Zašto rezati gomolje krumpira prije sadnje?

16.2.2023. | 13:05

agroklub.com
IZVOR: agroklub.com

Pregleda: 4172

NOVO

Spavate li u čarapama? Evo što stručnjaci kažu o tome
Zanima vas s koliko ljudi u Hrvatskoj dijelite ime i prezime? Evo kako možete provjeriti
Na popisu najboljih mesnih proizvoda na svijetu je čak šest hrvatskih!
Stari grad će sravniti pa izgraditi garažu i Tower centar
Dan obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika u Požeškoj biskupij
Kreće jedno od najvećih ’čašćenja’ u povijesti Hrvatske: Ovaj mjesec redovito pratite stanje na računima, mogli biste se ugodno iznenaditi
Nakon devet mjeseci radova, most u Kusonjama otvoren za promet
GRAĐANI APELIRAJU ’Sramota je da vladajući godinama ne mogu urediti 10 metara mosta!’
Kremasta fantazija: Recept za Mileram tortu sa šumskim voćem
Učenici požeške OŠ „Dobriša Cesarić“ posjetili Dom za starije i nemoćne


(FOTO: Depositphotos/gorvik)

16.2.2023. | 13:05 | agroklub.com
IZVOR: agroklub.com
Pregleda: 4172

Jedan od načina da se smanji količina potrebnog sjemenskog krumpira je rezidba gomolja. Ovom postupku se pribjegava i kada su oni preveliki, jer su za sadnju optimalne težine 40 do 60 g. Sitnije od 40 g neće dati dobar prinos, a krupnije od 100 g nisu ekonomski isplative.

Potrebno je koristiti oštar nož koji se dezinficira prije i tijekom ovog postupka. Tako smanjujemo mogućnost širenja potencijalnih infekcija koje bi mogle dovesti do propadanja gomolja.

Kako ih izrezati?Rezidba se obavlja 10 do 15 dana prije sadnje. Za to vrijeme trebaju zarasti rezne rane. Otvoreno tkivo je idealno mjesto da se nasele uzročnici bolesti (bakterije, gljivice, virusi), a miris bi privukao zemljišne štetnike. 


Ovisno od veličine, gomolji se dijele na dva, tri ili četiri dijela. Na svakom se trebaju nalaziti dva ili više pupova iz kojih će narasti biljke koje su nositelji budućeg roda. Najbolje će niknuti dijelovi koji imaju tri ili četiri pupa.

Neka rane zarastuKroz ranu se ubrzano gubi voda, dolazi do dehidratacije i propadanja izrezanih dijelova. Zbog toga izrezane dijelove poredamo u jednom sloju i ostavimo na sobnoj temperaturi sljedeća 24 h.

Kako bi potakli stvaranje kalusnog tkiva, površinu možemo prekriti pepelom od drveta. Prostor treba biti prozračan i da nije direktno izložen suncu. Temperatura se održava između 14 i 18ºC, a vlažnost oko 80 posto. Za to vrijeme rane će zarasti i smanjit će se propadanje zbog hladnog i vlažnog zemljišta, pojave bolesti ili napada štetnika.

Rezanje gomolja se može obaviti neposredno prije sadnje, ali samo u slučaju ako je zemljište toplo, rahlo, dobro pripremljeno. Tad dolazi do brzog zarastanja i razvoj novih biljaka.

(IZVOR: www.agroklub.hr)
VIŠE NA TEMU:
KRUMPIR
POLJOPRIVREDA
SAVIJETI

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Mislite li da je uvođenje eura dodatno pogoršalo stanje u Hrvatskoj?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI