Recept za austrijski gulaš od krumpira

Gulaš od krumpira
(FOTO: Shutterstock)

5.2.2024. | 09:30 | Pun kufer
IZVOR: punkufer.hr
Pregleda: 2607

Ovaj fini gulaš bogatog okusa, tople boje i brašnasto-kremaste teksture koji voli ljuto i dobro prija zimi, jako je jednostavno napraviti. Danas naširoko obožavani klasik austrijske kuhinje, nekad su spremali samo najsiromašniji jer – ako bolje pogledate, ovo je gulaš od krumpira i luka. Kobasice su došle kasnije, barem kod onih koji su ih si mogli priuštiti.

Austrijski gulaš od krumpira često će se naći na jelovnicima austrijskih restorana, ali i na kućnim jelovnicima diljem nekadašnje Austro-Ugarske, pa ni kod nas nije nepoznat. A ako ga niste probali, sigurni smo da će vas ovo pravo zimsko jelo na žlicu oduševiti raskošnim okusom koji daju tako obične namirnice i malo začina.

Sastojci za austrijski gulaš od krumpira:


4 velika ili 7 srednjih brašnastih krumpira
3 srednje glavice žutog luka
1 češanj češnjaka
2 veće dimljene kobasice
2 žlice mljevene slatke paprike
1 čajna žličica mljevene ljute paprike
2 čajne žličice octa (bilo kojeg)
1 žlica rajčice u tubi
1 čajna žličica mažurana
1 3/4 čajne žličice sjemenki kima
1/2 čajne žličice šećera
½ čajne žličice fine soli
½ čajne žličice svježe mljevenog papra
2 lista lovora
1 kocka za juhu
7-8 šalica vode (1,75 - 2 l)


Priprema austrijskog gulaša od krumpira:

Ogulite, operite i narežite krumpir na kockice od otprilike 2 centimetra.

Pripremite lonac s 8 šalica vruće vode koju ćete postupno dodavati kasnije.

Luk narežite na sitno. Zagrijte 2 žlice ulja u velikom loncu, dodajte luk i kuhajte na jakoj vatri 5 minuta uz stalno miješanje. Nakon 5 minuta smanjite vatru i dinstajte još 15 minuta, i dalje miješajući, dok luk ne omekša i ne dobije zlatno-smeđu boju. Zadnje 2 minute dodajte protisnuti češnjak. Kad se počne primati za posudu, dodajte obje vrste paprike. U loncu treba biti dovoljno ulja da paprika ne zagori. Miješajte 10 sekundi pa ulijte ocat.

Dodajte pastu od rajčice, mažuran i kim. Promiješajte pa postupno ulijte 1 šalicu vruće. Pustite da se reducira, a zatim dodajte još jednu šalicu. Pustite da se kuha dok ne dobije kremastu konzistenciju.

Ako želite glatki umak, izmiksajte ga štapnim mikserom ili u blenderu. Vratite umak od luka u lonac i dodajte šećer, sol, papar, lovor i izmrvljenu kocku za juhu.

Polako dodajte šalicu po šalicu vode (jednu ostavite) i krumpir pa kuhajte otklopljeno pola sata.

Narežite kobasice na prst debljine i kuhajte ih s krumpirom. Kad je krumpir kuhan izvadite dio i izgnječite vilicom, po potrebi dodajte tekućine od gulaša i još jednom izgnječite da dobijete glatku smjesu pa je vratite u gulaš i kuhajte još nekoliko minuta da se gulaš malo zgusne.

Poslužite s kriškom kruha i uživajte.

izvor: Pun kufer


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI