Recept za slanu pitu uz koju će i klinci zavoljeti ʺzelenjavuʺ

19.4.2021. | 09:29

zadovoljna.hr
IZVOR: zadovoljna.hr

Pregleda: 1957

NOVO

Nepropisno parkirani HDZ-ovci odlučuju o kandidatima za Sabor
Srednjoškolcima požeške Ekonomske škole održano predavanje o alkoholu i mladim vozačima
VETOVAČKI LOVCI: Franjo Lukačević, Vlado Svoboda i Jakob Bodolović primili plakete za 50 godina lovačkog staža
UČENICI U PORTUGALU: Druga mobilnost učenika Tehničke škole za školsku godinu
Rezultati vikend mjera: Najvišu kaznu dobio vikend rekorder s 2,35 promila
Pijani vozač skrivio prometnu nesreću u kojoj je ozlijeđeno čak sedmero ljudi
Pod utjecajem alkohola narušavao javni red i mir pa vrijeđao policijske službenike
Humanitarni koncert Požeškog tamburaškog orkestra za stradalog Luku Kerepčića
TKD Klub Velika: Klara Pavlović osvojila zlato na Taekwon-do kupu u Zagrebu
Recept za čokoladne kocke sa sočnim biskvitom i bogatom kremom koji se radi bez miksera

FOTO: Getty Images

19.4.2021. | 09:29 | zadovoljna.hr
IZVOR: zadovoljna.hr
Pregleda: 1957

Ova ukusna slana pita mogla bi sve one koji baš i ne vole povrće pretvoriti u ljubitelje "zelenjave". Ukusan nadjev na bazi špinata, blitve i brokule u hrskavom tijestu zvuči kao idealna kombinacija za ručak ili večeru.

SASTOJCI ZA TIJESTO:

- 30 dag oštrog brašna
- 15 dag maslaca
- 1 jaje srednje veličine
- 1 mala žlica soli


SASTOJCI ZA NADJEV:


- 25 dag špinata
- 25 dag blitve
- 10 dag brokule
- 4 jaja
- 4 dl jogurta
- 10 dag feta sira
- sol i papar
- žlica maslinova ulja ili druge masnoće po želji

PRIPREMA SLANE PITE:

1. Blitvu i špinat operite pa narežite na tanje trakice. Razdvojite cvjetove brokule na manje komade i operite ih.

2. Sad pripremite tijesto. U brašno dodajte sol i maslac narezan na tanke šnite. Vrhovima prstiju izmrvite maslac uz pomoć brašna. Budite brzi jer se maslac ne smije previše otopiti. Kada primijetite da je maslac veličine krupnih krušnih mrvica, dodajte jaje i zatim zamijesite tijesto.

Nemojte ga mijesiti predugo jer će zbog toga postati žilavo. Dovoljno je da sjedinite maslac, brašno i jaje u glatku smjesu. Tijesto rukama oblikujte u loptu pa zatim u disk (tako ćete ga kasnije lakše valjati), omotajte plastičnom folijom te stavite u hladnjak na 15 minuta.

3. Na srednje jakoj vatri zagrijte ulje. U zdjelu ubacite špinat i blitvu, posolite i popaprite pa pirjajte 2-3 minute dok povrće malo ne "povene". Ubacite brokulu i pirjajte sve zajedno još 5 minuta pa maknite s vatre.

4. U zdjelici razmutite jaja, dodajte jogurt, malo začinite po ukusu u dobro promiješajte. Fetu narežite na kockice. Izvadite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini. Ako imate okrugli kalup, tijesto razvaljajte u krug, a ako koristite klasičan pravokutni kalup, onda ga razvaljajte u pravokutnik. Prebacite ga u kalup i stavite u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva. Pecite ga 10 minuta i zatim izvadite van.

5. Na tijesto rasporedite povrće, zalijte mješavinom jaja i jogurta, posipajte po vrhu fetu i vratite u pećnicu. Pecite pitu između 30 i 40 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva. Kada je površina pite zlatnožute boje, a tijesto se odvojilo od ruba i također je lijepo tamno – pita je gotova.

Dobar tek!

( Izvor: zadovoljna.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI