>
Pozega
20 svi.
21°C
21 svi.
21°C
22 svi.
21°C
23 svi.
15°C
24 svi.
17°C
25 svi.
19°C
26 svi.
21°C
>
Pozega
20 svi.
21°C
21 svi.
21°C
22 svi.
21°C
23 svi.
15°C
24 svi.
17°C
25 svi.
19°C
26 svi.
21°C
Weather for the Following Location: Pozega map, Croatia

Recept za zgnječene pečene krumpire sa sirom i lukom


(FOTO: Shutterstock)

15.12.2022. | 12:27 | punkufer.dnevnik.hr
IZVOR: punkufer.dnevnik.hr
Pregleda: 1964

Zgnječeni krumpiri kulinarski su hit već neko vrijeme. Termički se obrađuju dvaput – prvo se kuhaju u vodi, a potom se zgnječe i peku u pećnici kako bi ostali mekani iznutra i hrskavi izvana.

 

Ovaj recept za hrskave krumpire inspiriran je okusima francuske juhe od luka. Peku se prekriveni s naribanim sirom gruyereom te karameliziranim lukom, a mogu predstavljati izvrsno predjelo ili prilog mesnim jelima.


 


Iako se u receptu mogu koristiti veći krumpiri narezani na četvrtine ili šestine, nabolje rezultate dobit ćete ako upotrijebite manje krumpire u kori.

 

Ako na raspolaganju nemate gruyere, poslužiti se možete i drugim vrstama sira poput ementalera, raclettea ili jarlsberga.

 

Sastojci za zgnječene krumpire:

900 g manjih krumpira s korom

100 g naribanog sira gruyere

4 žlice ulja

2 žlice maslaca

2 luka

2 žlice nasjeckanog vlasca

sol i papar po želji

Priprema zgnječenih krumpira:

Dobro operite krumpire. Stavite ih kuhati u lonac s vodom oko 10 do 15 minuta dok ne omekšaju. Ocijedite ih od vode, posušite papirnatim ručnikom i prebacite u veću zdjelu. Pomiješajte krumpire s dvije žlice ulja. Posolite i popaprite.

Prebacite krumpir na lim za pečenje. Svaki krumpir zgnječite dnom čaše ili šalice. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva oko 20 do 25 minuta. Na pola pečenja preokrenite krumpir.

Na tavi zagrijte dvije žlice maslaca i dvije žlice ulja te prepirjajte luk nasjeckan na trakice. Posolite ga. Pirjajte luk dok ne omekša oko 5 do 7 minuta. Smanjite temperaturu i pirjajte luk dok se ne postane smeđ i karameliziran – između 20 i 35 minuta. Po potrebi možete dodati i malo vode.

Pečeni krumpir pospite karameliziranim lukom i naribanim sirom. Vratite u pećnicu na koju minutu dok se sir ne rastopi.

Poslužite s nasjeckanim vlascem. Dobar tek!

(IZVOR: www.punkufer.dnevnik.hr)


VIŠE NA TEMU:
KRUMPIR
HRANA
JELO
RECEPT

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Hoćete li izaći na lokalne izbore?
1. Da, izaći ću - 34,9%
2. Ne, neću izaći - 33,11%
3. Još uvijek ne znam - 32%
Ukupno glasova: 19246
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI