Engleski muffin kruh: Recept za finu štrucu koja ide uz svaki blagdanski obrok

Engleski muffin kruh: Recept za finu štrucu koja ide uz svaki blagdanski obrok


(FOTO: Getty Images)

23.12.2022. | 10:54 | punkufer.dnevnik.hr
IZVOR: punkufer.dnevnik.hr
Pregleda: 1465

Iako se na spomen riječi muffin većina ljudi sjeti slatkih kolačića spužvaste teksture, engleski muffini slana su peciva. Rade se od dizanog tijesta, a imaju mekanu i pahuljastu teksturu. Toliko su fina da se mogu jesti sama, ali obično se poslužuju s raznim slanim i slatkim dodacima.

Engleski muffini mogu se pripremiti i u pravokutnom kalupu za kruh. Kriške muffin kruha imaju male pukotine, koje će savršeno primiti mekani maslac i omiljeni voćni džem, no od njih se mogu napraviti i fini sendviči sa slanim sastojcima, poput rastopljenog sira ili pečene piletine.

 

Za izradu ovoga kruha potrebno vam je između tri do četiri sata, a s receptom koji vam dajemo dobit ćete dvije štruce. Na jednu štrucu odmah navalite, a drugu možete pokloniti ili zamrznuti i iskoristiti u vremenu kad vam to najbolje odgovara.

 

Sastojci za engleski muffin kruh:

665 g brašna za kruh

350 ml tople vode

85 g maslaca

50 g šećera

14 g suhog instant kvasca

5 g soli

1 veliko jaje

biljno ulje za premazivanje kalupa

Priprema engleskog muffin kruha:

Unaprijed pripremite dva kalupa duljine 22 centimetara. Dobro ih namastite iznutra biljnim uljem i stavite sa strane.

Pomiješajte u zdjelici instant kvasac sa 60 ml tople vode. Pustite da se kvasac aktivira – u roku od 5 minuta trebao bi se početi pjeniti. Ako kvasac ne pokazuje nikakve znakove života, ponovite postupak s novim paketićima kvasca.

U zapjenjeni kvasac dodajte ostatak tople vode, šećer, sol i jaje te sve dobro izmiksajte uz postupno dodavanje polovice brašna. Kada dobijete ljepljivo tijesto, pokrijte ga kuhinjskom krpom i stavite na neko toplo mjesto da se diže oko sat vremena.

Tijestu bi se trebao udvostručiti volumen. Kada se to dogodi, dodajte omekšani maslac i ostatak brašna te umijesite tijesto za kruh. Pokrijte tijesto čistom pamučnom krpom i pustite da se diže još sat vremena.

Dobiveno tijesto podijelite na dva jednaka dijela. Stavite ih u pripremljene kalupe i pokrijte krpom na još 45 minuta da se nastave dizati.

Zagrijte pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva i u nju stavite oba kalupa s engleskim muffin kruhom. Pecite ih oko 20 do 25 minuta, odnosno dok kruh ne dobije zlatnosmeđu površinu i termički se ne obradi do kraja.

Ohladite kruh prije posluživanja. Dobar tek!

(IZVOR: www.punkufer.dnevnik.hr)


VIŠE NA TEMU:
MUFFIN
KRUH
HRANA
JELO
RECEPT

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni ovogodišnjim programom Zlatnih žica Slavonije u Požegi?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI