PADAJU CIJENE: Uskoro jeftinija tjestenina, sirevi, zubne paste pa čak i vino

Evo kako danas rade trgovine
(FOTO: Pixabay)

14.9.2023. | 10:46 | danas.hr
IZVOR: danas.hr
Pregleda: 2125

Sirevi, kozmetika, tjestenina pa čak i vino bit će neki od proizvoda kojima će trgovci sniziti cijene. Kako RTL doznaje više od 190 proizvoda od 365 iz aplikacije Kretanje cijena koštat će isto kao 31. 12. ili biti jeftinije. Građanima je bitno da im ono najosnovnije bude i jeftinije.

"Brašno, mlijeko šećer, ulje. Nešto što svakodnevno koristimo i čemu ovisimo", kaže Pamela iz Osijeka.

"Prehrambeni proizvodi, kruh mlijeko, meso, osnovno što je najpotrebnije", dodaje Krešimir iz Osijeka.


"Hrana kao prvo, jer otišlo je sve gore. To je smo varka da nije, otišlo je sve", govori Branka iz Osijeka.


Stisak ruke svakog od 10 predstavnika trgovačkih lanaca. U Banskim dvorima sastali su se s premijerom i ministrima da dogovore spuštanje cijena. Nakon sastanka, većina nije bila spremna otkriti detalje. Lidl je objavio da su počeli sa sniženjima još 4. rujna, a Konzum najavljuje svoja za petak.

"Mi ćemo odraditi sve što je u našem interesu da pomognemo u smanjenju inflacije u Hrvatskoj. Mi ćemo već od ovog petka krenuti s određenim akcijama na 360 proizvoda, plus 1000 na kojima ćemo ići s manjim cijenama. Cilj je i nama kao kompaniji koja je velika koja ovisi o makroekonomskim zbivanjima da inflacija bude manja", poručio je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

S trgovcima se pregovara da spuste marže na 365 proizvoda koji se nalaze u aplikaciji Kretanje cijena. Na neke više, na neke manje, ali da ukupna košarica dođe na iznos iz 31.12. 2022. prije uvođenja eura.

"Zaključak svih je bio da njima ulazni faktori, odnosno cijene dobavljača su porasle pa su oni to pretočili u samu cijenu na krajnjeg potrošača. Međutim, uvid u dobit u prošloj godini imaju mogućnost da velik dio proizvoda snize i to je bio današnji dogovor", govori ministar Marin Piletić.

Iz HUP-a su pojasnili od kuda trgovcima odjednom prostor za tako brz dogovor o spuštanju cijena.

"Ono što vidimo zadnje vrijeme da se osim energenata koji su se stabilizirali i cijene žitarica se stabiliziraju. Cijena hrane i na globalnim tržištima pada tako da se i cijene kod nas konačno ispuhuju", govori Irena Weber, glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca.

Kupce sad zanima kako će sniženja izgledati, neki misle da su mogla biti dogovorena i ranije

"Mazanje očiju pred izbore, ništa drugo. Bilo bi realno da su reagirali kad su se cijene dizale i da se to nije dogodilo", kaže Slavica Velčić iz Rijeke.

"Želim vjerovati da će to tako biti jer bi nam sigurno to značilo za kućni budžet", kaže Nataša iz Rijeke.

"Plaće jesu kakve jesu, ne mogu reći da nisu rasle, ali ne mogu pratiti cijene", dodaje Jovanka Pađen iz Rijeke.

Nove kalkulacije cijena rade se istovremeno s pregovorima, dio cijena bit će najavljen sutra, dok će ih građani na policama primijetiti u petak.

(IZVOR: www.danas.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI