U SBERBANCI GRAĐANI ĆE MOĆI PODIZATI SAMO LIMITIRANI IZNOS: ʺBanka propada ili će vjerojatno propastiʺ

sberbank
(FOTO: sberbank.cz)

28.2.2022. | 09:35 | Andrea Lužanac
Pregleda: 3000

Ovih dana već smo pisali o gužvama koje nastaju ispred Sberbanke u Požegi. Građani su zabrinuti za svoj novac od trenutka kada kada je EU nametnula sankcije Rusiji zbog invazije prema Ukrajini. Sberbank je rusko poduzeće za bankarstvo i financijske usluge, tako da Sberbank također snosi sankcije EU.

Požežani su zabrinuti za svoj novac i ušteđevinu te zbog toga podižu svoj novac s računa i zatvaraju svoje račune u istoj banci. Prema priopćenju koje je objavljeno na stranicama HNB-a, spomenutoj banci određen je dvodnevni moratorij, a što znači da će građani i poduzeća (deponenti) dnevno moći raspolagati u iznosima do 7280 kuna.

Priopćenje vam prenosimo u cijelosti:


"Nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače 2022., Europska unija i Sjedinjene Američke Države donijele su paket sankcija koje su imale brz i značajan utjecaj i na poslovanje Sberbank d.d.


Zbog naglog narušavanja likvidnosti, Europska središnja banka (ESB) koja izravno nadzire ovu banku, danas, 28. veljače objavila je da Sberbank d.d. propada ili će vjerojatno propasti* (Priopćenje ESB-a).

U skladu sa svojim mandatom ESB je o toj ocjeni obavijestio Jedinstveni sanacijski odbor (SRB), središnje sanacijsko tijelo unutar bankovne unije. SRB je ustanovio da banka propada ili će vjerojatno propasti i donio odluku o moratoriju poslovanja Sberbank d.d. slijedom koje je i HNB donio Rješenje. Moratorij će trajati do utorka, 1. ožujka, do 23:59:59 sati.

Do isteka moratorija Jedinstveni sanacijski odbor donijet će odluku o sljedećem koraku uzimajući u obzir očuvanje financijske stabilnosti i javni interes (Priopćenje SRB-a). 

Za vrijeme dvodnevnog moratorija građani i poduzeća (deponenti) moći će ukupno dnevno raspolagati iznosima do 7.280 kuna.

Podsjećamo da su u skladu sa Zakonom o sustavu osiguranja depozita sredstva deponenata na računima kreditne institucije (uključujući tekući račun, oročeni depozit i štedni depozit) osigurana za isplatu do 100.000,00 eura, a iznimno i depoziti koji zadovoljavaju propisane kriterije za privremeni visoki saldo zaštićeni su u iznosu do 130.000,00 eura. Depoziti klijenata Sberbank d.d. osigurani su neovisno o budućoj odluci Jedinstvenog sanacijskog odbora o ovoj banci.

Više od devedeset posto deponenata u Sberbank d.d. zaštićeno je sustavom osiguranja depozita.

Detaljnije informacije u vezi osiguranja depozita možete dobiti od Hrvatske agencije za osiguranje depozita."


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI