FOTO: Trenkovi panduri na hodočašću u Lurd

30.5.2024. | 17:12 | Trenkovi panduri
Pregleda: 2099

Zahvaljujući Požeško-slavonskoj županiji , Gradu Požegi i vlastitim sredstvima članova udruge, od 21. -28. svibnja ove godine, članovi Povijesne postrojbe "Trenkovi panduri" sudjelovali su na 64. međunarodnom vojnom hodočašću (64.PMI) i 30. hodočašću Hrvatske vojske i policije u francuskom svetištu Majke Božje u Lurdu.

Ovo je 5 sudjelovanje Trenkovih pandura na ovom hodočašću. Ove godine u Lurdu je sudjelovalo više od 14 000 vojnika, policajaca i ostalih hodočasnika iz 40 zemalja svijeta sa svih kontinenata. Republika Hrvatska je jedina zemlja koja među hodočasnicima ima branitelje i povijesne postrojbe Hrvatske vojske. Trenkovi panduri su sudjelovali u službenom protokolu Republika Hrvatske, predstavljajući Požeško-slavonsku županiju i Grad Požegu.

Sa hodočašća posebno moramo izdvojiti, službeno otvorenje međunarodnog vojnog hodočašća u Bazilici sv. Pija X kada je predstavljena Republika Hrvatska i kada je u Bazilku ušao Simfonijski puhački orkestar Hrvatske vojske koji je izvodio pjesmu "Mi smo garda Hrvatska" a više od tisuću hodočasnika iz RH i BiH sa zastavama RH se digao na noge te iz svega glasa pjevao.


U službenom protokolu sudjelovali smo na Svetoj Misi ispred spilje ukazanja Majke Božje, križnom putu sa paljenjem zavjetne svijeće, Svetoj ispovijedi, Svetim Misama u bazilici Kraljice Svete Krunice i crkvi Sv. Bernardice.


Otvorenju međunarodnog vojnog hodočašća i procesiji sa svijećama. Pili smo čudotvornu vodu sa izvora mjesta ukazanja Majke Božje sa kojom smo se i umili. U dolasku smo posjetili papinsku palaču u Avignonu koja je od 1309. -1377. godine bila rezidencija Pape. Slobodno vrijeme smo iskoristili za obilazak Lurda a večernji dio smo proveli u druženju sa ostalim hrvatskim hodočasnicima. Na povratku smo obišli Padovu gdje smo sudjelovali na Svetoj Misi u franjevačkom samostanu nakon čega smo obišli grob Sv. Leopolda Bogdana Mandića i Baziliku Sv. Antuna Padovanskog.

U Lurdu smo svojim odorama bili i te kako zapaženi, fotografije hodočasnika koji su se sa nama slikali otišle su na razne strane svijeta.

Trenkovi pandure ove godine, osim sudjelovanja na manifestacijama i obilježavanjima u RH i Francuskoj koje su odradili, očekuje gostovanje u Češkoj i dva gostovanja u BiH.Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćte li glasati na izborima za EU Parlament?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI