Trebamo li po uzoru na Nizozemsku zabraniti mobitele u školama?

FOTO: istockphoto

7.7.2023. | 15:03 | Danas.hr
IZVOR: Danas.hr
Pregleda: 1362

Od iduće godine mali Nizozemci u školu neće moći s mobitelom. Odluka je njihove Vlade. I nije prva - istu odluku prije nekoliko godina donijela je i Francuska. Na zabranu su se već odlučile neke hrvatske škole, a hoće li se ići u nacionalnu zabranu - naša ekipa doznaje od ministra obrazovanja

Patrik i Antonio imaju mobitele i priznaju da ih puno koriste.

"Znam biti oko četiri ili pet sati. Pa, pod odmorom znam biti na mobitelu, ali znam se družiti s prijateljima", kaže učenik 5. razreda Osnovne škole Voltino u Zagrebu Patrik.


I to je prosjek za svakog drugog učenika. Kažu, ima i onih koji u škole nose laptope i tablete kako bi igrali igrice.


"Tik Tok, Snapchat, skupljam vatrice s prijateljima i to. Ono što ljudi rade – oni uopće ne izlaze vani. Ja teško da nađem nekoga da izađe vani i da igramo nogomet zajedno", govori učenik 8. razreda Osnovne škole Voltino u Zagrebu Antonio.

U ovoj zagrebačkoj školi za učenike postoji zabrana od samog početka - nema mobitela.

"Na prvom roditeljskom sastanku je pročitan kućni red u kojem je stajala točka da se mobiteli ni pametni satovi neće koristiti u školi, za početak su roditelji bili iznenađeni, ali su se oni brzo složili", kaže ravnateljica Osnovne škole Središće u Zagrebu Violeta Vragotuk.

"Kad učenik pri prvoj upotrebi mobitela bude primjene – uzima se mobitel l i učenik odlazi u stručnu službu na razgovor i ukoliko se to ponovi dva ili tri puta – onda idemo na pedagošku mjeru", govori Vragotuk.

Ono što neke hrvatske škole, poput Novske imaju već više od 10 godina, svi Nizozemci će imati od iduće godine. Vlada je odlučila da na školske klupe ne mogu mobilni telefoni, tableti i pametni satovi.

(Izvor: Danas.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI