Warning: mysqli_fetch_assoc() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /home2/zero34po/public_html/index.php on line 2002
I dalje zajedno - nastavimo s projektima i investicijama na području našeg Grada
NASLOVNAPOLITIKA

I dalje zajedno - nastavimo s projektima i investicijama na području našeg Grada

14.5.2021. 14:23 | Promo članak PREGLEDA: 705

Poštovane Kutjevčanke i Kutjevčani,

ovih dana smo, u skladu s epidemiološkim mjerama, posjetili većinu naših naselja i razgovarali s našim sugrađanima. Predstavili smo svoj rad i planove za novi mandat. Također, na društvenim mrežama predstavio sam svoj četverogodišnji plan, dosadašnja ulaganja i nove projekte, a danas ću predstavit svoj program i putem medija.

Moj program za novi mandat je moj rad u protekle četiri godine i tim putem želim nastaviti i dalje. Naše odrednice u četverogodišnjem mandatu bile su gospodarstvo, socijalne mjere, udruge, ulaganje u naselja i projekti. Ukupni proračun u četiri godine iznosi 90 milijuna kuna, od čega je nešto više od polovice naš izvorni proračun, a ostatak sve ono što smo svojim radom i zalaganjem uspjeli ostvariti iz nacionalnih i europskih natječaja.
Svjesni činjenice da grad ne može graditi tvornice i zapošljavati ljude, osmislili smo Program poticanja razvoja gospodarstva koji se sastojao od 7 mjera i putem kojeg smo pomogli našim sugrađanima koji se bave poljoprivredom, obrtništvom i poduzetništvom. Podijelili smo 2,8 milijuna kuna financijskih potpora - za otvaranje novih obrta, opg-ova i poduzeća, za zapošljavanje novih djelatnika, za osiguranje usjeva i nasada, sufinancirali smo kamate na kratkoročne poljoprivredne kredite, isplatili smo potpore za otvaranje novih smještajnih kapaciteta i pomogli našim poduzetnicima koji posluju na gospodarskoj zoni Kamenjača. U samo dvije godine otvoreno je 37 novih poslovnih subjekata na području Grada te smo svakome od njih dodijelili potporu od 30 tisuća kuna što je ukupno 1.110.000 kuna. Zaposlena su i 43 nova djelatnika na području Grada kojima smo sufinancirali doprinose, a to znači ukupno 80 novozaposlenih u dvije godine. Prema Državnom uredu za statistiku, prvi smo od malih i srednjih gradova po povećanju broja zaposlenih u 2019. godini. Na našem području 70 je novih ležajeva u turističkim objektima i za tu namjenu izdvojili smo 245 tisuća kuna. Ove godine pomažemo ugostiteljima s potporama u iznosu 5.000 kuna po djelatniku kako bi ugostiteljskom sektoru pomogli da prevladaju poteškoće izazvane pandemijom COVID 19.Plan za gospodarstvo 2021. – 2025.

ulaganje 1,5 milijun kuna godišnje u gospodarstvo kroz postojeće i nove mjereprivlačenje ulagača na gospodarsku zonu Kamenjačarazvoj usluga Europske razvojne agencije za pomoć i podršku gospodarstvenicima – trenutno provode projekte vrijedne 8,6 milijuna kunaizgradnja poduzetničkog inkubatora – izrađena projektna dokumentacija i ishođena građevinska dozvola (vrijednost izgradnje i opremanja: 10 milijuna kuna)U ove četiri godine, posebnu smo pažnju obratili na socijalni program i u njega smo uložili 4,8 milijuna kuna. Brinemo za sve skupine našega društva kroz različite mjere. Naknade za novorođenčad iznose od 2 do 6 tisuća kuna što je najviši iznos u našoj županiji. Sufinanciramo polaznike dječjeg vrtića sa 1500 kuna mjesečno po djetetu – ekonomska cijena vrtića iznosi 2100 kn, roditelji plaćaju 600 kuna, a ostatak sufinancira Grad. Financiramo i poklanjamo radne bilježnice i radne udžbenike svim polaznicima Osnovne škole Zdenka Turkovića te pomažemo pri financiranju prehrane učenika slabijeg imovinskog statusa i financiranju radova po područnim školama. Također, stipendiramo naše učenike Glazbene škole Požega, Područni odjel Kutjevo. Sufinanciramo autobusne karte srednjoškolcima i stoga naši srednjoškolci plaćaju samo 25% iznosa mjesečne karte. Uveli smo studentske stipendije, ove godine stipendiramo 40 studenata s iznosom 700 kuna mjesečno što je ukupno 280 tisuća kuna godišnje. Ove godine započeli smo s Programom potpora mladim obiteljima za rješavanje stambenog pitanja – osigurano je 800 tisuća kuna, natječaj je raspisan i zaprimili smo već velik broj prijava. Za naše umirovljenike osiguravamo besplatan prijevoz u Požegu jednom tjedno te financiramo aktivnosti udruga umirovljenika s područja Grada.Plan za socijalni program 2021. – 2025.

nastavak svih socijalnih mjera i povećanje potpora (naknade, stipendije, sufinanciranja vrtića, karata…)uvođenje srednjoškolskih stipendija za učenike koji stanuju u drugim gradovima radi pohađanja školeuvođenje Premium stipendija za učenike i studente u suradnji s obrtnicima i poduzećima koji će im osigurati radno mjesto nakon završetka obrazovanjapotpore mladim obiteljima za rješavanje stambenog pitanja – 50.000 kn po korisnikuosiguravanje 500 tisuća kuna za božićnice i uskrsnice za umirovljenikedogradnja školske dvorane sportskom dvoranom vrijednosti 35 milijuna kuna za što je izrađena projektna dokumentacijaUdruge su pokretač našeg društva, sve njihove manifestacije, nastupi i aktivnosti čine našu sredinu i naš grad živim i stoga znatna sredstva ulažemo u rad i razvoj udruge. U proteklom mandatu za programe i projekte udruga izdvojili smo više od 4 milijun kuna. Udruge su ulagale u svoje infrastrukturne objekte, organizirale manifestacije, ulagale u opremu i sredstava za rad i jačale svoje kapacitete. Moram napomenuti i da je Grad bio inicijator i administrativna pomoć za osnivanje Kutjevačke udruge mladih, Rukometnog kluba Kutjevo, a trenutno radimo na osnivanju udruge Društvo naša djeca.Plan za udruge 2021. – 2025.

ulaganje najmanje 1,2 milijuna kuna godišnje u programe i projekte udruga iz kulture, civilnog društva i sportaulaganje u infrastrukturne objekte udrugauređenje CENTRA ZA UDRUGE – prostor s uredima i multifunkcionalnom dvoranom za sastankeMnogi nam spočitavaju da ne ulažemo u naselja, moj osnovni plan otkad sam postao gradonačelnik je ravnomjeran razvoj naselja, ali to nekad zaista nije bilo moguće ostvariti. Mnoga naša naselja nemaju osnovnu komunalnu infrastrukturu poput vodovoda i sustava odvodnje i mi godinama radimo na izradi dokumentacija u suradnji s Tekijom. Naša naselja su godinama zapuštena i zadnjih 7 godina pokušavamo to ispraviti i ulagati u domove, groblja, kapelice, nerazvrstane ceste, prometnice, pješačke staze, javnu rasvjetu. Ponekad moramo preuzeti odgovornost i odlučiti u koje naselje će se ulagati sredstva i koju investiciju ćemo prijaviti na natječaj pa tu uvijek netko ostane zakinut. Mislim da se razlika u odnosu na 2014. vidi, svi objekti su sada legalizirani, komunikacija s mjesnim odborima je odlična, nastojimo ispuniti njihove želje i napraviti ono što im je prioritet, a tako ćemo nastaviti i dalje. U protekle četiri godine uloženo je 17 milijuna kuna u sva naselja izuzev Kutjeva, izdvojit ću prometnice u Vetovu, Mitrovcu, Hrnjevcu, Gradištu, pješačke staze Vetovo - Ovčare, uređenje domova u Kuli, Vetovu, Lukaču, Hrnjevcu, Mitrovcu, uređenje groblja i parkirališta, postavljanje javne rasvjete, izgradnja priključaka na vodovod, izgradnja sjenica…Plan za naselja 2021. – 2025.

nastavak ravnomjernog razvojapostavljanje led rasvjeteizrada projektnih dokumentacija za energetsku obnovu društvenih domovauređenje grobljakomunalna infrastruktura (vodovod i odvodnja)uređenje dječjih igralištanastavak izgradnje prometnica i pješačkih stazaSredstvima javnih poduzeća izgrađena su dva kružna toka u Kutjevu vrijednosti više od 4 milijuna kuna (Županijska uprava za ceste) i trenutno se završava Vodovod Tominovac čija je vrijednost 1,7 milijun kuna (Tekija d.o.o.). Takve investicije prihvaćat ćemo i dalje, a za ovu godinu osigurana su sredstva i započeli su radovi na izgradnji semafora u Vetovu, dvije pješačke staze u Vetovu – Zagrebačka i Kutjevačka ulica, pješačka staza Mirka Messnera u Kutjevu, prometnica Mitrovac i crpne stanice za vodovodnu mrežu Venje.

U Kutjevu smo vlastitim sredstvima u proteklom mandatu asfaltirali 15 ulica, od kojih moram istaći novu Vrtićku ulicu čija je vrijednost 1,5 milijuna kuna, izgradili dvije pješačke staze, postavili smo led rasvjetu u ulice Vinkomir, Republike Hrvatske, na kružne tokove i ukrasnu rasvjetu uz pješačku stazu u dijelu ulice Republike Hrvatske. Vrijednost infrastrukturnih radova u Kutjevu u protekom mandatu koje smo financirali vlastitim sredstvima je oko 9,5 milijuna kuna.Sredstvima naših ministarstva proveli smo projekte: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU - Adaptacija doma u Kuli, Adaptacija SRC-teretana, Dogradnja zgrade SRC, Adaptacija knjižnice i čitaonice; Ministarstvo unutarnjih poslova – Pješačka staza oko groblja u Kutjevu; Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja – Adaptacija doma u Cigleniku; Ministarstvo branitelja: Adaptacija gradske kuće; Središnji državni ured za šport: Sportski tereni – košarka, odbojka i vanjski fitness. Ukupna vrijednost ovih radova iznosi 6,2 milijuna kuna i nastavit ćemo i dalje prijavljivati projekte na nacionalne natječaje.

U ovom mandatu proveli smo i trenutno provodimo projekte sufinancirane europskim sredstvima u iznosu 23,5 milijuna kuna, a na ocjenjivanju su nam tri projektne prijave vrijednosti 3,3 milijuna kuna. 2019. godine završili smo projekt Uređenje groblja u Kutjevu (3.402.066,28 kuna), 2020. godine završili smo projekt Dječji vrtić Kutjevo (11.437.286,54 kn), a trenutno provodimo projekte Zaželi – za bolje sutra (1.845.600,00 kuna), Reciklažno dvorište Kutjevo – 4.054.831,33 kune) i Kuća graševine – projektna dokumentacija (2.913.500,00 kuna).Ono što me najviše raduje su pripremljeni projekti, odnosno izrađene projektne dokumentacije koje ćemo prijaviti na natječaje Europske unije. Aglomeracija Kutjevo projekt je vrijedan 30 milijuna kuna i čekamo potpis ugovora s Vladom RH i napokon ćemo krenuti u realizaciju ovog dugo očekivanog projekta. Ishodili smo građevinske dozvole za Poduzetnički inkubator (10 milijuna kuna), Šetnicu uz Kutjevačku riku (7 milijuna kuna), Prometnica i pješačka staza u ulicama Z. Turkovića i M. Gupca (7 milijuna kuna), Sportska dvorana (35 milijuna kuna), Energetska obnova sustava javne rasvjete – led rasvjeta (3,7 milijuna kuna, Prometnica Bektež (6 milijuna kuna)… Građevinske dozvole ishođene su i za komunalnu infrastrukturu – vodovodi Šumanovci, Bjeliševac, Mitrovac i Venje. Trenutno izrađujemo projektnu dokumentaciju za izgradnju gradske tržnice, vatrogasnog doma DVD  Kutjevo, gradskog trga i uređenje kružnih tokova. Također, izrađuje se dokumentacija za sustave odvodnje Vetovo, Grabarje i Vodovod Gradište.

Spremni smo za natječaje europske unije, naša Razvojna agencija prati i priprema projekte kako za Grad i proračunske korisnike, tako i za sve udruge i poduzetnike. Razvojna agencija trenutno provodi projekte vrijedne 7,8 milijuna kuna, od čega EU sufinanciranje iznosi  6,5 milijuna.Planiramo i dalje nastaviti provoditi naš program i znam da ćemo uz mlade, kvalitetne ljude koji su kandidati na listi HDZ-a za Gradsko vijeće Grada Kutjeva to i uspjeti.   

Na kraju ne mogu da se ne osvrnem na program mog protukandidata iz Domovinskog pokreta. Prvo moram istaknuti da mi je žao što svoj program nije predstavio na sučeljavanju kandidata. A drugo, moram naglasiti da je program Domovinskog pokreta sve ono što ja kao gradonačelnik i Gradska uprava Grada Kutjeva već provodimo četiri godine, od naknada za novorođenčad, stipendija, potpora mladim obiteljima do brige o starijima i socijalno ugroženim stanovnicima naše zajednice.

Pozivam vas da izađete u nedjelju na izbore i da nastavimo i dalje zajedno!

Tagovi: politika, hdz, kutjevo, josip budimir, kandidat, gradonačelnik, lokalni izbori

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Biskup primio požeško-slavonsku županicu i požeškog gradonačelnika

.

Nove upute Stožera civilne zaštite Požeško - slavonske županije

.

ŠRD Pakrac: Tomislav Markus pobjednik klupskog natjecanja

.

Dodjela nagrada ʺKreativni i neovisniʺ učenicima srednjih i osnovnih škola

.

Nacionalni stožer objavio najnovije podatke. Skoro jednak broj oboljelih i preminulih

.

Glazbeno putovanje šokačkom baštinom i proslava bećarca

.

Danas se obilježava Svjetski dan darivatelja krvi

.

Meteorolozi najavljuju prvi ovogodišnji toplinski val

.

Proglašeni najbolji proizvođači konjske salame

.

Zajednički sastanak uprave kluba i igrača NKʺGraničarʺ Zagrađe za kraj sezone 2020/2021

.

Na jezeru ʺPožegaʺ u Turniću ribiči opet ulovili preko tonu ribe za 52 sata

.

PROGLAŠENA PRIRODNA NEPOGODA Prijava štete zbog poplave do petka 18. lipnja

.

Pod utjecajem alkohola od 2,74 promila skrivio prometnu nesreću u Požegi

.

Vikend obilježili pijani vozači, rekorder s čak 3,40 promila vozio motor po Pleternici

.

Bolji od sladoleda? Recept za neodoljivi ledeni cheesecake

.

Od 2027. nema više uzgoja životinja u kavezima? EP traži zakonodavni okvir

.

PSŽ: od jučer 1 novozaraženi, ukupno je 9 aktivnih slučajeva zaraze

.

Danas djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku

.

Osobe koje imaju ovaj zdravstveni problem, ne smiju primiti AstraZenecu

.

OPG Budić: “Kad bi netko samo jednu godinu pokušao živjeti od ovoga, mislim da bi cijenio naš rad”

.

Kremasti složenac od jagoda i milerama bez pečenja

.

Izborna skupština Gradske straže Požega

.

Evo koja su imena Hrvati najviše davali djeci u prva tri mjeseca ove godine

.

U Općini Velika proglašena elementarna nepogoda zbog poplave i tuče

.

Javni poziv za upis djece u obvezni program predškole

.

FOTO: Antunovski koncert u požeškoj Katedrali

.

Treći dan bez novozaraženih osoba u Požeško-slavonskoj županiji

.

Predstavljanje nove biskupove knjige ʺRiječ Božja nije okovana- Pisma, poruke i homilije u vrijeme pandemije koronavirusaʺ

.

Ujutro kiša, poslijepodne razvedravanje

.

Pogledajte kakve je novitete ove godine u svom dvorištu pripremila Marica Arambašić

.

Istraživanje pokazalo da muškarci stare sporije od žena. Manje se uzrujavaju tijekom života

.

Zašto je vrijeme da Hrvatska razmisli o obaveznom cijepljenju protiv Covida-19?

FOTONALAZ

SVE NA JEDNOM MJESTU: Fotografije i videa naših čitatelja iz Požege, Vidovaca i Drškovaca