Stari mobiteli su “rudnici” vrijedni milijune eura

FOTO: Fenix Magazin

17.1.2024. | 15:28 | Fenix Magazin
IZVOR: Fenix Magazin
Pregleda: 13813

Metal mobitela koji Nijemci više ne koriste, ali čuvaju, može pokriti potražnju za materijalima za proizvodnju pametnih telefona u sljedećih 10 godina. Riječ je o čistom matematičkom izračunu Instituta za njemačko gospodarstvo u Kölnu, piše dpa.

Prema studiji, ukupna vrijednost metala mobilnih telefona izvan uporabe je oko 240 milijuna eura. Materijalna vrijednost pametnih telefona prodanih u 2021. je 23,5 milijuna eura.

No, autori ističu da se u stvarnosti “ne recikliraju svi telefoni iz ladica, a mogu se u potpunosti reciklirati”.


Telefoni iz ladica vode se kao tzv. urbani rudnici, “skladišta” sirovina koje se nalaze u neiskorištenim uređajima, prekrivene prašinom.


Britta Bookhagen iz Instituta za geoznanosti i prirodne resurse rekla je da je “vrlo teško procijeniti koje će nam se sirovine vratiti, kako i kada”.

Nije poznato koliko je čelika ili aluminija korišteno za izradu automobila ili perilica rublja prije 50 godina, niti kako se oni mogu najbolje oporabiti i reciklirati.

(Izvor: Fenix-magazine.de)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI