Izgleda da još jedna banka u Hrvatskoj trpi posljedice zbog rata u Ukrajini

Banka, račun, minus
(FOTO: eivanec.com)

3.3.2022. | 11:58 | 034 Portal
Pregleda: 11767

Svima već dobro poznata nepovoljna situacija oko Sberbanke zbog napda Rusije na Ukrajinu, na sreću građana, okončala je pozitivno u Hrvatskoj. No, izgleda da zbog već spomenute ratne situacije još jedna banka ima problema. Radi se o Raiffeisen banci.

Prema pisanju nacionalnih medija, Raiffeisen bank international je tijekom ovog tjedna zabilježila jedan od najvećih padova na burzi, a sve zbog svoje velike izloženosti Rusiji. Ova austrijska banka navodno razmatra odlazak iz Rusije, a samo u prošloj godini je poslovanje te banke u Rusiji činilo trećinu dobiti.


Kretanje cijena dionica RBI na Google-u


Hoće li se kriza odraziti na Raiffeisen banke u Hrvatskoj?


S obzirom na to da su se građani uplašili te od četvrtka gotovo kampirali ispred poslovnica Sberbanki diljem Hrvatske pa tako ispred poslovnice u Požegi, napominjemo kako situacija između RBI i Sberbanke nije ista jer Sberbank ima ruskog vlasnika te joj je bilo onemogućeno poslovanje zbog sankcija koje je Zapad uveo prema Rusiji. 

S druge strane, na poslovanje Raiffeisen banke utječe jedino snažna zastupljenost banke u Rusiji.

"Raiffeisen banka u Hrvatskoj jedna je od 13 tvrtki kćeri austrijske RBI Grupe koje posluju na tržištima srednje i istočne Europe i naše poslovanje je neovisno i odvojeno od poslovanja RBI-ja i drugih tvrtki kćeri. 97 postovanja poslovanja naše banke odnosi se na poslove u Republici Hrvatskoj i Europskoj Uniji.

Poslujemo po hrvatskim zakonima i regulativama propisanima od strane Hrvatske Narodne banke. Također, visoko smo likvidni i visoko kapitalizirani s postotkom adekvatnosti kapitala od 23 posto. Kao zaključak, možemo sa sigurnošću potvrditi da je imovina naših klijenata u Hrvatskoj sigurna", stoji u odgovoru kojeg je Index.hr dobio iz RBA Hrvatska.Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Idete li ove godine na ljetovanje?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI