Bez sira! Recept za lažni cheesecake koji će se posebno svidjeti ljubiteljima kokosa

Bez sira! Recept za lažni cheesecake koji će posebno svidjeti ljubiteljima kokosa
(FOTO: Getty Images)

10.5.2021. | 10:17 | zadovoljna.hr
IZVOR: zadovoljna.hr
Pregleda: 1853

Cheesecake je mnogim damama omiljeni kolač – bez obzira na to je li riječ o pečenoj torti od sira ili sirovoj varijanti koja se vrlo lako može smućkati od svega nekoliko sastojaka. U vrlo sličnom kolaču mogu uživati čak i oni koji ne smiju jesti sir ili ne jedu hranu životinjskog porijekla.

Postoje i mnogobrojne verzije za veganski ili lažni cheesecake koji se umjesto od sira radi od indijskih oraščića i kokosova mlijeka te ulja, a koji se može poslužiti s voćem po želji.

S obzirom na to da su sve namirnice koje se koriste u kolaču jestive bez termičke obrade, ne mora se peći. Najteži je pak zadatak čekanje da se kolač ohladi i bude spreman za posluživanje.


Sastojci za lažni cheesecake:
Za podlogu:

200 grama mekanih datulja bez koštica
120 grama oraha


Za nadjev:
250 grama indijskih oraščića
150 grama javorova sirupa ili agavea
150 ml kokosova mlijeka
80 ml rastopljenog kokosova ulja
1 limun

Priprema:
1. U dobrom blenderu ili sjeckalici za povrće usitnite orahe da se pretvore u prah.

2. Izvadite orahe iz blendera i ostavite ih sa strane. U blender ubacite datulje bez koštica i pulsirajte dok ne dobijete pastu.

Ako na raspolaganju nemate mekane datulje, iskoristiti možete i sušene, samo ih pola sati prije pripreme kolača namočite u toploj vodi da omekšaju, a potom ih ocijedite od viška vode.

3. Vratite orahe u blender i miksajte s pastom od datulja dok ne dobijete jednoličnu ljepljivu smjesu. Ako vam je smjesa presuha, dodajte još malo datulja. Ako je prevlažna, dodajte još smrvljenih oraha.

4. Utisnite smjesu u lim za pečenje po želji (pravokutni, kockasti ili kalup za torte) u koju ste prethodno stavili masni papir za pečenje. Stavite u hladnjak na hlađenje dok ne pripremite smjesu.

5. Indijske oraščiće namočite u čistoj vodi večer prije pripreme recepta. Ako ste to zaboravili učiniti, možete ih potopiti na sat vremena u vruću vodu.

6. Ocijedite vodu od namočenih indijskih oraščića i izblendajte ih u kremu zajedno s rastopljenim kokosovim uljem, mlijekom, sokom jednog iscijeđenog limuna i agaveom ili javorovim sirupom. Konzumirate li med, možete i njime zasladiti kolač.

7. Dobivenu smjesu prelijte preko podloge, a po želji ukrasite s voćem ili komadićima sušenog kokosa.

8. Stavite u hladnjak na četiri do šest sati da se lažni cheesecake stisne.

9. Poslužite ohlađeno. Dobar tek!

(Izvor: Zadovoljna.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI