Recept za prhku pitu od sira- tako jednostavan, a tako ukusan kolač

Prhka pita od sira
(FOTO: Shutterstock)

17.2.2024. | 09:15 | zadovoljna.hr
IZVOR: zadovoljna.hr
Pregleda: 4457

Prhke pite omiljena su slastica kojoj se uvijek vraćamo. Brzo su gotove, s tijestom se ne može puno pogriješiti, a slasnom nadjevu od sira malo tko može odoljeti. U nastavku donosimo recept za hrskavu i kremastu pita od prhkog tijesta i ricotta sira koja tako dobro paše uz šalicu kave.

Prhka pita od sira – sastojci:

Za tijesto:


200 g oštrog brašna
200 g glatkog brašna
250 g maslaca
2 žumanjka
Prstohvat soli
50 g šećera u prahu


Za nadjev od sira:

2 bjelanjka
300 g ricotta sira
180 g čvrstog jogurta
Sok jednog limuna
200 g šećera
2 žlice brašna

Prhka pita od sira – priprema:

Pripremite prhko tijesto. Pomiješajte oštro i glatko brašno, a maslac naribajte. Spojite brašno s maslacem dok ne dobijete mrvičastu teksturu. Dodajte šećer, žumanjke i prstohvat soli pa zamijesite tijesto. Podijelite ga na dva dijela, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata.

Za kremu bjelanjke i šećer izradite u čvrsti snijeg. Pomiješajte sir, jogurt, limunov sok i dvije žlice brašna. Na kraju ručno dodajte izrađene bjelanjke.

Jednu polovicu tijesta izvadite iz hladnjaka i razvaljajte je na veličinu kalupa po želji. Stavite je u kalup pa vilicom izbodite cijelom površinom. Dodajte nadjev. Drugu polovicu tijesta razvaljajte na jednake dimenzije pa je pažljivo stavite na nadjev. Također je izbodite vilicom.

Pecite na 180 stupnjeva oko pola sata, odnosno dok gornja kora ne dobije zlatnu boju.

Ohladite prvo na sobnoj temperaturi, pa u hladnjak nekoliko sati.

izvor- zadovoljna.hr


VIŠE NA TEMU:
RECEPT
DESERT
PITA
PRHKA
SIR

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Podržavate li porez na nekretnine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI