Uspavana kampanja HDZ-a bez spominjanja brze ceste, tunela i akumulacije Kamenska

FOTO: PSŽ/HC/HDZ/034

11.4.2024. | 21:03 | Redakcija 034
Pregleda: 5715

U političkoj areni, strategije kampanje često igraju ključnu ulogu u postizanju ciljeva. Dok se mnogi fokusiraju na dinamične, energične kampanje koje mobiliziraju mase, postoji i taktika koja vladajućim strankama može biti korisna - polumrtva kampanja koja usmjerava napore na zadržavanje birača kod kuće, posebno onih koji su lojalni suparničkim strankama.

Zašto ova strategija može biti korisna za vladajuću stranku:

1. Očuvanje status qua: Za vladajuću stranku, očuvanje statusa quo može biti ključno za zadržavanje moći i kontrolu nad političkim procesima. Polumrtva kampanja može doprinijeti smanjenju izlaznosti birača, što smanjuje šanse da dođe do promjene vlasti.


2. Manja mobilizacija suparnika: Kada vladajuća stranka usmjeri napore na održavanje polumrtve kampanje, suparničke stranke mogu se naći u teškoj poziciji. Smanjena izlaznost znači manje glasova za njih, što otežava njihovu sposobnost da preuzmu vlast.


3. Izostanak konkurencije: Kada manje birača izlazi na izbore, vladajuća stranka može lakše zadržati svoju bazu i izbjeći suočavanje s konkurencijom suparničkih stranaka. To im omogućuje veću kontrolu nad političkim procesima i provedbu svojih političkih agendi.

4. Fokus na lojalnoj bazi: Umjesto da troše resurse na privlačenje novih birača, polumrtva kampanja omogućuje vladajućoj stranci da se fokusira na održavanje lojalnosti svoje baze. To može rezultirati jačanjem veza s postojećim članovima i simpatizerima, čime se osigurava stabilna podrška.

5. Manji troškovi kampanje: Kampanje koje ciljaju na zadržavanje birača kod kuće mogu zahtijevati manje resursa u usporedbi s dinamičnim kampanjama koje se trude mobilizirati mase. To može rezultirati uštedama u financijskim sredstvima i drugim resursima, što je posebno važno u uvjetima ograničenih budžeta ili nepovoljnih političkih okolnosti.

Iako se HDZ-ova uspavana kampanja može činiti kontraproduktivnom iz perspektive demokratskih procesa i aktivnog građanstva, za vladajuću stranku može biti korisna strategija za očuvanje vlasti i kontrolu nad političkim pejzažom.

Ovaj put primjećujemo kako su u vladajućem HDZ-u kampanji pristupili opreznije, ali i u nižoj brzini pa se možda i po prvi put ne spominju grandiozni projekt poput izgradnje brze ceste do Požege i tunela kroz Babju goru, kao niti izgradnja akumulacije Kamenska.

Koliko dugo slušamo o brzoj cesti i tunelu dovoljno je ukucati u Google tražilicu da bi dobili medijske članke s naslovima poput “Lucić o tunelu: Ne zaustavljajte započete projekte!” iz daleke 2012. godine. O ideji Akumulacije Kamenska prvi put se spominjalo prije 70-ak godina, da bi ranih 2000.-ih priča bila ponovno aktualizirana. O akumulaciji Kamenska posljednji put se više govorilo 2020. godine, kada je odrađeno početno bušenje. Prema ondašnjim procjenama, govorilo se o vrijednosti radova oko 220 milijuna kuna uz troškove izmještanja ceste u dužini 7,5 km, u vrijednosti od oko 50 milijuna kuna.

„Imamo velike planove nakon izgradnje, za unapređenje poljoprivrede i razvoj turizma te samog opstanka ljudi na ovom području.“ - izjavio je tada Zdravko Mandić, načelnik općine Brestovac, dok je nekadašnji župan požeško-slavonski, Alojz Tomašević između ostaloga izjavio da je planirano razdoblje za izradu glavnog projekta i ishođenje građevinske dozvole do 2021. godine, a nakon čega bi se moglo očekivati otvaranje radova na izgradnji akumulacije.

Iako se primjerice akumulacija Kamenska kao projekt od strateškog značaja nalazi u Planu razvoja Požeško-slavonske županije za razdoblje 2021. - 2027. godine, do danas nije započeta njena izgradnja, kao niti projekt brze ceste i izgradnje tunela, pa je razumljivo da su se iz vladajućeg HDZ-a odlučili ove projekte ne spominjati.

Hoće li birači i ovaj put svoje povjerenje i glas pokloniti vladajućem HDZ-u, ostaje za vidjeti jer se parlamentarni izbori održavaju već iduće srijede!

Ispod članka nalazi se anketa s pitanjem:"Hoćete li izaći u srijedu na parlamentarne izbore?"


ANKETA
Hoćete li izaći u srijedu na parlamentarne izbore?
Kliknite na jedan od ponuđenih odgovora.

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI