Uvodi se povećanje godišnjih količina plavog dizela za poljoprivrednike

traktor
(FOTO: 034portal/A.L.)

3.8.2023. | 10:54 | agroklub.hr
IZVOR: agroklub.hr
Pregleda: 4501

Uvodi se povećanje dodijeljenih godišnjih količina plavog dizela za tekuću 2023. godinu korisnicima prava u poljoprivredi zbog povećanih potreba posebno u ekstremno nepovoljnim vremenskim uvjetima, od mraza, suše, orkanskog nevremena, tuče, poplava, koji svake godine pogađaju naše poljoprivrednike i uzrokuju velike štete u proizvodnji što zahtijeva intenzivnije korištenje razne mehanizacije i povećani broj prohoda na površinama radi osiguranja proizvodnje hrane, stoji u Pravilniku o izmjenama pravilnika o primjeni zakona o trošarinama koji se odnosi na plavi dizel.

Nadalje, u ovom pravilniku Ministarstva financija, koji je trenutno u javnom savjetovanju, navodi se da za namjene u poljoprivredi pravo na potrošnju ostvaruje korisnik upisan u Upisnik poljoprivrednika/Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva koji je u prethodnoj i/ili tekućoj godini pravovremeno podnio zahtjev za izravnu potporu i IAKS mjere ruralnog razvoja sukladno Zakonu o poljoprivredi.

Tko ostvaruje prava?


On može ostvariti pravo na potrošnju plavog dizela temeljem prijavljenih površina i/ili grla stoke u jedinstvenom zahtjevu u prethodnoj godini, i to u količinama utvrđenima u donjoj tablici koji je njegov sastavni dio. Ako se korisnik bavi uzgojem ugroženih izvornih pasmina domaćih životinja, minimalni broj grla za koje se može ostvariti ovo pravo iznosi jedan, osim kod konja gdje minimalni broj grla iznosi tri.


Također, mogu ga ostvariti oni koji se bave tovom svinja, brojlera, pura, pataka i gusaka, uzgojem i držanjem konja i magaraca, pčela, kokoši nesilica i ugroženih izvornih pasmina domaćih životinja i temeljem toga je upisan u registre i evidencijama koje vodi Ministarstvo poljoprivrede i/ili ovlaštena ustanova, i/ili pravni subjekt kojem je sukladno posebnom propisu povjereno vođenje evidencije.

Pravo na potrošnju plavog dizela ostvaruju temeljem:

broja razvrstanih grla na liniji klanja te izvezenih grla tovljenika koje korisnik ima evidentirana u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca prethodne godine u evidencijama koje vodi Ministarstvo poljoprivrede i/ili ovlaštena ustanova. Minimalni broj grla za koja se može ostvariti pravo na potrošnju plavog dizela iznosi 50

broja grla kopitara koje korisnik ima evidentirana na dan 31. prosinca prethodne godine u evidencijama koje vodi Ministarstvo poljoprivrede i/ili ovlaštena ustanova. Minimalni broj grla za koja se može ostvariti pravo na potrošnju plavog dizela iznosi tri

broja selećih jedinica koje korisnik ima evidentirana na dan 31. prosinca prethodne godine u evidencijama koje vodi Ministarstvo poljoprivrede i/ili pravni subjekt kojem je sukladno posebnim propisima povjereno vođenje evidencije pčelara i pčelinjaka u Republici Hrvatskoj. Seleću jedinicu čini 30 pčelinjih zajednica predviđenih za seljenje ili

broja brojlera, pura, pataka i gusaka ʼante mortemʼ koje korisnik ima evidentirane u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca prethodne godine u evidencijama koje vodi Ministarstvo poljoprivrede i/ili ovlaštena ustanova te broja kokoši nesilica evidentiranog u Upisniku kokoši nesilica, kojeg vodi Ministarstvo poljoprivrede, na dan 31. prosinca prethodne godine. Minimalni broj brojlera, pura, pataka i gusaka za koje se može ostvariti pravo na potrošnju plavog dizela iznosi 500, a kokoši nesilica 350.

Dodatna prava na potrošnju mogu ostavariti ako su u tekućoj godini podnijeli zahtjev za izravnu potporu po površini, za mliječne krave, krave dojilje, rasplodne krmače, koze i ovce, te ugrožene izvorne pasmine domaćih životinja.

Dodatne količine

"Dodatno pravo ostvaruje se samo za pozitivnu razliku u broju hektara poljoprivrednih površina, u broju mliječnih krava, krava dojilja, rasplodnih krmača, koza i ovaca te izvornih pasmina domaćih životinja za koje je podnio zahtjev za izravnu potporu u tekućoj godini u odnosu na stanje u zahtjevu iz prethodne godine ili ako u tekućoj godini prvi put podnosi zahtjev za izravnu potporu po poljoprivrednoj površini ili za stoku", stoji između ostalog u pravilniku kojeg je objavilo Ministarstvo financija.

Količine plavog dizela po korisniku obračunat će Agencija za plaćanja do 15. siječnja tekuće godine, a količine temeljem utvrđenih dodatnih pravado 30. rujnatekuće godine.

Tablica:Pokazatelji prava na potrošnju plavog dizela za namjene u poljoprivredi

(IZVOR: www.agroklub.hr)Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI