NASLOVNAPOLITIKA
Zašto je Baška toliko bitna da zbog nje HDZ-ov gradonačelnik Glavić čak i prijeti?

FOTO: Arhiv

Zašto je Baška toliko bitna da zbog nje HDZ-ov gradonačelnik Glavić čak i prijeti?

26.8.2022. 12:20 | Ante Mandarić PREGLEDA: 5321

Tragom jučerašnje izvanredne presice požeško-slavonskog SDP-a, a na kojoj su sudjelovali istaknuti članovi te stranke, razgovaralo se o prijetnjama aktualnog gradonačelnika Požege dr. sc. Željka Glavića koje su upućene prema šefu oporbe, Mitru Obradoviću.

Kako smo imali prilike doznati, Mitar Obradović, inače predsjednik ŽO SDP-a Požeško-slavonske županije, aktualni potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Požege te neformalni šef oporbe upoznao je javnost o tome da Odmaralište u Baškoj već drugu turističku sezonu za redom nije u upotrebi, a čime Grad Požega trpi veliku financijsku štetu iz razloga ne prihodovanja novca, a koja se mjeri u stotinama tisuća kuna godišnje. 

„Umjesto smijeha Požežana, u Baškoj – pustoš, smeće i parking za radnike okolnih objekata. Gradonačelnik ne zna, ne želi ili ne smije raditi posao za koji je izabran. Još dvije izgubljene godine za Požežane.“ – kratko je izjavio Mitar Obradović prilažući nekoliko fotografija popularnog požeškog odmarališta na kojima su mnogobrojne generacije Požežana po prvi puta zaplivali u moru, doživjeli prve simpatije, zaljubljivanja, odrastanja...
Nakon što je dio lokalnih medija objavio Obradovićevu izjavu o Baškoj, očigledno isprovociran i revoltiran, gradonačelnik Požege Željko Glavić (HDZ), inače osoba za koju važi da je uglađena i mirna, putem SMS poruke jučer je u 15:37 sati, kontaktirao Mitra Obradovića te mu je prijetio zbog njegova izlaganja i ukazivanja problema u Baškoj. „Odgovorio bih na članak na 034, ali Zakon mi ne dopušta pa moram šutiti. Nemojte baš previše o tome, zbog sebe.“ – sadržaj je Glavićeve poruke koja je bila upućena Obradoviću. Iz SMS-a je vidljivo po načinu obraćanja da je nekakav odnos između spomenutih aktera postojao, no ne treba isključiti da se radilo tek o običnoj Glavićevoj bahatosti i aroganciji, a prilikom čega je htio demonstrirati svoju silu i moć. Ne tako davno, za vremena gradonačelnika Grada Požege, Vedrana Neferovića, Gradsko vijeće Grada Požege odlučilo je popularno odmaralište u Baškoj na otoku Krku dati u dugogodišnji najam. Tako je putem javnog natječaja za koncesionara izabrana tvrtka Vallis Aurea Baška j.d.o.o., a koja je na konto Grada Požege mjesečno za najam uplaćivala 22.035,00 HRK odnosno 264.420,00 HRK godišnje. Dodajmo činjenicu da se radi o procijenjenoj vrijednosti navedene nekretnine na nešto više od tri milijuna eura, ali i činjenicu da su tadašnjem gradonačelniku Neferoviću prebacivali da je odmaralište dao u koncesiju za vrlo mal iznos, a što je, pokazat će vrijeme, daleko više nego li trenutni gradonačelnik Glavić kasira na konto odmarališta, čitaj nula kuna. 

Upravo dolaskom Glavića na mjesto gradonačelnika Požege očekivalo se puno, a jedna od stvari bilo je ponovno stavljanje u funkciju odmarališta u Baškoj na način kojim bi se godišnje uprihodio ozbiljan novac u korist proračuna Grada Požege. Tako je svojedobno gradonačelnik Glavić provodio anketu u kojoj su građani odlučivali o sudbini odmarališta, a koje je nakon objave rezultata, bilo pokušano dati u najam udrugama putem javnog natječaja. Bolje upućeni izvori tvrde nam kako postavljene uvjete nije ispunjavala gotovo niti jedna od udruga s područja Požeško-slavonske županije, a što je u konačnici rezultiralo time da se od spomenute opcije odustalo. 

'I dalje ćemo se voditi onim što su nam građani odgovorili u anketi i mimo nje. Nije nikakav problem, održavat ćemo na način da ćemo dati pokositi i urediti kako ne bi izgledalo ružno. No, tamo je iščupana kompletna kuhinja, šalteri, rasvjeta, ograda,... a da će netko to uzeti na godinu ili, pak, dvije - nije isplativo. Vjerojatno ćemo odmaralište dati školama na korištenje uz, naravno, potporu Grada. Prethodno taj objekt će trebati urediti, a sredstva planirati. Ono što su građani htjeli tako će i biti napravljeno. - pojasnio je gradonačelnik Glavić na 12. sjednici Gradskog vijeća Grada Požege, a koja je održana pred ovogodišnju ljetnu sezonu, točnije 26. svibnja 2022. godine. 

Naime, kako je dodatno pojasnio, od 15. lipnja do 1. rujna - dakle, između završetka tekuće i početka nove nastavne godine - odmaralište u Baškoj moći će koristiti učenici, a prije i poslije sezone ono će biti prepušteno umirovljenicima.

- Bit će tu puno pitanja vezanih za financiranje i pravnu regulativu. Postupak je to za koji je potrebno vrijeme, no kroz godinu dana to možemo riješiti. Godinu ne gubimo zbog pravnih problema, nego zbog toga što je objekt kompletno devastiran i bez ozbiljnih sredstava ne možemo ga staviti u funkciju. Veliko je pitanje i koliko će sve to na kraju koštati, no to je nešto što ne možemo izbjeći, nego moramo napraviti. - zaključio je požeški gradonačelnik, dr.sc. Željko Glavić.

Postavlja se pitanje, gdje su uspješni i dokazani kadrovi dr. sc. Željka Glavića koje je urbi et orbi prije izbora u kampanji svekolikom pučanstvu i požeškoj javnosti najavljivao? Nije valjda ih nema i da ne znaju upravljati i gospodariti gradom? Od Glavićevog stupanja na vlast prošlo je više od godinu dana, a odmaralište u Baškoj još jednu sezonu zjapi bez konkretne odluke, plana i cilja čekajući bolje dane. Nejasno je zbog čega taj mrtvi kapital nije stavljen u funkciju ove godine, a sve kako bi požeška djeca, školarci, umirovljenici, osobe sa zdravstvenim poteškoćama, oni lošijeg financijskog stanja mogli barem sedam dana u godini bezbrižno uživati u čarima ljeta u objektu koji je u vlasništvu Grada Požege. 

Problem nastaje onog trenutka kad znamo da zbog očite nesposobnosti i bezidejnosti gradonačelnika Glavića i njegove administracije, gradski proračun neće uprihoditi, ako nekadašnji godišnji najam uvećamo za cijenu inflacije i tržišna kretanja, 400-tinjak tisuća kuna godišnje, s obzirom na to da je visina najma za vrijeme gradonačelnika Darka Puljašića povećana u odnosu na period do 2017. godine. Novac je to kojim bi se svake godine mogla asfaltirati ili rekonstruirati jedna manja ulica u Požegi i okolici, kao što su i neki oporbeni gradski vijećnici primijetili, no za to očito gradonačelnik Glavić skupa sa svojim dokazanim i uspješnim timom nema sluha. Evidentno je da su goreći problemi kadrovske križaljke, a ne razvoj Požege i investicije, zbog kojih je već DORH izvršavao izvide u Gradskoj upravi Grada Požege, a pitanje je što se događa Baškom i(li) što će se tek događati. 

Dodajmo sve glasnije priče i optužbe o tome da gradski oci (javni i tajni) u planu imaju Bašku prodati, ali da je prije toga potrebno istu devastirati, da za znanog kupca bude mizerija od cijene. Također, špekulira se o tome da je u tom poslu Mitar Obradović izbačen iz igre, koje i kakve ne znamo, no to su samo priče, a od kojih za sada nije poznato jesu li istinite. Ipak, znakovite su prijetnje koje su upućene od strane Glavića ka Obradoviću, a da bi netko nekome takvo što napravio zasigurno mora imati itekako valjan razlog, a o čemu također možemo samo nagađati. Prijetnje su to za svaku osudu, a pitanje je hoće li se vladajući HDZ o svemu očitovati. 

Zaključno, možemo reći da se Požežani nalaze u situaciji koju bi najbolje opisao stih popularnog pjevača Mladena Grdovića:”… leti vrime, idu dani, sve je isto ka i lani!”, a ostaje za vidjeti što će se u narednim danima događati po pitanju odmarališta u Baškoj…


Tagovi: mitar obradović, prijetnje, Željko Glavić, sms, poruka, oporba, HDZ, SDP, Baška, odmaralište baška

Političari piju, a građani plaćaju

Zbog iznesenih prijetnji: Tražimo neopozivu ostavku HDZ-ovog gradonačelnika Željka Glavića !!!

Mitar Obradović: Umjesto smijeha Požežana, u Baškoj pustoš, smeće i parking za radnike okolnih objekata

BRAK IZ INTERESA: Jesu li Željko Glavić (HDZ) i Mitar Obradović (SDP) u tihoj koaliciji?

Priopćenje: Novi pročelnici fetiši gradonačelniku, Odmaralište Baška žrtva njegove nesposobnosti, a vijećnici lupetaju

Obradovića ohrabrio mini rezultat, pa najavio novu kandidaturu za gradonačelnika?

Mitar Obradović: Gradonačelniče, zašto bez kriterija trošite sredstva za sport???

Mitar Obradović dao podršku RADNICIMA u štrajku tvrtke Komunalac d.o.o.

Mitar Obradović: Gradonačelniče, Požežani žele da se u Požegi javno obilježi podrška ukrajinskom narodu

Neslužbeno: M. Obradović ponovno izabran za predsjednika ŽO SDP-a Požeško-slavonske županije sa skoro pola glasova članstva, SVEGA 65 glasova

Članovi Gradskog odbora SDP-a i saborska zastupnica Vlašić-Iljkić položili vijence povodom Dana državnosti

Mitar Obradović: Hvala svima koji su zaokružili listu SDP-a. Naš posao tek počinje

Mitar Obradović i lista: Ostavite ključ Grada na vidljivom mjestu, promjene će u ponedjeljak zasukati rukave

Obradović i Zima: Uzlazni trend je na našoj strani, u nedjelju se odlučuje za poštenu ili korumpiranu Požegu

Saborska zastupnica Vlašić-Iljkić: Požega je spremna za promjene

Mitar Obradović: Imamo najoptimističniju i najpozitivniju listu za Gradsko vijeće Požege

Obradović: Nisu to kapitalni objekti, to su kriminalni objekti HDZ-a 2013.-2021., HDZ se treba ispričati

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

On-line kampanja Nacionalni dan hodanja 1. listopad i Nacionalni tjedan dojenja 1.-7. listopada

.

UPRAVO: Prometna nesreća u Cerovcu

.

Za Slavoniju upaljen žuti meto alarm: Posvuda kiša i pljuskovi

.

Novi Zakon o radu na snagu stupa 2023. godine, a donosi brojne novosti. Plaća do 15. u mjesecu, rad na daljinu...

.

Trudnoća: Što nas čeka nakon plusa na testu?

.

HŽ IMA NOVI REKORD; Vlak iz Osijeka do Zagreba kasnio gotovo tri sata!

.

U napolitankama iz Lidla pronađena salmonela

.

Hrvatske ceste iz godine u godinu provode značajne investicije na području Požeško-slavonske županije

.

Krvava makljaža u Bektežu i krađe drva samo su dio kaznenih djela koja su počinila sedmorica muškaraca s područja Kutjeva

.

Najava pojačanih mjera u prometu

.

FRKLJEVCI: Muškarac(32) teretnim vozilom sletio s kolnika u kanal i udario u zemljanu površinu

.

NAPETO U POŽEGI: Četvorica osumnjičena za kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta

.

TRANSAKCIJA HEP Plin kupio Pakrac-Plin

.

Hoće li se privremeno gasiti i mobilne mreže? Veliki problemi očekuju teleoperatere i korisnike

.

Blagdan sv. Mihaela u Stražemanu nedaleko Požege

.

Sportski vikend, 01. i 02. 10. 2022. - Sportska dvorana Tomislav Pirc

.

Proslava sv. Vinka Paulskog u požeškom samostanu sestara milosrdnica

.

PSŽ: Na posljednjem testiranju obrađeno je 36 uzoraka, od kojih je 11 pozitivnih

.

Talijanski kolač s jabukama: Lagan recept za finu jesensku slasticu

.

Danas pretežno oblačno uz povremenu kišu i grmljavinu

.

Tko će narednih godina biti načelnik PU Požeško-slavonske županije?

.

Posjeti HeadOnEast festival i uživaj kao kralj!

.

Zlatni Lug četvrtu godinu za redom u 100 vodećih hrvatskih restorana

.

034 portal vodeći medij u Požeško-slavonskoj županiji: Više od 50 tisuća pratitelja na društvenim mrežama!

.

U ponedjeljak se održava Dekanski sat na Fakultetu turizma i ruralnog razvoja u Požegi

.

Djeca iz dječjeg vrtića „Grozdić“ posjetili Interventnu policiju u Kutjevu

.

Restoran Shhhuma u Velikoj postao nositelj standarda Okusi tradicije Zlatne Slavonije

.

NESRETAN SLUČAJ U SLAVONIJI: Policajac mora platiti RH odštetu zbog slučajnog ranjavanja kolege

.

Evo koliko stvarno troši vaš hladnjak, no ovim trikovima ipak možete uštedjeti

.

Trebamo li isključiti sve elektronske uređaje tijekom grmljavine? Evo odgovora

.

IZ AMERIČKE KUHANJE: Popcorn piletina

.

PREDLOŽIO JOJ DA SUDJELUJE U GRUPNJAKU: Muškarac iz Sikirevaca pronašao neprimjerene poruke koje je svećenik slao njegovoj supruzi

.

Ovo su cijene po kojima se lani kupovalo poljoprivredno zemljište

.

Požežanin (55) naručio PVC stolariju, uplatio avans pa ostao i bez stolarije i bez više od 3000 kn avansa

.

MAKLJAŽA U POŽEŠKOM KAFIĆU: Potukla se trojica muškaraca

.

Struje neće biti...

.

Slijedi li novo poskupljenje sira? Proizvođači traže smanjenje stope PDV-a

.

Ronilački klub Požega sudjelovao na eko akciji Think Green - Šibenik 2022 u organizaciji RK ʺRoniti se moraʺ

.

Tijekom posljednja 24 sata u PSŽ 13 novooboljelih osoba od koronavirusa

.

MORH zapošljava 11 doktora medicine

.

Biskup Škvorčević predvodio slavlje u požeškoj Katedrali na dan 25. obljetnice uspostave Požeške biskupije

.

Požeška biskupija dodijelila zaslužnim vjernicima medalju Požeške biskupije s Poveljom zahvalnosti

.

Danas pretežno oblačno uz kišu i grmljavinu

FOTONALAZ

Posjeti HeadOnEast festival i uživaj kao kralj!