NASLOVNAPOLITIKA
ʺDonijeli smo mjere za pomoć poduzetnicima i nastavili sa započetim investicijamaʺ

FOTO: promo

RAZGOVOR S POVODOM: - požeški gradonačelnik Darko Puljašić o vođenju grada u kriznim situacijama korona virusa

ʺDonijeli smo mjere za pomoć poduzetnicima i nastavili sa započetim investicijamaʺ

1.7.2020. 11:44 | Promo članak PREGLEDA: 1790

Gospodine Puljašić, svi su se gradovi našli u situaciji kada moraju mijenjati planove za ovu godinu. Prihodi su manji pa se to održava i na rashode. Koje su mjere uvedene kako bi se pomoglo onima koji su krizom najviše pogođeni?

Donijeli smo niz odluka o uvođenju mjera za olakšanje poslovanja i života sugrađana. Oslobodili smo plaćanja komunalne naknade one poduzetnike koji su pogođeni mjerama, koji nisu mogli raditi ili koji bilježe 20 i više posto pada prometa. Velika stvar je i smanjenje prireza s deset na sedam posto, a isto tako smanjili smo i porez na potrošnju s 3 na 1 posto i smatramo da će to ubuduće pomoći svim našim poduzetnici kojiima se zahvaljujem na ustrajnosti. Svim donesenim odlukama procjenjuje se da će gradski proračun, odnosno prihodi za ovu godinu biti umanjeni za tri milijuna kuna, no taj gubitak svojevrsno je ulaganje i pomoć onima bez kojih u normalnim okolnostima mi ne bismo opstajali. Moram naglasiti kako sam dnevno u kontaktu s našim poduzetnicima, s ljudima koji zarađuju i zapošljavaju u ovom gradu. S njima u dogovoru smo i donijeli ove mjere koje će, uvjeren sam, u najkraćem roku ipak pokazati da je Grad Požega pravi partner svojim poduzetnicima i da zajedno možemo osigurati u ovom gradu, unatoč svemu, kvalitetan i dobar život.

- Je li kriza utjecala na planirana izdvajanja za poticanje gospodarstva? Koliko ćete novca ove godine podijeliti kroz potpore i koje su najvažnije mjere?


Grad Požega donio je odluku o poticanju zapošljavanja i razvoja poduzetništva na području Grada Požege u 2020. godini u ukupnom iznosu od 300.000,00 kuna, a naš Poduzetnički inkubator radi „punom parom“. No, glavni prioritet nam je uređenje i stavljanje u punu funkciju cijele Industrijske zone čime bismo dodatno potaknuli razvoj malog i srednjeg poduzetništva. Smatram kako je ovo dobar put jer gospodarstvo je jedini izlaz, jedino što nam može pomoći da i dalje imamo ovakvu kvalitetu života i koje može osigurati ostanak na ovim prostorima te našoj djeci sigurnu budućnost. Svrha je jačati konkurentnost gospodarstva, a koje će biti nositelj razvoja ukupne društvene sredine stvarajući materijalnu osnovu i poticajno, razvojno okruženje.

- Tri su godine otkako ste izabrani za gradonačelnika Požege. Kako ste zadovoljni rezultatima, jeste li ostvarili sve što ste planirali?

Mogu reći da sam realativno zadovoljan, no uvijek može više i bolje. U posljednje tri godine napravljen je niz projekata koji su zasigurno podignuli kvalitetu života u našem gradu, a Grad Požega je u ovoj i protekloj godini započeo nekoliko značajnih projekata koji će umnogome doprinijeti razvoju našega kraja.- Koje biste projekte i mjere koje ste realizirali u protekle tri godine istaknuli kao najbitnije za Grad Požegu i njegove građane i zbog čega?

Zasigurno najvažniji projekt je izgradnja Poduzetničkog inkubatora koji je danas dom brojnim mladim poduzetnicima sa širokim spektrom usluga. Ukupno je u inkubatoru 14 poduzeća koja zapošljavaju više od 20 radnika, a riječ je o poduzetnicima početnicima, ali i razvojnim timovima. Tu je široki spektar usluga, od usluga stručnog nadzora građenja, projektiranja, zaštite na radu do auto-servisa.

Posebno smo ponosi na završetak projekta Rekonstrukcije i dogradnje Gradske knjižnice Požega. Radovi na ovom zdanju traju još od 2006. godine, projekt je to koji je do sada koštao oko 16 milijuna kuna, ali naporima Gradske uprave, te uz pomoć Ministarstva kulture, uložili smo značajna dodatna sredstva. Očekujemo kako će u vrlo kratkom vremenu ovaj objekt biti stavljen u punu funkciju. Jer, naši građani zaslužili su suvremenu knjižnicu, a mi radimo knjižnicu za 22. stoljeće, za budućnost.

- Analize pokazuju da je Grad Požega među socijalno najosjetljivijim gradovima u zemlji, a i jedan smo od gradova s najvećim rastom izdvajanja za socijalnu skrb. Koliko ste ove godine osigurali za socijalno najugroženije skupine i kojim mjerama i projektima im pomažete?

Sredstva za financiranje Programa javnih potreba u socijalnoj skrbi u Gradu Požegi u 2020. godini osiguravaju se u Proračunu Grada Požege za 2020. godinu u ukupnom iznosu od 3,3 mil. kn.

Provodimo niz projekata za podizanje razine socijalnog uključivanja marginaliziranih skupina, povećanja razine edukacija i obrazovanja, kao i smanjenja nezaposlenosti poput projekta PUK 40, Petice za dvoje ili Export-expert. Kroz socijalni program Grada pomažemo materijalno slabije stojeće obitelji - korisnike pomoći u podmirenju režijskih troškova, socijalno ugrožene članove Udruge gluhih i nagluhih te korisnike drugih prava iz socijalnog programa Grada Požege. Blagdanski bonovi za potrebite dio su socijalnog programa Grada Požege koji se provodi tijekom cijele godine. Više od 70 umirovljenika koji imaju manju mirovinu od 1.200,00 kuna, primaju dodatak na mirovinu u iznosu 150 do 300 kuna, mjesečno, ovisno o visini mirovine, a tu su i brojni drugi oblici pomoći.

- Koliko se u ovoj godini u financiranju projekata oslanjate na EU fondove i koji su ključni EU projekti koje još planirate do kraja mandata?

Do sada smo iz EU fondova „povukli“ nešto više od 95 milijuna kuna. Zasigurno do sada najveći i najvažniji projekt su „Požeške bolte“ za koji je Gradu Požegi odobreno financiranje u iznosu od 33,5 mil. kuna. Projekt „Požeške bolte“ ukupno je vrijedan 41 mil. kn, pri čemu bespovratna sredstva iznose 33,5 mil. kn. Primaran naglasak je na rekonstrukciji zgrade i postavljanju stalnog postava Gradskog muzeja Požega koji predstavlja centralno mjesto promocije kulturno-povijesne baštine grada uz opremanje Centra za posjetitelje "Požeška kuća" kao početnog mjesta od kojeg cijela turistička priča počinje.

Uz to, imamo i niz projekata koji su u pripremi i čekaju prijavu i raspisivanje javnih poziva poput izgradnje školske-sportske dvorane OŠ Antuna Kanižlića, rekonstrukcije Trga Sv. Trojstva, izgradnje nove gradske tržnice, uređenje našeg šetališta Stari grad, proširenje Poduzetničkog inkubatora i mnogi drugi.

- Na području Grada Požege dosta se radi na uređenju komunalne infrastukture. Što biste izdvojili od kapitalnih ulaganja?

To je svakako uređenje na dionici državne ceste D38 kroz Požegu čiju su investitor Hrvatske ceste d.o.o. Radovi će se izvoditi u dužini od 3,02 km, a u sklopu rekonstrukcije izgradit će se šest kružnih tokova. Predviđeno je da se kroz ove radove na navedenim lokacijama u potpunosti riješi mreža podzemne infrastrukture te izgradi novi nogostup i biciklistička staza što će pridonijeti većoj prometnoj sigurnosti svih sudionika u prometu. Započeli su i radovi na nastavku izgradnje kanalizacijske mreže u Ulici Jagodnjak u Požegi. Riječ o radovima vrijednima 3,9 milijuna kuna koji bi trebali biti završeni u razdoblju od dvije godine.

- Jedan od velikih projekata u kojemu ste partner je i izgradnja aglomeracije. Što će ona u konačnici donijet građanima Požege i ovoga kraja?

Projekt Aglomeracija Požega se ostvaruje u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike, Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvom financija te Hrvatskim vodama. Naručitelj i korisnik projekta je Tekija d.o.o., dok posredničku ulogu projekta obnašaju Hrvatske vode. Aglomeracija Požega obuhvaća rekonstrukciju sustava vodoopskrbe i sustava odvodnje te projektiranje, nadogradnju i rekonstrukciju uređaja za pročišćivanje otpadnih voda. Zajedničkim snagama dovest ćemo na jednu primjerenu razinu sve naše ulice što naši sugrađani i zaslužuju. Hvala svima koji sudjeluju u ovom projektu i brinu da ga završemo što kvalitetnije i bezbolnije. Ponosan sam što u mom mandatu završavamo nešto što je našim sugrađanima obećavano zadnjih 40 godina, ali i pozivam da se svi priključimo na tu kanalizaciju, da taj veliki projekt u koji je uloženo mnogo ima svoj smisao.

- Moramo istaknuti i dobru suradnju s Mjesnim odborima na području Grada. Koliko je ona važna u planiranju novih komunalnih projekata?

Nasipavanje cesta i kanala, postavljanje stupova ulične rasvjete, sanacija kolnika, uređenje groblja samo su neki od problema s kojima se svakodnevno suočavaju stanovnici prigradskih naselja, a koje Grad nastoji riješiti. Svjestan sam da širi gradski prsten još uvijek nije riješen komunalnom infrastrukturom primjerenom 21. stoljeću, međutim trudimo se i pokušavamo u što kraćem vremenu, i po mogućnosti sa sredstvima fondova i EU, što više toga odraditi. Naravno da želimo da do svake kuće ide asfalt, da ima rasvjetu, kanalizaciju i sve potrebno, međutim to još uvijek nismo uspjeli odraditi na svim mjestima. Uvijek sam prema vama bio iskren i nisam obećavao ono što ne možemo odraditi. Zahtjeva je bilo puno i nastojali smo ih dijeliti tako da u svakom mjesnom odboru nešto bude napravljeno.

- Općenito, koji su glavni ciljevi i planovi koje imate za preostalih godinu dana?

Uz završetak projekata koje sam ranije spomenuo, na prvom mjestu svakako je stavljanje u punu funkciju požeške Industrijske zone, zatim povećanje konkuretnosti i zapošljavanja u gradu Požegi te projekt uređenja i rekonstrukcije glavnog gradskog Trga Sv. Trojstva. Na svim projektima i idejima intenzivno radimo te se nadamo njihovom završetku u ovoj i idućoj godini.


Tagovi: politika, hdz, parlamentarni izbori, darko puljašić, požega, gradonačelnik, intervju

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Mitar, Darko, Tamara i Peki- biseri požeške politike ili kako funkcioniraju mediji u Požeštini

.

Brodski portal bi mogao ministricu koštati fotelje

.

HNB izdala nove srebrnjake u povodu 25. obljetnice vojno-redarstvenih operacija ʺBljesakʺ i ʺOlujaʺ

.

SRETAN KRAJ: Otac i sin ponovno zajedno, Šimun izašao iz bolnice

.

28 novih slučajeva koronavirusa u protekla 24 sata, u bolnicama ukupno 110 osoba

.

Općina Velika isplatila naknade za novorođenu djecu

.

TRAŽITE POSAO? Vrtić u Jakšiću zapošljava četiri djelatnika

.

U Požeško-slavonskoj županiji se broj zaraženih povećao na ukupno osam, Stožer CZ vrlo škrt s informacijama

.

ʺLipik vode d.o.o.ʺ preuzeo specijalizirana vozila vrijedna 2.8 milijuna kuna za potrebe projekta Aglomeracije Lipik-Pakrac

.

Poznat program ovogodišnjeg Aurea Festa koji se održava od 28.-30. kolovoza

Građ. Zemljište Lovre pl. Matačića Varelovac

kredit Ponuda između posebno (Ogulin)

RUŽMARIN ZA SVATOVE

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Bez struje će biti...

.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti svečano obilježen u Dervišagi

.

Tri prometne nesreće s materijalnom štetom, dva počinitelja pobjegla i policija za njima traga

.

Od danas za sav promet zatvorena cesta DC51 od Brestovca do čvorišta Nova Gradiška

.

Ovo moramo probati! Recept za kremastu ljetnu štrudlu od vanilije i višanja

.

Danas promjenljivo, kiša i pljuskovi bit će češći prijepodne

.

Nesvakidašnja prosidba o kojoj se priča: Plakala je, jedva je došla sebi

.

Danas potraga na Psunju

.

Počasna plovidba broda Šokadija od Osijeka do Vukovara

.

Misa zahvalnica u požeškoj Katedrali povodom Dana pobjede i domovinske zahvlanosti i Dana branitelja

.

U protekla 24 sata zabilježeno je 58 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2

.

ŠTE JE ʺOLUJAʺ? Događanja oslobodilačke vojno-redarstvene operacije „Oluja ’95.“

.

Polaganjem vijenaca u Lipiku obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

.

BROĐANIN KOJI JE SUDJELOVAO U OLUJI: „Neka mi imamo Hrvatsku, koštala nas je“

.

Na Trgu 123. brigade položeni vijenci povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja

.

KAMPIRA ISPRED PAKRAČKE BOLNICE: ʺOvdje sam da Šimun zna da nije sam, čujemo se toki-vokijemʺ

.

Gradonačelnik Darko Puljašić čestita Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

.

Evo kako danas rade trgovine i šoping centri

.

Europa daje manje novca za hrvatsku poljoprivredu (Slavoniju)

.

Ljetni hit: Zaboravljeno varivo iz 80-ih koje se može skuhati za manje od 20 kuna

.

Danas promjenljivo i pretežno oblačno

FOTONALAZ

Nesvakidašnja prosidba o kojoj se priča: Plakala je, jedva je došla sebi