Recept za polpete koje se mogu poslužiti s kremastim umakom i kupusom ili ponijeti u pecivu ʺza vanʺ


(FOTO: Shutterstock)

2.2.2023. | 09:21 | punkufer.dnevnik.hr
IZVOR: punkufer.dnevnik.hr
Pregleda: 1481

Jela frikadellen i frikadeller braća su po mljevenom mesu, a radi se o faširancima ili polpetama, odnosno spljoštenim mesnim okruglicama koje se peku na tavi. I dok Nijemci svoje okruglice zovu frikadellen, u Danskoj ćete moći kušati frikadeller.

 

Od kuhara do kuhara recepti se mogu razlikovati ovisno o vrsti mesa koja se dodaje – hoće li biti od svinjetine, junetine, teletine ili neke od kombinacija mesa, izbor je na vama. Osim toga, dodaju se i krušne mrvice ili kruh koji se namače u mlijeku ili vodi kako bi bio mekši i lako se mogao oblikovati s mesom i drugim sastojcima, kao što su: češnjak ili luk, slatka ili ljuta mljevena paprika, mažuran, đumbir, senf, korijandar, kardamom, majčina dušica...


 


Danske polpete tradicionalno se poslužuju uz kremasti umak i rødkål, crveni kupus koji se pirja s octom i šećerom.

 

Pronađete li mnemotehniku kojom ćete naučiti razliku između naziva tih omiljenih jela s europskog sjevera, svaka vam čast, a dotad – isprobajte recept.

 

Recept za danske polpete:

350 g mljevene junetine

450 g mljevene svinjetine

1 luk

30 g krušnih mrvica

4 žlice brašna

2 jaja

½ žličice soli

¼ žličice papra

¼ žličice muškatnog oraščića

2 češnja češnjaka

½ žličice suhe kadulje

oko 1 dl mlijeka

maslac

Umak:

 

maslac (prema potrebi)

3 žlice brašna

2 dl vrhnja za šlag (bez šećera)

1 dl goveđeg temeljca

sol i papar

Pomiješajte meso i sjeckani luk. Dodajte krušne mrvice, brašno, jaja, sol, papar, muškatni oraščić, protisnuti češnjak i kadulju pa promiješajte rukama. Umijesite postupno dodajući mlijeko kako biste dobili odgovarajuću gustoću smjese: treba biti malo ljepljiva, ali se ipak moći oblikovati. Oblikujte polpete pa ih pržite na maslacu dok ne porumene s obje strane. Izvadite ih.

U istu tavu dodajte brašno i prema potrebi maslac, zatim vrhnje i temeljac pa miješajte kuhačom da se rastope stvrdnuti mesni sokovi. Kuhajte dok se ne zgusne pa posolite i popaprite. Poslužite uz mesne polpete.

(IZVOR: www.punkufer.dnevnik.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI