NASLOVNADRUŠTVO
Evo kako će se odvijati adventske ispovijedi i božićni blagoslov obitelji

FOTO: požeška biskupija

Evo kako će se odvijati adventske ispovijedi i božićni blagoslov obitelji

29.11.2020. 09:00 | Požeška biskupija PREGLEDA: 8463

Biskup Antun Škvorčević uputio je svećenicima Požeške biskupije Pismo o adventskim ispovijedima i božićnom blagoslovu obitelji u kojem kaže:

»Poštovana i draga braćo svećenici!

Na nedavnim jesenskim arhiđakonatskim susretima trajne formacije svećenika Požeške biskupije predmet rasprave bilo je i pitanje predbožićnih tzv. „velikih“ ispovijedi vjernika i božićnog blagoslova domova u okolnostima pandemije. U zaključcima razgovora o navedenim pitanjima očitovala se svećenička svijest kako ne bi bilo u skladu s vašim poslanjem izostaviti određene pastoralne programe u sadašnjem stanju ugroze koronavirusom te duhovno isprazniti proslavu Božića, nego da je potrebno i ovom prigodom primijeniti naše biskupijsko načelo „ne dokidati nego prilagoditi“. Prilagodba epidemiološkoj situaciji traži od nas poštivanje propisanih ili preporučenih mjera zaštite od zaraze kako sebe, tako onih kojima služimo te da pastoralno učinimo ono što je u tim okolnostima moguće. Na temelju zaključaka razgovora svećenika na susretima trajne formacije donosimo upute prema kojima se trebamo ravnati i o njima na prikladan način  upoznati vjernike.


1. S obzirom na adventsku ispovijed i pričest bolesnih i starijih osoba u njihovim kućama razložno je da ih svećenik pohodi na početku došašća o čemu će se s njima dogovoriti te slaviti svete sakramente tako da nitko ne bude izložen opasnosti zaraze.

2. Svaki župnik i drugi svećenici gdje ih ima, napose u većim župama cijelog će adventa prije misa zornica i nedjeljnih svetih slavlja omogućiti vjernicima da pristupe sakramentu svete ispovijedi kako bi na taj način smanjili broj onih koji će se ispovijedati na dan župne „velike“ ispovijedi. Za tu prigodu župnik će oblikovati raspored ispovijedanja u svojoj župi po grupama tako da se izbjegnu veća istovremena okupljanja u crkvama i vremenski će nastojati produžiti mogućnost ispovijedanja, ako treba i na dva dana u većim župama. Uz nošenje zaštitne maske na licu i dezinfekciju ruku valja obratiti pozornost i na higijensko održavanje crkve, prozračivanje prostora te razmak između svećenika i vjernika. Ukoliko je moguće na dekanatskoj razini pribavit će se zaštitne pregrade od „pleksiglasa“ ili drugih prikladnih materijala, kao što smo imali na ljetnim hodočašćima u Voćin i Pleternicu, te ih upotrijebiti u svakoj župi za svetu ispovijed.

3. U vrijeme pandemije župnici neće tražiti strane svećenike za pomoć u blagoslovu obiljtelji koji ne poznaju župu i prilike u kojima se nalaze vjernici, nego će u vlastitoj župi ako treba produžiti vrijeme pohoda obiteljima te svjedočiti svojim župljanima kršćansku blizinu, molitvom donijeti ohrabrenje, učvršćivati svoju povezanosti s njima i produbljivati župno zajedništvo vjere, nade i ljubavi. U župama Požeške biskupije nema većih gradova s visokogradnjama i opasnosti da se neposrednim ulaskom i izlaskom iz malog prostora jednog stana u drugi izloži većoj opasnosti zaraze, nego većina vjernika stanuje u obiteljskim kućama, što omogućuje da blagoslov domova obavimo na redovit način, uz sljedeće napomene. Osim obdržavanja epidemioloških mjera, za blagoslov obitelji neće sa svećenikom ulaziti u kuće veći broj ministranata, nego samo jedan odrasli pratitelj, po mogućnosti član Župnog pastoralnog vijeća. Osim toga, oni će izbjegavati bliske kontakte s ukućanima i održati slavlje blagoslova na ulaznom dijelu kuće ili u nekom drugom prikladnom prostoru. Članovi kućanstva iskazat će svoje poštovanje Isusu Kristu poljupcem vlastitog križa koji imaju u svome obiteljskom domu ili na neki drugi primjeren način. Svećenik će imati svoje škropilo s blagoslovljenom vodom, koju će čuvati čistom i izbjegavati škropljenje po nazočnim osobama. Valja u najavi blagoslova kuća protumačiti vjernicima kako je blagoslovljena voda sakramental koji služi njihovoj vjeri i krsnoj pripadnosti Isusu Kristu, te ona nije zarazno opasna, kao što bi mogla biti ona koju bi stavili u škropionicu na ulazu u crkvu u koju bi brojne osobe stavljale svoje ruke prije znaka križa. Ukoliko bi se u nekoj župi pojavilo ozbiljnije žarište epidemije u vrijeme blagoslova domova, valja ga odgoditi a ne dokinuti.Zahvaljujem svim svećenicima što i u sadašnjim izvanrednim okolnostima nastoje vjerno vršiti svoje poslanje i pomažu vjernicima da po svetim slavljima budu što dublje dionici božićnog otajstva.

Uz pozdrav i blagoslov u Gospodinu.«

Tagovi: advent, ispovijed, blagoslov, obitelj, kuće, pandemija, koronavirus

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Danas djelomično sunčano uz povećanu naoblaku

.

Po čemu se razlikuju od drugih? FFP2 maske obavezne su u Bavarskoj, a evo po kojoj ih se cijeni može naći kod nas

.

Ovo su razlozi zašto sve do Uskrsa neće biti popuštanja mjera

.

Plenković: Raspuštamo gradski odbor HDZ-a Požega

.

SDP Požega održao prosvjed: POVIK-21 ZA OSTAVKE!

.

Objavljeni najnoviji podaci Nacionalnog stožera

.

Telić Borna prvi u Hrvatskoj rođen na slobodi!

.

Vatrogasci i dalje angažirani na uklanjanju posljedica potresa

.

Gostovanje Brune Horvata u emisiji ʺSport plusʺ i osvrt na aktivnosti NK Graničara

.

Jednostavnije nego što izgleda: Recept za tiramisu tortu od palačinki

.

Okus i njuh ne vraćaju se svima koji su preboljeli koronu, a posljedice mogu biti gore nego što mislimo

.

Općina Kaptol: obavijest o dodjeli stipendija

.

PSŽ: broj zaraženih u blagom padu, od jučer 10 novozaraženih, ukupno je 119 slučajeva zaraze

.

VUP: Poziv studentima - ECOTROPHELIA HRVATSKA 2021.

.

Upravljao vozilom iako mu je izrečena mjera COVID-19

.

Nakon jutarnje magle, oblačno i hladno

.

Cesta Velika-Jankovac otvorena za promet

.

Otkriven soj koronavirusa koji može ponovno zaraziti osobe koje su već preboljele covid-19

.

Cijena ipak presudna, hrvatski građani domaće kupuju rjeđe od većine drugih Europljana

.

Članovi HGSS Požega i dalje aktivni na potresom pogođenom području

.

SDP Požega: Najava sutrašnjeg prosvjeda protiv požeškog virusa korupcije

.

Još sutra debeli minusi, a onda čak +15 i val kiše krajem tjedna

.

Novi podaci Nacionalnog stožera. Brojka novooboljelih bi vas mogla iznenaditi

.

Grah s kiselim kupusom: Dodatak koji će klasično jelo učiniti još finijim

.

Radna nedjelja za vatrogasce na potresom pogođenom području

.

HGSS apelira: Oprez, opasnost u planinama!

.

Rezultati akcije u prometu: muškarcu 13,000 kn kazne zbog prebrze vožnje

.

U Brodskom Drenovcu otuđene svinje, a u Kaptolu pronađena marihuana

.

Muškarac osumnjičen za ovjeravanje neistinitog sadržaja

.

Biskup Škvorčević blagoslovio novu župnu kuću u Đulovcu

.

PSŽ: bilježimo pad novozaraženih, od jučer samo 1, ukupno je 160 slučajeva zaraze

.

Danas djelomično sunčano i bez oborina

FOTONALAZ

Mreža telefonskih linija za psihološku pomoć HPK-HPD u našoj županiji