Recept za ljetnu tjesteninu s tikvicama

Recept za ljetnu tjesteninu s tikvicama

Tjestenina s tikvicama
(FOTO: Shutterstock)

15.6.2024. | 10:13 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 12996

Pasta alla carbonara popularno je jelo iz talijanske regije Lacij koje se jede diljem svijeta, a osobito je popularno u Hrvatskoj.

Tjestenina se sljubljuje s tvrdim sirom od ovčjeg mlijeka Pecorino, delikatesom od sušenih svinjskih obraza po imenu guanciale, domaćim jajima i nešto soli i papra.

Iako je carbonara savršena baš onakva kakva jest – neki se sastojci mogu zamijeniti kako bi se dobila drugačija, a podjednako ukusna gastronomska priča.

Mi vam danas predlažemo recept za tjesteninu s tikvicama inspiriranu carbonarom koja je pogodna i za prehranu vegetarijanaca, a kojoj umami daje miso pasta.

Sastojci:
350 g sušenih špageta
85 g nariabnog sira Pecorino
6 žumanjaka
2 veće tikvice
2 čajne žličice naribane korice limuna
1 žlica bijelog misa
ekstradjevičansko maslinovo ulje
sol i papar po želji
svježi bosiljak po želji

Priprema:
Ispecite tikvice na roštilju, gril-tavi ili u običnoj tavi na štednjaku. Operite tikvice, posušite ih, narežite ih na kriške i posolite. Pecite ih nekoliko minuta sa svake strane s nešto ulja dok ne dobiju lijepu zlaćanu boju. Stavite sa strane.
U velikom loncu skuhate tjesteninu al dente prema uputama na pakiranju. Ne zaboravite velikodušno posoliti vodu prije nego što u nju stavite špagete.
Dok se tjestenina kuha, napravite umak. U većoj zdjeli pomiješajte žumanjke, naribani sir, miso pastu i limunovu koricu. Posolite i poparite po želji i stavite sa strane.
Tjesteninu ocijedite od vode u kojoj se kuhala – dio vode sačuvajte.
Vruću i ocijeđenu kuhanu tjesteninu vratite u lonac u kojoj su se kuhali špageti. Preko tjestenine odmah prelijte pripremljeni umak na bazi žumanjaka i sira. Miješajte par minuta dok tjestenina ne „popije“ umak – po želji možete dodati i nešto vode od kuhanja tjestenine ako mislite da je potrebno.
Umiješajte u tjesteninu i pečene tikvice i dobro promiješajte.
Poslužite jelo toplo sa svježim bosiljkom i još naribanog sira. Dobar tek!

izvor: Pun kufer


VIŠE NA TEMU:
RECEPT
TJESTENINA
TIKVICE
LJETO

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni ovogodišnjim programom Zlatnih žica Slavonije u Požegi?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI