biste iz Požege željeli vidjeti u Hrvatskom saboru?
Kliknite na jedan od ponuđenih odgovora.

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI