NASLOVNAPOLITIKA
ʺDa je Jugoslavija bila članica EZ ʺraspalaʺ bi se na civiliziran načinʺ

FOTO: hsls

HSLS POŽEGA

ʺDa je Jugoslavija bila članica EZ ʺraspalaʺ bi se na civiliziran načinʺ

16.5.2019. 19:03 | HSLS Požega PREGLEDA: 732

Europska unija nastala je u težnji da se na području Europe trajno očuva mir; da se Europa nakon Drugog svjetskog rata što prije gospodarski oporavi te da bi ljudi živjeli slobodno. Temelji Europske unije počivaju na četiri slobode – slobodno kretanje: ljudi, roba, usluga i kapitala te, naravno, na demokratskom ustroju vlasti. Da je kojim slučajem bivša Jugoslavija ispunjavala kriterije za ulazak u Europsku zajednicu, rata nikada ne bi bilo, a ako bi se Jugoslavija i 'raspala' to bi bilo na civiliziran način. Ovo je samo jedan primjer zašto je Europska unija dobra i zašto ne treba vjerovati populistima koji kritiziraju EU. Europska unija kao i svaka politička zajednica ima svojih mana, ali očuvanje mira, sloboda svakog čovjeka, ravnopravnost i gospodarski prosperitet, nemaju alternativu.

Upravo zato što u parlamentu EU prevladavaju progresivne političke snage EU ima budućnost, a tako bi trebalo ostati i nakon EU izbora koji su pred nama. Pokazali su i naši EU zastupnici kako mogu surađivati zajedno kada je u pitanju interes RH te su tako više puta surađivali Ruža Tomašić i Tonino Picula. Dubravka Šuica i Jozo Radoš u Saboru bi se prije potukli, nego surađivali, ali u Strasbourgu je suradnja bila itekako moguća.

U Europskoj uniji donosi se većina odluka koje su važne i za našu svakodnevnicu. Odluke EU, Sabor RH samo implementira u nacionalno zakonodavstvo, a sve je više uredbi koje se izravno primjenjuju. Stoga su EU izbori jednako važni kao i nacionalni, ako ne i važniji. Nužno je zato izaći na izbore i svoj glas dati progresivnim političkim strankama, onim strankama koje se zalažu za temeljne vrijednosti Europske unije, a to su prije svega liberalne stranke. Kako se na EU izborima svoj glas može dati i pojedincu, onda svakako treba birati slobodoumne pojedince, one koji nisu stranački vojnici i one koji će znati zaštititi interese građana Hrvatske u Europskoj uniji. Na EU izborima se nikako ne može glasovati „PROTIV“ nečega ili nekoga, samo „ZA“. Budite slobodni i izdvojite 15 minuta svoga vremena i izađite na EU izbore.


Tagovi: politika, hsls, požega, eu, izbori